Yulaf Sütü, Besin Değeri, Sağlık Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır Kullanılır?

0
Advertisement

Yulaf sütü nedir, evde nasıl yapılır? Yulaf sütünün özellikleri ve besin değeri nedir? Yulaf sütü sağlık faydaları ve olası dezavantajları nelerdir?

Son yıllarda bitki bazlı süt alternatifleri inanılmaz derecede popüler hale geldi. Özellikle yulaf sütü, alerjisi veya intoleransı olan kişiler için iyi bir seçimdir. Sertifikalı glütensiz yulaftan yapılırsa doğal olarak laktoz, fındık, soya ve glüten içermez. Lezzetlidir ve kemik ve kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

Yulaf Sütü

Kaynak: pixabay.com

Bu makale yulaf sütünü, besin değerini, faydalarını ve kendi sütünü nasıl hazırlayacağınızı inceliyor.

Yulaf Sütü Nedir?

Yulaf sütü, süt içermeyen, vegan dostu popüler bir süt ikamesidir. Çelik kesilmiş veya yulaf ezmesi suyla ıslatılıp karıştırılarak ve ardından sütü yulaftan ayırmak için tülbentten süzülerek yapılır. Doğal olarak yulaf sütü, tam yulaf kadar besleyici değildir. Sonuç olarak, kalsiyum, potasyum, demir ve A ve D vitaminleri dahil olmak üzere genellikle besinlerle zenginleştirilir.

Yulaf sütü, diğer süt türlerinde bulunan birçok alerjen içermemesi bakımından benzersizdir. Ayrıca, kalp sağlığına faydalar sağlayabilen çözünür bir lif olan beta-glukanlar içerir. Artan popülaritesi nedeniyle yulaf sütünü çoğu markette veya çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Ayrıca evde yapabilir ve zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.

Besin Değeri

Yulaf sütü, birçok vitamin ve mineralin yanı sıra lif açısından da mükemmel bir kaynaktır. Gİ: Günlük ihtiyaç

Advertisement

Bir fincan (240 ml) şekersiz, kuvvetlendirilmiş yulaf sütü yaklaşık olarak şunları içerir:

  • Kalori: 120
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 5 gram
  • Karbonhidrat: 16 gram
  • Diyet lifi: 2 gram
  • B12 Vitamini: Günlük İhtiyacın (Gİ) % 50’si
  • Riboflavin: Gİ’nin % 46’sı
  • Kalsiyum: Gİ’nin % 27’si
  • Fosfor: Gİ’nin % 22’si
  • D Vitamini: Gİ’nin % 18’i
  • A Vitamini: Gİ’nin % 18’i
  • Potasyum: Gİ’nin % 6’sı
  • Demir: Gİ’nin % 2’si

Yulaf sütü süzülmüş yulaftan yapıldığından, normalde bir kase yulaf yemekten alacağınız pek çok besin maddesi eksiktir. Bu nedenle genellikle besinlerle zenginleştirilir. Çoğu ticari yulaf sütü, A, D, B2 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum gibi çeşitli minerallerle takviye edilmiştir.

Diğer süt türleriyle karşılaştırıldığında, yulaf sütü genellikle badem, soya veya inek sütünden daha fazla kalori, karbonhidrat ve lif içerirken soya ve süt çeşitlerinden daha az protein sağlar. Ayrıca, yulaf ve badem sütünün besinlerle zenginleştirilmiş olmasına rağmen, yulaf sütünün daha fazla B vitamini içerme eğiliminde olduğunu, badem sütünün ise daha fazla E vitamini içerdiğini belirtmek gerekir.

yulaf

Kaynak: pixabay.com

Sağlık yararları

Yulaf ve yulaf sütü üzerine yapılan araştırmalar, çeşitli sağlık yararları sunabileceklerini göstermektedir.

1. Vegan, Laktoz, Soya ve Kuruyemiş İçermez

Yulaf sütü, diyet kısıtlamaları olanlar için mantıklı bir seçenektir. Sadece yulaf ve sudan yapıldığı için vegan ve fındık, soya ve laktoz içermiyor. Yulaf da doğal olarak glütensiz olmasına rağmen, yulafı kirletebilecek glüten içeren tahıllarla aynı fabrikalarda işlenebilir.

Yine de, bazı ticari yulaf sütü markaları sertifikalı glütensiz yulaf ile üretilmektedir. Seçtiğiniz ürünün glütensiz olduğundan emin olmak için daima etiketi kontrol edin. Alternatif olarak, sertifikalı glütensiz yulaf ile ev yapımı yulaf sütü yapabilirsiniz.

Advertisement
2. Büyük B Vitaminleri Kaynağı

Yulaf sütü genellikle riboflavin (B2) ve B12 vitamini gibi B vitaminleri ile takviye edilir. B vitaminleri optimum sağlık için gereklidir ve çok sayıda faydayla bağlantılıdır.

Örneğin, ruh halinizi yükseltmeye, oksidatif stresle mücadeleye ve sağlıklı saç, tırnak ve cildi desteklemeye yardımcı olabilirler – özellikle de bu vitaminlerde eksikseniz.

