Ernst Cassirer Kimdir? Alman Filozofun Hayatı, Çalışmaları ve Düşünceler

0
Advertisement

Ernst Cassirer kimdir? Alman filozof Ernst Cassirer biyografisi, yaşam öyküsü, eserleri ve düşünceleri hakkında bilgiler.

Ernst Cassirer

Ernst Cassirer (Kaynak : wikipedia.org)

Ernst Cassirer; (1874-1945), neo-Kant felsefesinin önemli bir savunucusu olan ve özellikle sembollerin insan bilgisindeki işleviyle ilgilenen Alman filozof. 28 Temmuz 1874’te Aşağı Silezya’nın Breslau kentinde doğdu ve Berlin, Leipzig ve Heidelberg üniversitelerinde ve Hermann Cohen’in neo-Kantianizminin takipçisi olduğu Marburg’da okudu. Ernst Cassirer 1919’da Hamburg Üniversitesi’nde profesör ve 1930’da ise aynı üniversitede rektör oldu. Aynı zamanda bir Yahudi olduğu için 1933’te görevinden istifa etti ve Nazi zulmü sebebi ile Almanya’yı terketmek zorunda kaldı. İngiltere’de Oxford’da, İsveç’te Göteborg’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Yale ve Columbia Üniversitelerinde dersler verdi. 13 Nisan 1945’te New York’ta hayata veda etti.

Düşünceleri ve Eserleri:

Ernst Cassirer, Kant‘ın düşünce kategorilerini insanın evreni anlama yolu olarak kabul etti ve Kant’ın eleştirel yöntemini de kabul etti. Bununla birlikte, Das Erkenntnis-problem in der Philosophie und Wissenschaft der neueren Zeit (1906-1920; İngilizcesi: Problem of Knowledge: Philosophy, Science, and History Before Hegel, 1950) ve Substanzbegriff und Funktionsbegriff’de (1910) ; Müh. tr., Madde ve İşlev, 1923) Kant’ın kategori listesinin eksik olduğunu ve algılama sürecini yeterince açıklamadığını ve eleştirel yönteminin Newton fiziği tarafından kapsanmayan gerçeklik alanlarına genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Ernst Cassirer’in en önemli eseri, Philosophie der symbolischen Formen (1923-1927; Müh. insanın dünyasını mit ve dilin sembolik biçimleri aracılığıyla yapılandırdığını iddia eder. Dil, özellikle, çeşitli duyu izlenimlerinin düşünce nesnelerine dönüştürüldüğü araçtır. Bu nedenle, dilin içerdiği formlardan ayrı olarak gerçekliğin ne olduğunu sormak saçmadır. Ernst Cassirer, sembolleri kullanarak, insanın hayvanlardan ayrıldığını ve insana özgü kültür olgusunu yarattığını, diye devam etti. Ernst Cassirer ayrıca kültürün sanat, bilim ve tarih yazımı gibi yönlerini deneyimin sembolik dönüşümü açısından araştırdı.

Entelektüel bir tarihçi olarak Individuum und Kosmos in der Philosophie der Renaissance (1927; Müh. tr., Bireysel ve Kozmos in Rönesans Felsefesi, 1964) ve Philosophie der Aufklärung (1932; Müh. 1951).

Advertisement

Leave A Reply