Evi Çocuk İçin Güvenli Hale Getirme, Alınması Gereken Önlemler

0
Advertisement

Küçük çocuklar için yaşadıkları evleri, çevreyi nasıl güvenli hale getirebiliriz? Ev kazalarına karşı önlemler, dikkat edilmesi gerekenler.

Evi Çocuk İçin Güvenli Hale Getirme

Küçüğünüz evi dört dönerken kendisini yok etmeye kararlı bir intihar pilotundan farksız olabilir. Hemen telaşlanmayın: Aşağı yukarı bütün tehlikeler, önlenebilir.

Çocukların çoğu, çocukluğun ayrılmaz bir parçası olan düşme, kalkma ve çarpmaları, ciddi bir yaralanma olmadan atlatır. Bununla birlikte her yıl birçok küçük çocuk, kazalar sonucu -önlenebilecek kazalar sonucu- ciddi biçimde yaralanmaktadır.

Evinizi bütünüyle tehlikesiz duruma getirmeniz, olanaksızdır; buna karşılık, daha güvenli bir duruma getirmeniz, sandığınızdan daha kolaydır. Kuşkusuz, evinizi her kapısında bir kilit asılı bir cezaevine çevirmeniz gerekmez; ama en tehlikeli şeyleri ve yerleri, çocuğunuz için erişilmez kılmayı -hem onu korumak hem de kendi içinizi rahat ettirmek amacıyla- biraz uğraşmakla gerçekleştirebilirsiniz.

Sözgelimi, deterjanları ve çamaşır sularını ayak altından kaldırmak gibi bazı güvenlik önlemleri, yalnızca sağduyuya dayanır; buna karşılık, bazı önlemler, satın almanız gerekebilecek donanımlar edinmenize bağlıdır. Özel güvenlik gereçleri pahalı olabilir; bu yüzden elden düşme olanlarını almayı düşünebilirsiniz. Kuramsal açıdan, bunda yanlış bir yan olmamakla birlikte, elden düşme herhangi bir donanımın iyi ya da çalışır durumda olup olmadığını ya da herhangi bir parçasının -sözgelimi en önemli vidasının- eksik olup olmadığını dikkatle kontrol etmeniz gerekir.

Advertisement
mutfak çocuk

Kaynak: pixabay.com

İLK TEHLİKE KAYNAĞI: MUTFAK

Temel kural olarak, bir yerde sıcak şeyler varsa, orası tehlikelidir. Mutfak, tehlike olasılıkları bakımından evde birinci sırada yeralır; küçük çocuklar ve çocuklar için korkunç tehlikelerle doludur; üstelik aynı zamanda da, çocuklar için alışılmamış seslerin, harika kokuların geldiği evin en büyüleyici yerlerinden biridir; ayrıca annelerin çoğu da, vakitlerinin önemli bir bölümünü orada geçirirler. Bu yüzden, yemekte neler yeneceğini görmek için ya da sırf annesini görmek için, coşku içinde mutfağa dalmamış çocuk yoktur.

Çocuğunuzun “merak dolu” parmaklarının kızgın tavayı ocaktan çekmesini, ocak çevresinde bir güvenlik çemberi oluşturacak takılıp çıkarılabilen bir ocak siperliği yaptırarak önleyebilirsiniz. Her ne kadar yemek pişirme alanınızı daraltabilirse de, kaynar su dolu tencerenin ya da kızgın yağ dolu tavanın taşıdığı tehlikeleri ortadan kaldırmak için, bu kadarcık sıkıntıya katlanmanız daha iyi olur.

ATEŞLE OYUN

Ateşle oynayan çocuklara ilişkin birçok korkunç öykü anlatılır. Aslında ateşi, özellikle de açıkta yanan ateşi seyretmek, büyükler için bile coşku verici bir olaydır; ama küçük çocuklar, bir adım daha ileri giderek, ateşin ne olduğunu, elle dokunarak (!) anlamak isterler. Çocuğunuzda çirkin ve tehlikeli yanıklar oluşmasını önlemek için, ister gazla, ister elektrikle çalışıyor olsunlar, bütün ocaklarınızın ve sobalarınızın çevresine bir siperlik yaptırın.

MERAKLI BEYİNLER, KÜÇÜCÜK PARMAKLAR

Çocuklar için elektrik prizleri ve düğmeleri kadar merak edilecek şey yoktur. Bu yüzden, bir elektrikçi çağırarak, elektrik prizlerine, kullanmadığınız sürece onları kapalı tutacak ve böylece çocukların parmaklarını, kalemlerini sokmalarını önleyecek özel kapaklar taktırın.

Fişleri bir plastik kutu altında gizleyen bir priz kapağı da, fişin dışarı çekilmesini son derece güçleştirir. Üstelik sizin prizi kullanmanızı da engellemez. Prizlerden çıkan kablolar da, döşemenin üstünden geçerlerse, çocuğunuz kadar, sizin için de tehlikeli olur. Gerekli olan yerlere, kısa bir kablo yerine, u-zun bir kablo taktırın; böylece kabloyu, tehlike oluşturmayacak biçimde süpürgelik boyunca uzatabilirsiniz.

