Cyril Northcote Parkinson Kimdir? İngiliz Tarihçinin Hayatı, Çalışmaları

0
Advertisement

Cyril Northcote Parkinson kimdir? İngiliz deniz tarihçisi ve yazar olan Cyril Northcote Parkinson hayatı ve eserleri hakkında bilgi.

Cyril Northcote Parkinson

Cyril Northcote Parkinson (d. 30 Temmuz 1909, Barnard Castle, Durham – ö. 9 Mart 1993, Canterbury, ingiltere), İngiliz tarihçi ve yazar. “İş, bitirilmesi için tanınan süreye yayılır,” biçiminde özetlediği, “Parkinson Yasası” denen yergili özdeyişiyle tanınır. 1955’te The Economist dergisinde yayımlanan bir denemesinde geliştirdiği bu “yasanın” ardından 1960’ta The Law and the Profits (Yasa ve Kârlar) adlı bir başka denemesinde kamu görevlilerini yermek amacıyla ikinci bir yasa geliştirdi. “Harcamalar geliri karşılayabilmek için yükselir” biçiminde özetlediği bu yasayla devlet memurlarının, vergileri yükseltebildikleri ölçüde, kendi sayılarını da olabildiğince artırmaya yöneldiklerini öne sürdü.

Lisans ve lisansüstü öğrenimini Cambridge Üniversitesi’nde, tarih alanındaki doktorasını ise Londra’daki King’s College’da tamamladı. Daha sonra İngiltere’de çeşitli okullarda, 1950-58 arasında Malaya’da ders verdi. Bürokrasinin doğasına ilişkin yorumlarını II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Kara Kuvvetleri’nde subay olarak görev yaparken edindiği deneyimlere dayandırdı.

Yöneticilerin birbirleri için iş yaratarak bağlı memurların sayısını artırmaya ve kendi saygınlıklarını pekiştirmeye çalıştıklarını savundu. Duru ama acımasız bir yergi ve mizah üslubuyla kaleme alarak The Economist’te yayımladığı denemelerini sonradan Parkinson’s Law, or The Pursuit of Progress (1958; Parkinson Yasası ya da İlerleme Peşinde) adlı kitapta topladı. Ayrıca, aralarında The Evolution of Political Thought da (1958; Siyasal Düşüncenin Evrimi, 1976, 1984) olmak üzere çok sayıda tarih incelemesiyle çocukluğundan beri ilgi duyduğu denizciliği konu alan çeşitli romanlar yayımladı.

Kaynak 2

Cyril Northcote Parkinson, 1909 yılında doğmuş bir İngiliz tarihçi ve yazar’dır. Özellikle bürokrasi hakkındaki mizahi ve sataşık makaleleriyle tanınmıştır. Cambridge Üniversitesi’nde modern tarih profesörü olarak görev yapmıştır. Parkinson’ın en ünlü eseri, 1958 yılında yayımlanan ve best-seller olan “Parkinson Yasası” adlı kitabıdır. Kitap, bürokrasinin zamanla nasıl genişlediği ve etkisiz hale geldiği hakkındaki mizahi essaylerden oluşmaktadır.

Advertisement

Parkinson Yasası, bürokrasinin yaygın olarak bilinen bir özelliğini açıklar: bürokrasinin çalışan sayısı, çalışacak iş miktarının artması ile doğru orantılı olarak artar. Bu yasa, bürokrasinin çalışanlarının işlerini yaparken verimsiz olduğunu ve işleri yaparken gereksiz yere zaman harcadığını öne sürür. Parkinson’ın yasası, bürokrasinin verimsizliğini açıklamak amacıyla kullanılır ve bürokrasinin özelleşmesi ve etkinleştirilmesi için bir çözüm olarak görülür.

Parkinson’ın çalışmaları, geniş bir okur kitlesine ulaşmış ve bürokrasi hakkındaki insanların düşüncelerini ciddi bir şekilde etkilemiştir. Özellikle “Parkinson Yasası” adlı kitabı, bürokrasi hakkındaki düşünceleri değiştirerek, insanların bürokrasiye bakış açısını değiştirmiştir. Bu yasa, günümüzde hala bürokrasi hakkında konuşulan ve düşünülen bir konudur.


Leave A Reply