Erken Kalkan Erken Yol Alır Atasözünün Anlamı Açıklaması Hakkında Yazı

0
Advertisement

Erken Kalkan Erken Yol Alır ne demektir? Atasözünün anlamı ve açıklaması, hakkında kompozisyon. Erken Kalkan Erken Yol Alır  anafikir.

“Erken Kalkan Erken Yol Alır” Atasözünün Anlamı

Erken Kalkan Erken Yol Alır;

Temel Düşünce : Bir işte istenilen sonucu, verimi veya kazancı sağlamak için mümkün olabildiğince erken davranmak gerekir. Yapacakları işe erken başlayanlar kazançlı olurlar.

Açıklaması

Erken kalkan bir insan için gün, büyük bir zaman birimidir. Kişi erken kalkmanın verdiği zihin açıklığı ve gönül aydınlığıyla işine herkesten önce başlar, haliyle erken bitirir. Atalarımız bu bakımdan sabahın hayrına ve bereketine inanırlar ve erken kalkmaya çok önem verirler. «Erken kalkan aldanmamış», «Erken kalk işine, şeker kat aşına» gibi sözlerle hep erken kalkmayı öğütlerler.

Gerçekten, erken kalkan bir kişi, zamana, işine, kişiliğine ve geleceğine önem veren, kendine saygı duyan, sorumluluk sahibi bir insandır. Erken kalkan insanların günleri daha uzundur ve daha verimli geçer. Daha fazla iş yapabilme, para kazanma ve nasip toplama fırsatı bulurlar. İlerleme kat edebilirler.

Erken Kalkmanın Yararı İle İlgili Kompozisyon Örneği

HAYATTA BÜTÜN BAŞARILARIMI HER İŞTE BİR ÇEYREK SAAT ÖNCE HAREKETE GEÇMEME BORÇLUYUM

Çalışma zevkini kazanmış olan ve belli bir ideale sahip olan herkes türlü yollarla başarıya ulaşmak ister; türlü çabalar gösterir. Başarıya ulaşmada sabır, irade, azim ve çalışmanın büyük rolü her zaman tekrarlanır durur. Bu önemli faktörler yanında başarıya ulaşmada zamanın da büyük rol oynadığı unutulmamalıdır. Her işte erken harekete geçmenin büyük faydaları vardır. Akla hayale gelmeyen türlü engeller kıt bir zaman çerçevesi içinde düzenlediğimiz çalışmalarımızı boşa çıkarabilir.

Advertisement

Erken harekete geçmek bir bakıma iş güvenliği sağlayan tedbir almak demektir. Bu hususta söylenmiş atasözlerini ve vecizeleri özel hayatımızda her fırsatta kullanmaz mıyız? Örnekler; «Erken kalkan işine, geç kalkan düşüne», «Erken giden yol alır», «Erte kalan dona kalır», «Üç saat erken harekete geçmek üç dakika geç kalmaktan iyidir». v.s.

Erken davranmanın önemini sezdiği halde genellikle ağırcanlı davranan insanoğlu zamana karşı pek kayıtsızdır. Özel hayatımızda bile uğradığımız hayal kırıklıkları, yenilgiler hep bu kayıtsızlığın birer sonucu değil midir?


Leave A Reply