Altları dolaplı büfeler, çocuklar için hayranlık uyandırıcı yerlerdir ve göz açıp kapayıncaya kadar içini boşaltıp, sonra da içine girerek evcilik, saklambaç oynayabilirler. Uzlaştırıcı bir seçenek, dolaplardan birini boşaltıp, çocuklara oyun alanı olarak bırakmak, öbürlerine çocukların açamayacakları kilitler taktırmaktır. Kendi kendine kapanan ve minik parmaklan sıkıştıracak kapıları olan dolaplarınız varsa, kapıların hızla çarparak kapanmasını önleyen koruyucular taktırabilirsiniz.

Advertisement

BANYO SAATİ

banyo yapmak

Kaynak: pixabay.com

Banyo saati bir rahatlama ve eğlence zamanıdır; ama önce bazı önlemler almanız gerekir. Yere yapışan emici yastıkçıkları olan, kaymayı önleyici bir banyo paspası, çocuğunuz banyoda ayakta durarak neşe içinde çevreye su sıçratırken, düşmesini önleyecektir. Unutmayın, bir çocuk, yalnızca birkaç santimetrelik bir suda bile boğulabilir; üstelik banyoların küçük çocukların kolayca kayıp düşebilecekleri kadar kaygan biçimde yapılmaları, tehlikeyi daha da artırır.

Bunun yanı sıra, banyolardaki musluk bataryaları, özellikle sıcak su muslukları da bir tehlike kaynağıdır. Muslukları tehlikesiz kılmak kolay değildir ve çocuğunuz sürekli musluklarla oynuyorsa, onu korumanın en güvenli yolu, banyoda hiç yalnız bırakmamaktır.

DİKKAT!

  • •Yemek pişirirken tencere ve tavaların saplarını ocağın iç yanma döndürün. Olanak varsa, hep arka ocakları kullanın.
  • • İlaç, deterjan kutularını, çamaşır suyu şişelerini el altından kaldırın.
  • •Bebeğinizin banyosunu hazırlarken, önce soğuk su musluğunu açın, sonra sıcak su musluğunu açarak ılındırın.
  • •Altını değiştirirken bebeğinizi hep sıkıca tutun.
  • • HİÇBİR ZAMAN bir bebeği karyolası ya da oyun parkı dışında yalnız başına bırakmayın.
  • • HİÇBİR ZAMAN bir bebeği ya da yeni yürümeye başlamış küçük bir çocuğu, banyoda yalnız bırakmayın.
  • •HİÇBİR ZAMAN bir bebeği port bebesinde yüksek bir yüzey üstüne bırakmayın: Port bebeyi yere koymak en iyisidir.
  • •HİÇBİR ZAMAN bebeği biberonla karyolasında yalnız bırakmayın: Tıkanıp boğulabilir.
  • • HİÇBİR ZAMAN bebeğiniz karyoladayken yanına büyük oyuncaklar koymayın.
  • •Yutabileceği bütün küçük cisimleri ortalıktan kaldırın.

MİNİK ADIMLAR VE DEV SIÇRAYIŞLAR

Küçük çocukların en çok uğradıkları kazalardan biri, merdivenden yuvarlanmaktır. Merdiven onlar için, her bir fırsat bulduklarında tırmanmaya kararlı oldukları bir “dağdır”. Ve belirli bir aşamada, küçük çocuğunuzun merdiveni denemesine izin vermeniz, ama düşmesi olasılığına karşı, onu hemen yakalayacak biçimde yakınında olmanız gerekir.

Siz başka şeylerle uğraşırken, küçük çocuğunuzun merdivenden çıkıp inmek serüvenine atılmasını önlemenin yollarından biri, merdivenin alt ve üst başlarına, özel kapılar taktırmaktır.

Çocuğunuzun (ya da bir futbol topunun) kolayca erişebileceği camlı kapılar ve pencere camları için alınabilecek basit bir önlem, bu kolayca kırılabilen camları, yapışkan saydam plastikle kaplamaktır. Ölçüye göre kesip hazırlayacağınız saydam plastiği, camın üstüne kolayca, kauçuk kenarlı cam sileceği sürterek yapıştırabilirsiniz. Plastik, şiddetli çarpmalarda camın kırılmasını önlemezse de, kırılan camın tehlikeli biçimde sivri cam parçaları halinde dağılmasını önler.

OYUNCAK MI?

Küçük çocukların çoğu her buldukları şeyi ağızlarına, kulaklarına, burunlarına sokmayı severler. Özellikle yutulabilen bütün küçük cisimler, öldürücü olabilme tehlikesi taşır. Bu konuda temel ve çok etkili kural, “gözden ırak olan, gönülden de ırak olur”dur: Kalem kapaklarını, düğmeleri, boncukları, vb. göz önünden kaldırmak, en güvenli yoldur.

