Ernst Abbe Kimdir? Modern Optiğin Temelini Atan Bilimadamının Hayatı

0
Advertisement

Ernst Abbe Kimdir? Modern optiğin temelini atan reformcu bilim insanı Ernst Abbe’nin hayatı, çalışmaları ve buluşları hakkında bilgi.

Ernst Abbe

Ernst Karl Abbe HonFRMS (23 Ocak 1840 – 14 Ocak 1905) Alman fizikçi, optik bilimci, girişimci ve sosyal reformcuydu. Otto Schott ve Carl Zeiss ile birlikte modern optiklerin temelini attı. Abbe çok sayıda optik alet geliştirdi. Alman araştırma mikroskopları, astronomik teleskoplar, planetaryumlar ve diğer optik sistemler üreticisi Carl Zeiss AG’nin ortak sahibidir.

ernst abbe

Özel Hayatı

Abbe 23 Ocak 1840’da Eisenach, Saxe-Weimar-Eisenach’ta doğdu. Mütevazi bir evden geldi – babası bir dönümcülerin ustabaşıydı. Babasının işvereni tarafından desteklenen Abbe, ortaokula devam edebildi ve 1857’de mezun olduğu Eisenach Gymnasium’da oldukça iyi derecelerle üniversiteye giriş için genel yeterlilik elde edebildi. Okuldan ayrıldığında bilimsel yeteneği ve onun güçlü iradesi zaten belliydi. Böylece, ailenin gergin mali durumuna rağmen, babası Abbe’nin Jena Üniversiteleri (1857-1859) ve Göttingen’de (1859-1861) çalışmalarını desteklemeye karar verdi. Abbe, öğrenci olarak gelirini artırmak için özel dersler verdi. Babasının işvereni ona fon sağlamaya devam etti. Abbe, 23 Mart 1861’de Göttingen’de doktorasını aldı.

Okuldayken, Göttingen yedisinden biri olan Bernhard Riemann ve Wilhelm Eduard Weber’den etkilendi. Bunu, Göttingen gözlemevinde ve Frankfurt’taki Physikalischer Verein’de (Johann Wolfgang von Goethe tarafından 1824 yılında kurulan ve bugün hala var olan fizik ve kimya ile ilgilenen vatandaşların birliği) iki kısa görev izledi. 8 Ağustos 1863’te Jena Üniversitesi’nde üniversite öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1870 yılında Jena’da deneysel fizik, mekanik ve matematik doçentliği sözleşmesini kabul etti. 1871’de matematikçi ve fizikçi Karl Snell’in kızı olan Elbe Snell ile evlendi ve Abbe’nin öğretmenlerinden iki kızı vardı. 1879’da profesörlüğe başladı. 1878’de Jena astronomik ve meteorolojik gözlemevinin direktörü oldu. 1889’da Bavyera Bilim ve Beşeri Bilimler Akademisi’ne üye oldu. Aynı zamanda Sakson Bilimler Akademisi üyesiydi. 1891 yılında Jena Üniversitesi’nde öğretim görevlerinden kurtuldu. Abbe 14 Ocak 1905’te Jena’da öldü. O bir ateistti.

Çalışmaları

1866’da Zeiss Optical Works’te araştırma direktörü oldu ve 1868’de hem birincil hem de ikincil renk bozulmasını ortadan kaldıran bir mikroskop lensi olan aporokromatik lensi icat etti. 1870’de Abbe, mikroskop aydınlatması için kullanılan Abbe kondansatörünü icat etti. 1871’de, 1874 yılında yayınlanan bir kitapçıkta tanımladığı ilk refraktometreyi tasarladı. 1872’de aydınlık olmayan nesnelerin görüntü yasalarını geliştirdi. Zeiss Optik İşleri 1872’de geliştirilmiş mikroskoplarını satmaya başladı, 1877’de mikroskop sattılar homojen daldırma hedefiyle ve 1886’da aporokromatik objektif mikroskopları satılıyordu. Herhangi bir şeffaf malzemenin kırılma endeksinin dalga boyu ile varyasyonunun bir ölçüsü olan Abbe sayısını ve hipotezi test eden Abbe’nin bir dizi gözlemde sistematik bir eğilimin varlığını ölçmek için bir ölçüt yarattı. Zaten Jena’da bir profesör olarak, o zamanlar büyük ölçüde deneme yanılma yöntemine dayanan optik aletlerin üretim sürecini geliştirmek için Carl Zeiss tarafından işe alındı.

Advertisement

Abbe, sayısal açıklık terimini tanımlayan ilk kişiydi, çünkü yarım açının sinüsü, kapak camı ve ön mercek arasındaki boşluğu dolduran ortamın kırılma indisi ile çarpılır. Abbe, mikroskopun çözünürlük sınırını ve formülünü buldu (1873’te yayınlandı).

Carl Zeiss’ın mikroskop çalışmaları ile olan ilişkisi sırasında, sadece optik alanının ön saflarında değil, aynı zamanda 1900’de sekiz saatlik iş gününü tanıtarak emek reformu da yaptı. Ayrıca, bir emeklilik fonu ve tazminat fonu oluşturdu. 1889’da Ernst Abbe, bilimde araştırma için Carl Zeiss Vakfı’nı kurdu. Vakfın amacı “ekonomik, bilimsel ve teknolojik geleceği güvence altına almak ve böylece çalışanlarının iş güvenliğini arttırmaktı”. Bir çalışanın başarısının, kökenine, dinine veya politik görüşlerine değil, yalnızca yeteneklerine ve performanslarına dayandığı bir noktaya geldi. 1896’da Zeiss optik çalışmalarını yeniden kâr paylaşımıyla kooperatife dönüştürdü. Sosyal görüşleri Prusya devleti tarafından bir model olarak kullanılacak kadar saygı duyuldu ve Alfred Weber tarafından 1947 Schriften der Heidelberger Aktionsgruppe zur Demokratie und Zum Freien Sozialismus kitabında idealize edildi.


KAYNAK 2 KISACA HAYATI

Ernst Abbe, Alman fizikçisi ve sanayicisidir (Eisenach 1840-Jena 1905). Göttingen ve Jena üniversitelerinde eğitim gördü. Öğreniminden sonra 1863’te Jena Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1870’te profesörlüğe yükseldi, sekiz yıl sonra da Jena Gözlemevi müdürlüğüne getirildi. 1875’de üniversite için optik aletler yapan Carl Zeiss ile 1879′ da da cam ustası Otto Schott ile tanıştı; 1884’te Zeiss ve Schott kendi pratik bilgilerini Abbe’nin bilimsel çalışmalarıyla birleştirerek Schott cam firmasını kurdular. 1888’de Zeiss’ın ölümünden sonra Zeiss firmasının başına geçti ve onu, dünyanın en büyük kuruluşlarından biri durumuna getirdi.

Abbe kuramsal bilgisinin pratik uygulamalarını yaparak optik alanında büyük başarı kazandı. Merceklerde renklenme nedenleri üzerine çalışarak apekrematik mercekleri gerçekleştirdi. Mercek sistemleri için yaptığı çalışmaları mikroskoba uygulayarak günümüzde kullanılan modern mikroskobun esaslarını ortaya koydu. Görüntünün net olarak elde edilebilmesi için incelenen nesne üzerine daha yoğun ışın demetini düşürecek, mercek sisteminden oluşan kondansörleri buldu. Ayrıca Zeiss fabrikaları müdürlüğünü yaptığı sırada iş saatini düşürdüğü halde üretimi aynı düzeyde tutacak değişiklikler yaparak toplumsal alanda da başarılı olduğunu kanıtladı.


Leave A Reply