Erzurum’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Erzurum ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Erzurum ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Nenehatun Tarihi Milli Parkı

Nenehatun Tarihi Milli Parkı

Erzurum ili sınırları içerisinde kalan Aziziye ve Mecidiye tabyaları ile çevresi, 2009 yılında milli park ilan edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılın ikinci yarısındaki savaşta Rus ordusuna karşı Erzurum’un doğusunda ve çevresinde savunma amaçlı tabyalar yaptı. “93 Harbi” olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında bu tabyalar sayesinde Rusların ilerlemesi durdurabildi. Sultan II. Abdülhamit zamanında da olası bir Rus hücumuna karşı kenti daha uzak noktalardan koruyabilmek için Tafta, Karagöbek, Çobandede, Uzunahmet, Büyük-Küçük Höyük, Sivişli, Ağzıaçık, Topraklık, Gez, Palandöken ve Mecidiye tabyaları yapıldı.

Toplam 21 adet tabyanın hepsi kesme taşla inşa edilmiş büyük boyutlu yapılar. Büyük ve Küçük Palandöken Tabyaları, Palandöken Dağlarında yaklaşık 3 bin metre rakımda inşa edildi.

Parka adını veren Nene Hatunun hikâyesi ise şöyle: Osmanlı Rus savaşında Erzurum’u ele geçirmeyi hedefleyen Ruslar Aziziye Tabyasına saldırdı. Bu haberi duyan Erzurum halkı o zaman henüz 20 yaşında olan Nene Hatunun önderliğinde kadın erkek Aziziye Tabyasına koşarak tabyaları geri aldı. Ömrünün son demlerini “Üçüncü Ordu’nun Annesi” olarak geçiren ve 1955 yılında “Yılın Annesi” seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü Erzurum’da vefat eden Nene Hatun, Aziziye Anıtının yanına defnedildi. Milli park bu tarihi değerlerinin yanı sıra doğal bitki çeşitliliğiyle de önemli.

Nene Hatun Milli Parkı sınırı içerisinde konaklama tesisi bulunmuyor, parkın ziyaretçileri Erzurum il merkezindeki otel ve pansiyonlarda kalabilir.

Advertisement

Tortum Gölü Şelalesi

Tortum Gölü Şelalesi

Türkiye, en yüksek şelalesini Tortum Götünü de meydana getiren heyelana borçlu. Birkaç yüzyıl önce Kemerli Dağ’dan kopan dev bir heyelan kütlesi çayın önünü kapatarak Tortum Gölünü oluşturdu. Göl, Tortum Çayı üzerinde dar ve dik bir vadide sekiz kilometre boyunca uzanıyor. Gölü besleyen sular, heyelan setini aşarak 50 metre yükseklikten gürültülü bir şekilde dökülüyor. Güneybatıda bulunan Uzundere’nin Çamlıyamaç köyü vadinin en önemli tarihi kalıntısı Oşki (Öşkvank) Kilisesini barındırıyor. Çamlıyamaç’tan dönüşte Türkiye’nin en güzel manzaralı yollarından birinin başlangıcına geliniyor. Burası Tortum Gölünün güney ucu, küçük bir kuş cenneti. Vadi yırtıcı kuşlar için de zengin bir alan; burada Türkiye’nin dört akbaba türünü de görmek mümkün. Tortum Gölü, Yusufeli Erzurum yolu üzerinde yer alıyor.


Leave A Reply