Enrico Fermi Kimdir? İtalyan Fizikçi Enrico Fermi’nin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Enrico Fermi kimdir ve ne yapmıştır? Nobel Fizik Ödüllü Enrico Fermi hayatı, biyografisi, çalışmaları, buluşları hakkında bilgi.

Enrico Fermi

Kaynak: wikipedia.org

Enrico Fermi

Enrico Fermi; İtalyan fizikçisidir (Roma 1901 – ABD/Chicago 1954).

Pisa Üniversitesi’nde fizik öğrenimi gördü. 1926’da Roma Üniveritesi Kuramsal Fizik Kürsüsü’ne profesör atandı. Önceleri elektron, proton ve nötron gibi temel taneciklerin dağılım yasalarına yönelik çalışmalar yaptı. Paul A. M. Dirac ile birlikte elektrik yükü taşıyan taneciklerin uydukları, Fermi-Dirac Dağılımı adı verilen dağılım yasasını buldu. Çekirdiklerin beta bozunması olayını açıklayan kuramıyla birlikte nötrino adı verilen temel taneciğin varlığını ortaya koydu. 1933-1934’te kararlı çekirdeklerin nötronlarla bombardımanı sonucu oluşan “yapay radyoaktifik” ve hızlı nötronların hidrojenli ortamlarda yavaşlatılması üzerine yaptığı deneylerle 1938 Nobel Fizik Ödülü’ nü kazandı. Ödülü almak için gittiği İsveç’ten ülkesindeki faşist yönetime duyduğu tepki üzerine ABD’ye geçti (1939). Columbia Üniversitesi ve daha sonra da Chicago Üniversitesi’ne profesör atandı. Çekirdek bölünmesine (fisyon) dayanan ilk atom reaktörünü Chicago’da gerçekleştirdi (1942). A. Einstein‘ın atom bombası yapılmasına karşı çıkması üzerine Almanya’nın bombayı yapabileceği düşüncesiyle bu konudaki çalışmalara katıldı. Birçok fizikçinin 1945 başlarında atom bombasının yapımına karşı yayımladıkları bildiriye karşın, silahın Japonya’ya karşı kullanılmasına karar veren kurulda görev aldı. 1952’de yapılan bir termonükleer bomba denemesi sırasında bulunan ve atom numarası Z= 100 olan elemente, Fermi’nin fiziğe olan katkılarından ötürü “Fermiyum” adı verildi.

Başlıca eserleri: Ragi Röntgen (Röntgen Işınları) 1922, Nuclear Physics (Nükleer Fizik) 1950.

Enrico Fermi Hakkında Gerçekler

  • Enrico Fermi Roma’da doğdu ve Alberto Fermi ile Ida de Gattis’in üç çocuğundan en küçüğüydü.
  • Babasının iş arkadaşlarından biri olan Adolfo Amidei, Fermi’nin matematik ve fiziğe olan ilgisini teşvik etti ve onu Pisa’daki Scuola Nomale Superiore’ye başvurmaya teşvik etti.
  • Lise yıllarında fizik laboratuvarının müdürü Luigi Puccianti, Fermi’den sık sık kuantum fiziği konusunda seminerler düzenlemesini isterdi.
  • Temmuz 1922’de Fermi 21 yaşındayken “olasılık üzerine bir teorem ve bazı uygulamaları” tezini sundu ve laurea ile ödüllendirildi.
  • 1923’te Fermi, ünlü Einstein denklemi e+mc2’deki muazzam miktarda nükleer enerjiyi fark eden ilk kişi oldu.
  • 18 Mart 1929’da Fermi, Benito Mussolini tarafından İtalya Kraliyet Akademisi’ne üye olarak atandı.
  • 1928’de Introduction to Atomic Physics’i yayınladı ve fiziği daha geniş bir kitle tarafından anlaşılır kılmak için halka açık dersler verdi ve popüler makaleler yazdı.
  • 1938’de 37 yaşındaki Fermi, “nötron ışınlaması tarafından üretilen yeni radyoaktif elementlerin varlığını gösterdiği ve yavaş nötronların neden olduğu nükleer reaksiyonları keşfettiği için” Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.
  • Yahudi karısını etkileyebilecek ırk kanunları nedeniyle Fermi, Stockholm’deki Nobel töreninden sonra İtalya’ya dönmedi ve ailesiyle birlikte New York’a giderek kalıcı oturma izni başvurusunda bulundu.
  • Hemen beş Amerikan üniversitesinden pozisyon teklif edildi ve Columbia’da bir görevi kabul etmeyi seçti.
  • Mart 1939’da ABD ordusunu nükleer enerjinin etkileri konusunda ilk uyaran Fermi oldu, ancak Donanmanın tepkisi ılıktı.
  • 1944’te Fermi, dünyanın ilk atom bombasının geliştirilmesine yardımcı olmak için Los Alamos’taki ekibe katıldı ve savaştan sonra Atom Enerjisi Komisyonu Genel Danışma Komitesinde görev yaptı.
  • Fermi mide kanserinden 53 yaşında öldü.

Advertisement

Leave A Reply