3. Kan Kolesterolünü Düşürebilir

Yulaf sütü, beta-glukanlarda yüksektir – kalp sağlığına faydaları olan çözünür bir liftir. Beta-glukanlar, bağırsağınızın içinde, kolesterole bağlanabilen ve emilimini azaltabilen jel benzeri bir madde oluşturur. Bu, kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir – özellikle kalp hastalığıyla bağlantılı olan “kötü” LDL kolesterolü.

Erkeklerde yapılan bir araştırma, 5 hafta boyunca günde yaklaşık 3 bardak (750 ml) yulaf sütü içmenin toplam kan kolesterolünü % 3 ve “kötü” LDL’yi% 5 oranında düşürdüğünü buldu.

Başka bir çalışma, günde ortalama 3 gram yulaf beta-glukanı tüketmenin “kötü” LDL kan kolesterolünü% 5-7 oranında düşürdüğünü gözlemledi. İlginç bir şekilde, 1 bardak (240 ml) yulaf sütü 1.3 grama kadar beta-glukan sağlayabilir.

4. Kemik Sağlığı İçin Harika

Yulaf sütü genellikle kemiklerinize fayda sağlayabilecek kalsiyum ve D vitamini ile güçlendirilir. Kalsiyum, güçlü ve sağlıklı kemikler için gereklidir, çünkü onları oluşturmak için kullanılan ana mineraldir. Diyetinizdeki kalsiyum eksikliği kemiklerinizin çukurlaşmasına ve kırılma veya kırılma olasılığının daha yüksek olmasına neden olabilir.

Yeterli D vitamini, sindirim sisteminizden kalsiyum emilimine yardımcı olduğu kadar önemlidir. D vitamini eksikliği, vücudunuzun yeterli kalsiyum almasını engelleyebilir ve bu da kemiklerinizin zayıflamasına ve kırık riskinizin artmasına neden olabilir. Ticari yulaf sütü aynı zamanda sağlıklı kemikler ve daha düşük osteoporoz riski (içi boş ve gözenekli kemikler) ile bağlantılı olan iyi bir B12 vitamini kaynağıdır.

Olası Olumsuz Yönleri – Dezavantajları

Yulaf sütünün birkaç olası sağlık yararı varken, bazı dezavantajları da vardır.

Birincisi, belirli çeşitlerde ticari yulaf sütü şeker açısından yüksek olabilir – özellikle tatlandırılmış veya aromalı ise. Bu nedenle şekersiz seçenekler satın almak en iyisidir.

Ayrıca, çoğu ticari yulaf sütü, istisnalar olsa da, glutensiz olarak onaylanmamıştır. Glütenle kontamine ürünler çölyak hastalığı veya çölyak olmayan glüten duyarlılığı olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Glüteni sindirmede sorun yaşıyorsanız, en iyisi glütensiz sertifikalı yulaf sütü satın almaktır. Ayrıca,% 100 glütensiz yulaf kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz.

Ev yapımı yulaf sütünün ticari alternatifler kadar besleyici olmadığını unutmayın, çünkü ikincisi genellikle besinlerle zenginleştirilmiştir. Yulaf sütü genellikle bebekler ve çocuklar için güvenlidir, ancak optimum büyüme için gerekli besinlerden yoksun olduğu için anne veya inek sütü yerine uygun bir ikame değildir. Süt alternatifi sunmadan önce çocuğunuzun çocuk doktoruyla konuşmak en iyisidir.

Advertisement

Yulaf sütünün bir başka potansiyel dezavantajı, genellikle inek sütünden daha pahalı olmasıdır. Bütçeniz varsa ve yulaf sütünü denemek istiyorsanız, en iyisi evde yapmaktır.

süt

Kaynak: pixabay.com

Kendinizi Nasıl Yapabilirsiniz?

Yulaf sütü evde yapmak inanılmaz derecede kolaydır. Dahası, kendinizinkini yapmak, malzemeleri seçmenize ve ticari ürünlerde bulunabilecek katkı maddeleri veya koyulaştırıcılardan kaçınmanıza olanak tanır. Ayrıca sertifikalı glütensiz yulaf kullanarak glütensiz garantili hale getirebilirsiniz. Yine de, ev yapımı bir çeşit, mağazadan satın alınan takviye edilmiş seçenekler kadar çok besin sağlamayabilir.

Yulaf sütü yapmak için, bir fincan (81 gram) haddelenmiş veya çelik kesilmiş yulafı üç fincan (710 ml) suyla karıştırın. Yulaf sütünü yulaftan ayırmak için karışımı tülbent üzerine dökün.

Hazırlandıktan sonra buzdolabınızda bir cam şişede beş güne kadar saklayın. Lezzeti arttırmak için 1/4 çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı vanilya veya tarçın özü, birkaç hurma, akçaağaç şurubu veya bal eklemeyi deneyin.

Özetle:

Yulaf sütü, vegan ve doğal olarak süt, laktoz, soya ve kabuklu yemiş içermeyen bitki bazlı bir süt alternatifidir. Sertifikalı glütensiz yulaftan yapılmışsa, glüten intoleransı olan kişiler için bile uygundur.

Ticari ürünler genellikle kalbinize ve kemiklerinize fayda sağlayabilecek vitamin ve minerallerle takviye edilir. Lezzetinin ve sağlığa avantajlarının tadını çıkarmak için mağazalarda sağlıklı, şekersiz bir çeşit bulun veya evde kendiniz yapın.


Leave A Reply