Eylül, Ekim, Kasım Ayında Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır? Neler Yapılır?

0
Advertisement

Eylül, Ekim, Kasım ayında bahçeye ne ekilir? Eylül, Ekim, Kasım ayında bahçede yapılması gereken işler, bahçe bakımı hakkında bilgi.

Eylül Ayında Bahçe Bakımı

Eylül Ayında Bahçe Bakımı

Eylül; Yılın dokuzuncu, sonbaharın ilk ayıdır. 30 gün çeker. Ağustosta kısalmaya başlayan gündüzler eylül ayında daha kısalır, bu kısalma 30 gün içinde 29 dakikayı bulur. Eylülde sıcakların kuvveti iyice kırılarak, hafif soğuklar, yağmurlar başlar. Bu ay m 21’inde gece ile gündüzün uzunluğu bir olur.

Bahçemizde Eylül

Çiçek Bahçesi. — Ağustos’ta yapılan işler bu ayda da yapılır. Haziranda dikilen tohumlardan elde edilen çiçek fideleri, fideliklere dikilir. Aşıya, daldırma işine son verilir. Karanfiller fideliklere taşınır, mevsiminden önce yetiştirilecek çiçek soğanları saksılara yerleştirilir. Yetişmiş tohumlar güneşli bir zamanda toplanır. Yeniden bahçe düzenlene-cekse eylülde işe başlamalıdır. Kışı dışarıda çıkarabilecek çiçek fidelerine şaşırtma yapılır.

Çimenler bu ayın ilk haftaları içinde ekilip üzerlerine yanmış gübre atılır. Yeniden açan güllere şerbet verilir. Minelerin, sardunyaların tohumları koparılıp atılır. Çiçek yastıklarının, çerçevelerinin toprakları da eylülde tazelenerek hazırlanır.

Meyva Bahçesi. — Olgunlaşan meyvaların çevresindeki yapraklar koparılarak, yemişin daha iyi yetişmesi sağlanır. Şeftali, kayısı, badem, erik, kiraz, vişne gibi meyvaların çekirdekleri çimlendirilmek üzere, ıslak kum içine dikilerek, sabah-akşam sulanır. Ekim, kasım aylarında dikilecek meyva ağaçları için çukurlar açılır. Badem ağaçlarına kalem aşısı yapılır. Bazı taze fidanların toprağı tutması için, bulundukları yerden çıkarılıp, kökleri kırıldıktan sonra yeniden dikilmesi iyi sonuç verir.

Advertisement

Eylül içinde arıların saldırısından meyvaları korumak için ağaçlara ballı su dolu kablar koymalıdır. Yaban arılarının da bu ay içinde ağaçlarda yuva yapmasına engel olmalıdır.

Sebze Bahçesi. — Havalar soğuduğu için eylülün ikinci haftasında gece ayazları başlar, kırağı da düşer. Kırağıdan sebze tohumlarını korumalı, dikimi kırağı düşmeden önce yapmalıdır.

Kış yastıkları bu ay hazırlanır. Ağustosta dikilen ıspanaklar seyrekleştirilir. Lâhananın, kerevizin dipleri doldurulur. Maydanoz, tere, hindiba, salata, bakla, bezelye, turp, havuç, ıspanak tohumları, diş olarak sarmısak, tane olarak soğan, kökten ayırma olarak da kuzu kulağı dikilir.

Kasım Ayında Bahçe Bakımı

Kasım; Yılın on birinci, sonbaharın son ayıdır. 30 gün süren bu ayın başında güneş 6,28 ve sonunda 7.03’te doğar, batması ise ayın başında 17.06 ve sonunda 16.42’dedir. Bu duruma göre kasım ayında günler 55 dakika kısalır. Kasım ayı, bir sonbahar ayı sayılmasına rağmen kış bu ay içinde kendisini gösterir, yağmurlar artar ve bazı bölgelerde geceleri hafif donlar olur.

Mevsim artık kışa döndüğü için sonbaharda pek bol olan sebze ve meyveler yavaş yavaş kaybolur portakal, muz, pırasa gibi kışlık sebze ve meyveler görünmeye başlar.

sonbahar bahçe

Kaynak: pixabay.com

Bahçelerimizde Kasım Ayı

Çiçek Bahçesi.

