Pierre de Ronsard Kimdir? Fransız Şairin Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Pierre de Ronsard kimdir? Fransız şair Pierre de Ronsard’ın biyografisi, yaşam öyküsü, eserleri ve şiirleri hakkında bilgiler.

Pierre de Ronsard

Kaynak: wikipedia.org

Pierre de Ronsard; (1524-1585), Fransız şairi, Fransız şiirini klasik modellere göre kurmak için ortaçağ biçimlerini terk eden bir grup Rönesans şairi olan Pléiade’nin lideriydi. Soylu bir aileden gelen Ronsard, 11 Eylül 1524’te Vendôme yakınlarındaki Château de la Possonnière’de doğdu. Collège de Navarre’de kısa bir süre okudu ve sarayda uşak oldu. Bu sıfatla, İskoçya’nın James V Fransız kraliçeleri Madeleine ve Mary of Guise’nin süitlerinde İskoçya’yı ziyaret etti. 1539’da Fransa’ya dönmeden önce, Elizabeth I’in gözüne girdiği Londra’da biraz zaman geçirdi. , ancak artan sağırlık onu 1540’ların başında kamusal yaşamdan çekilmeye zorladı ve şiire yöneldi. Aralık 1585’te Tours yakınlarındaki St.-Cosme manastırında öldü.

Çalışmaları

Ronsard, yaklaşık 1541’den 1546’ya kadar Collège de Coqueret’te hümanist Jean Dorat ile çalıştı. Dorat’ın etrafında oluşan daire – şairler Joachim du Bellay, Antoine de Baïf, Rémy Belleau, Étienne Jodelle, Pontus de Tyard ve Ronsard – Pleiade olarak bilinmeye başlandı. Şiirde yeni bir çağ başlattılar, kaynakları ve modelleri olarak ortaçağ Fransız biçimleri ve konuları veya Petrarch ve takipçilerinin İtalyan eserleri yerine antik Yunan ve Roma klasiklerini kullandılar. Fransız şiirinin kendi mükemmelliğine, dengesine, berraklığına ve uyumuna sahip olduğuna inanan Pleiade, klasik modelleri kullanmasına rağmen diğer tüm açılardan Fransız olan bir edebiyat yaratmaya çalıştı.

Ronsard’ın Odes’leri (1550-1556) arasında, Pindar’ın biçimsel yapısını ve diksiyonunu izleyenler doğallıktan yoksundur. Anacreon veya Horace’ı model olarak kullananlar, hayatın kısalığı veya anın zevkleri gibi tipik epikurosçu temalara sahiptir, ancak onlara tanıdık ve kişisel imgelerin kesinliği ve inandırıcılığı bahşedilmiştir. İlhamını Petrarchan’dan alan Les Amours (1552-1555) ve Les Amours de Cassandre (1552), sıra dışı betimlemeleri, Truva ile şişirilmiş benzetmeleri tarafından engellenmeyen bir hareket zarafetine ve gerçek aşkın inceliğine ve tutkusuna sahiptir.

Les Hymnes (1555-1556) ve Les Discours (1560-1563) Roma Katolikliği için anlamlı özürlerdir. Ronsard’ı Kral Charles IX’un favori şairi yaptılar. Charles’ın emriyle yazılan La Franciade, 1574’te kralın ölümü üzerine yarım kaldı. Vergil’i taklit eden bir destan olan bu, Ronsard’ın, kaçan Francis tarafından Paris’in kurulması hikayesinde Fransa’ya ulusal bir efsane verme girişimiydi. Truva Savaşı’ndan. Şiirin tamamlanan dört kitabı 1572’de yayınlandı.

Ronsard’ın şiirindeki üç büyük temadan -aşk, savaş ve hakikat- en büyük mutlulukla ele aldığı aşktı. Bu, özellikle erken bir çalışma olan Les Amours de Marie (1555) ve geç bir çalışma olan Sonnets pour Hélène (1578) için geçerliydi.

Advertisement

Kaynak – 2

Pierre de Ronsard oldukça ünlü bir Fransız şairidir. Doğumu 11 Eylül 1524’de Couture-sur-Loire/Conture/La Passoniere’de ölümü ise 28 Aralık 1585’de Tours / Saint Cosme’de gerçekleşmiştir. Fransız sarayında yetişti (1536). Diplomat elçi sözlüğüyle Hollanda’yı, İskoçya’yı, Alcas’ı gezip tanıdı, şairlik yeteneğini besleyecek eğitim olanaklarını aradı. Lazare de Baifın (1496- 1547) yol göstericiliğinde ve onunla birlikte Dorat’ın (Daurat 1508-1588) derslerini izledi. Yunanca ve Latince öğrendi. Du Bellay ile (1522-1560) dost oldu, sanatçılar çevresinde bulundu (1549-1556).

İlk şiir kitaplarını bu yıllarda hazırladı: Odes (Odlar) 1552, Amours (Aşklar) 1553, Continuation des Amours (Aşkların Sürmesi) 1556, Hymnes (İlahiler) 1556.

Pierre de Ronsard, romantizm akımı boyunca değerini yitirmeyecek olan şiir birikimini, yerli (ulusal) kaynaklardan sağlamanın yollarını aradı ve buldu. Kişisel yaşantısının bazı özel konuları bir yana, çağının ortak duyarlığını yakaladı. Bu dönemde en resmi unvanla onurlandırıldı: Şairlerin Prensi.

Rahat bir gelire ve rahiplik görevine de kavuştu, kral danışmanlığına, saray şairliğine, hükümdar rahipliğine yükseldi (1559). Düşüncelerini şiirine değil düz yazı eserlerine koydu: Discours des Misères de ce Temps (Zamanımızın Sefaleti Üzerine) 1562, Romenstrance au Peuple de France (Fransız Hakkına Uyarı) 1562, Institution pour l’Adolesance du Roi (Kralın Yetişmesi İçin Eğitim) 1562, Abrégé de l’Art Poétique (Şiir Sanatının Özeti) 1565.

Bu dönemin şiir ürünleri: Franciade (1572), Les Amours d’Hélene (Helene’in Aşkları) 1578. Çağdaş lirizm anlayışının bile eskitemediği ürünleriyle onu Fransa’nın en büyük şairleri arasında sayan, üstelik önde hatırlayan, değerlendiren anlayış bugün de yürürlüktedir.

Advertisement


Leave A Reply