Küçük çocukların büyüklerin her yaptıklarını taklit etmekten hoşlandıklarını bilmeyen yoktur. Bu taklit oyunları bazen, hem çocuğunuz, hem de sizin için eğlenceli olabilir; ama sigara içiyorsanız, sizi taklit etmeye kalkışması, eğlendirici olmaması bir yana, tehlikelidir. Çakmakla ya da kibrit kutusuyla oynarken, kendini yaralayabilir; daha küçük çocuklarsa, sigaraları yemeye de kalkışabilirler; çünkü sigarayı ağzınıza götürmekle yaptığınız şeyin, bu olduğunu sanırlar. Dolayısıyla, sigaraları, çakmakları, kibrit kutularını erişebileceği yerlerden kaldırın ve sigara tablalarını hep temiz, içi boş tutmayı sakın unutmayın!

EYLEM PLANI

Bebeğiniz kendini yukarı çekebilir duruma gelir gelmez, şunlara çok dikkat edin:

  • •Çekip üstüne devirmemesi için, kitaplıkların rafları, masalar ve ayaklı lambalar yere ya da duvara güvenli biçimde tutturulmuş olmalıdır.
  • •Döşeme çok kaygan olmamalıdır: Parkelerde, kaymayan yer cilası kullanın ve çocuğunuzun herhangi bir ıslak zemin üstünde yürümesine izin vermeyin. Taş ya da fayans zeminlere, paspas ya da daha yumuşak bir şeyler koymaya çalışın.
  • •Alçak raflarda ve döşeme üstünde tehlikeli ya da kırılabilecek eşya bulundurmayın.
  • •Büfelere, dolaplara, çekmecelere, çocuğunuzun açmasını önleyecek kilitler taktırın.

TATLI DÜŞLER

Bebek karyolaları, çocuğunuzun açık bir karyoladakinden daha güvenli olmasını sağlarlar. Parmaklıkları ya da yüksek kenarları, onu tehlikeden korurken, size de yuvarlanıp yere düşmeyeceğini bilmenin gönül rahatlığını verirler.

Advertisement

Bebek karyolaları çok ucuz değildir; ama sağladıkları güvenlik, verilen paraya değer. Karyolasını seçerken, yatağının yanmayan cinsten olmasına, karyolaya iyice uymasına ve çok küçük bir bebeğin boğulmasına yol açabilecek koruyucu bir plastik tabakasıyla kaplı olmamasına dikkat edin. Ayrıca, kenarlarındaki parmaklıkların açıklıklarını da iyice kontrol edin. Parmaklık aralarının, bebeğin başını sokamaması için 2,5-6,5 cm arasında olması gerekir.

Çocukların çoğu, geceleri battaniyesini ve örtüsünü üstünden atar; ama sakın bunu önlemek için, battaniyesini şeritler, fiyonklarla karyolasına bağlamaya kalkmayın. Çocuğunuz aşırı ısınabilir; ayrıca fiyonklarına, şeritlerine dolanabilir: Çocukların olanaksızı yapmak, kendilerini ilmiklerin içine bağlamak konusunda olağanüstü bir yetenekleri (!) vardır.

Daha büyük çocukların parmaklıksız bir karyolanın geniş alanına alışmaları zaman alır ve düşlerinin ortasında, yere yuvarlanabilirler. Bunu, karyolanın yanına bir engel koyarak – iki iskemle bile bu işi görebilir- önleyin.

Küçük bebekler, boyun kaslarını denetleyemezler; bu yüzden yastık üstünde uyumaları zordur. Üstelik yastık, bebeğin yüzünü örterek boğulmasına da yol açabileceği için, kesinlikle tehlikelidir: Bir yaşına gelinceye kadar yastıksız yatırın; bir yaşından sonra da yumuşak bir yastık yerine sert, kıvrılmayan bir yastık kullanın.

çocukluk evi

Kaynak: pixabay.com

BAHÇEDEKİ TEHLİKELER

Güneşli, sıcak bir günde bahçede oynamayı bütün çocuklar severler. Ama, bahçeler de, bütünüyle tehlikesiz yerler değildir. Böcek öldürücü ilaçların ya da yapay gübrelerin kaplarını, çocukların ulaşamayacakları yerlere kaldırın. Bahçıvanlık aletlerini, su kaplarını kapısı kilitli bir barakaya ya da evdeki dolaplara kaldırın.

Bahçede havuz, gerek çocuklar, gerek büyükler için keyif verici bir şeydir; ama aynı zamanda da, bebekler ve küçük çocuklar için son derece büyük bir tehlike oluşturur. Bir havuzunuz varsa, ister büyük olsun, ister küçük, çocuğunuz tehlikelerini kavrayacak yaşa gelinceye kadar suyunu boşaltın ya da üstünü, her yandan sıkıca tutturulmuş dayanıklı bir naylon ağla örtün. Ayrıca, bahçe kapısını, özellikle sokağa açılıyorsa, her zaman kapalı tutun.

Evinizdeki bütün tehlike olasılıklarına karşı önlem aldığınızda, içiniz biraz olsun rahat edebilir. Ama bu arada yakınlarınızın ve arkadaşlarınızın evlerine gittiğinizde, evdekinden bir kat daha uyanık olmanız gerektiğini, aklınızdan çıkarmayın.


Leave A Reply