Bu ay içinde donlar başlayacağından çiçekler için korunacak yerler yapılmalıdır. Çiçekleri geçmiş, yıllık bitkiler sökülüp yerlerine ilkbaharda açacak ömürlü çiçekler dikilir. Bu ayda dikilen çiçekler ilkbaharda çok güzel açarlar. Ayın on beşine kadar sümbül, lale ve zerrin gibi çiçeklerin soğanları yerlerine dikilir. Havalar fazla soğuk giderse çiçekte bulunan kasımpatıları, ya açıkta korunur, ya da sere alınır. Çimenlerin otları ayıklanarak, kuru bir havada biçilir.

Advertisement
Sebze Bahçesi.

Kasım ayında sebze bahçesinde fazla iş yoktur. Yalnız açık yerlere bezelye, bakla, tere, maydanoz, turp ve ıspanak tohumları ekilir. Enginarların uzun yaprakları kesilerek, dipleri bellenir ve gübrelenerek doldurulur.

Bel ve çapa kasım ayında yapılır. Çapa ile otlar ayıklanır, kuru yapraklar bahçenin bir köşesine toplanarak gübreyle karıştırılıp ileride kullanılmak üzere saklanır.

Meyve Bahçesi.

Kasım ayı içinde, tohumdan yetiştirilmiş olan meyve ağaçları budanacağı gibi yenileri dikilir. Bu aydan sonra ağaç dikilemeyeceğinden vakit geçirmeden dikimi bitirmek gerekir. Kiraz, elma, armut, ayva, vişne ve erik bu ay içinde budanır. Meyve ağaçlarının dondan korunması için, saman çöpleri kuru ot ve çuval ile bağlanıp örtülmesi lâzımdır.

Ekim Ayında Bahçe Bakımı

Ekim; Yılın onuncu, sonbaharın ikinci ayıdır. 31 gün sürer. Ekim ayında kışın ilk belirtileri ortaya çıkar, havalar soğumaya, geceleri kırağı düşmeye başlar. Yağmurlu günler artar. Kuşlar bu ay içinde, güneye, sıcak ülkelere uçar. «Kuş Geçimi Fırtınası» bu ayın ilk haftasmdadır. Ekim ayında günler kısalır. Bu kısalma ayın başından sonuncu gününe kadar 33 dakikayı bulur.

Bahçelerimizde Ekim Ayı

Çiçek Bahçesi. — Ekim ayında, bahçe meraklıları için yapacak çok iş vardır. Tarhlar bellenerek gübrelenir ve kış fideleri dikilir. Dökülen yapraklar ile çiçek köklerinin «yaprak gübresi» yapılmak üzere bir çukura doldurulması faydalı olur.

Çiçek tarlalarına sümbül, lâle, fulya gibi çiçek soğanları dikilir. Begonya, glayöl soğanları çıkarılıp kuru bir yere konur. Şimşir, mersin ve taflan ağaçlarından «daldırma» yapılır. İlkbahar tohumları, sandıklara dikilerek, geceleri üzerileri örtülür. Güllere yaprak aşısı yapılır, son çie-fa olmak üzere çimenler kırpılır.

Meyva Bahçesi. — Bu ay içinde budanan ağaçlar, çabucak kuvvetlenerek çok meyva verirler. Yaprakları düştükten sonra elma, armut, ayva gibi meyva ağaçları bilhassa budan-malıdır. Bazı ağaçların dibine harçlı toprak koymak çok iyidir. İlkbaharda yapılan aşıların korunmasına önem verilmelidir.

Sebze Bahçesi. — Soğuklar başladığı için, sebzeleri korumak gerekir. Ekim ayı içinde genel olarak bahçeyi bellemek, toprağı gübrelemek ister. Ekim ayında yeşil salata, bakla, bezelye, ıspanak ve karnabahar dikilir. Maydanozların son ekimi yapılır. Enginar fidanları temizlenerek sapları kesilir.

Ekim ayı içinde bahçedeki son sebzeler toplanır. Patateslerin de, sökülerek birkaç gün güneşte bırakıldıktan sonra kaldırılması gerekir.

Limonluk. — Soğuğa dayanmayan çiçek saksıları ekim ayı içinde limonluğa taşınır. Bu aym on beşine doğru limon, portakal ve zakkum ağaçları ile limonluklara has başka çiçekler içeri alınır.

Advertisement


Leave A Reply