Bakteriyel Gastroenterit Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

0
Advertisement

Bakteriyel Gastroenterit nedir, neden meydana gelir? Bakteriyel Gastroenterit belirtileri, önleme yolları, komplikasyonları ve tedavi seçenekleri.

Bakteriyel gastroenterit nedir?

Bakteriyel gastroenterit, bakteriler bağırsaklarınızda bir enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkar. Bu, mide ve bağırsaklarınızda iltihaplanmaya neden olur. Kusma, şiddetli karın krampları ve ishal gibi belirtiler de yaşayabilirsiniz.

karın ağrısı

Kaynak: pixabay.com

Virüsler birçok gastrointestinal enfeksiyona neden olurken, bakteriyel enfeksiyonlar da yaygındır. Bazı insanlar bu enfeksiyona “gıda zehirlenmesi” diyor. Bakteriyel gastroenterit kötü hijyenden kaynaklanabilir. Enfeksiyon, hayvanlarla yakın temastan veya bakterilerle (veya bakterilerin ürettiği toksik maddeler) kontamine yiyecek veya su tükettikten sonra da ortaya çıkabilir.

Bakteriyel gastroenterit belirtileri

Bakteriyel gastroenterit semptomları, enfeksiyonunuza neden olan bakterilere bağlı olarak değişir. Semptomlar şunları içerebilir:

  • iştah kaybı
  • mide bulantısı ve kusma
  • ishal
  • karın ağrısı ve krampları
  • dışkıda kan
  • ateş

Belirtileriniz beş gün sonra (çocuklar için iki gün) düzelmezse doktorunuzu arayın. Üç aydan büyük bir çocuk 12 saat sonra kusmaya devam ederse doktora başvurun. Üç aydan küçük bir bebekte ishal veya kusma varsa, doktorunuzu arayın.

Bakteriyel gastroenterit tedavisi

Tedavi bol sıvı tüketmek ve komplikasyonları önlemek şeklindedir. Sodyum ve potasyum gibi çok fazla tuz kaybetmemek önemlidir. Düzgün çalışması için vücudunuzun bunlara belirli miktarlarda ihtiyacı vardır. Ciddi bir bakteriyel gastroenterit vakanız varsa, hastaneye kabul edilebilir ve intravenöz olarak (serum) sıvı ve tuz alabilirsiniz. Antibiyotikler genellikle en şiddetli vakalara ayrılır.

Advertisement
Hafif vakalar için ev ilaçları

Daha hafif bir vakanız varsa, hastalığınızı evde tedavi edebilirsiniz.

  • Özellikle ishal nöbetleri sonrasında gün boyunca düzenli olarak sıvı alın.
  • Az ve sık yiyin ve bazı tuzlu yiyecekler ekleyin.
  • Meyve suyu ve muz gibi potasyum içeren yiyecek ve içecekleri tüketin.
  • Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almayın.
  • Evde sahip olabileceğiniz birkaç bileşen elektrolitlerinizi dengede tutmaya ve ishali tedavi etmeye yardımcı olabilir. Zencefil, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir ve mide veya karın ağrısını daha az şiddetli hale getirebilir. Elma sirkesi ve fesleğen ayrıca midenizi rahatlatabilir ve gelecekteki enfeksiyonlara karşı midenizi güçlendirebilir.
  • İshalin kötüleşmesini önlemek için süt ürünleri, meyve veya yüksek lifli yiyecekler yemekten kaçının.
  • Mide asidinizi nötralize eden reçetesiz satılan ilaçlar bu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. İshal, bulantı ve karın ağrısı gibi semptomları tedavi eden ilaçlar, enfeksiyonun stresini ve ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz size söylemedikçe reçetesiz tedaviler almayın.
sindirim sistemi

Kaynak: pixabay.com

Bakteriyel gastroenterit nedenleri

Çok sayıda bakteri, aşağıdakileri içeren gastroenterite neden olabilir:

  • yersinia, domuz etinde bulunur
  • süt ürünlerinde, et ve yumurtalarda bulunan stafilokok
  • shigella, suda bulunur (genellikle yüzme havuzları)
  • et, süt ürünleri ve yumurtalarda bulunan salmonella
  • et ve kümes hayvanlarında bulunan campylobacter
  • Kıyma ve salatalarda bulunan E. coli

Bakteriyel gastroenterit, birisi bakterileri ellerinde taşırsa kişiden kişiye kolayca bulaşabilir. Bu bakteri ile enfekte olan bir kişi yiyeceklere, nesnelere veya diğer insanlara her dokunduğunda, enfeksiyonu başkalarına yayma riski vardır. Gözlerinize, ağzınıza veya vücudunuzun diğer açık kısımlarına enfekte ellerle dokunursanız, enfeksiyonun kendi vücudunuza girmesine bile neden olabilirsiniz.

Çok seyahat ediyorsanız veya kalabalık bir bölgede yaşıyorsanız, özellikle bu enfeksiyonlar için risk altındasınız demektir. Ellerinizi sık sık yıkamak ve yüzde 60’dan fazla alkol içeren el dezenfektanı kullanmak çevrenizdeki insanlardan enfeksiyon kapmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Bakteriyel gastroenteritin önlenmesi

Zaten gastroenteritiniz varsa, bakterilerin başkalarına yayılmasını önlemek için güvenlik önlemleri alın. Tuvaleti kullandıktan sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Belirtileriniz düzelene kadar başka insanlar için yiyecek hazırlamayın. Hastalığınız sırasında başkalarıyla yakın temastan kaçının. Belirtileriniz durduktan sonra, işe dönmeden önce en az 48 saat beklemeye çalışın.

Ayrıca pastörize edilmemiş süt, çiğ et veya çiğ kabuklu deniz hayvanlarından kaçınarak bakteriyel gastroenterit enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Yemek hazırlarken çiğ ve pişmiş etler için ayrı kesme tahtaları ve mutfak eşyaları kullanın. Salataları ve sebzeleri iyice yıkayın. Birkaç saatten fazla bir süre saklayacaksanız yiyecekleri çok sıcak veya çok soğuk sıcaklıklarda sakladığınızdan emin olun.

Advertisement

Diğer önleyici tedbirler şunları içerir:

  • mutfağınızı sürekli temiz tutmak
  • tuvaleti kullandıktan sonra, farklı yiyecekleri tutmadan önce, hayvanlara dokunduktan sonra ve yemekten önce ellerinizi yıkamak
  • yurt dışına seyahat ederken şişelenmiş su içmek ve önerilen aşıları almak

Bakteriyel gastroenteritin risk faktörleri

Mevcut bir durum veya tedavi nedeniyle zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, bakteriyel gastroenterit riski daha yüksek olabilir. Mide asiditesini azaltan ilaçlar alırsanız risk de artar. Yiyeceklerin yanlış kullanılması bakteriyel gastroenterit riskinizi de artırabilir. Az pişen, oda sıcaklığında çok uzun süre saklanan veya iyi ısıtılmayan yiyecekler, bakterilerin yayılmasına ve hayatta kalmasına yardımcı olabilir.

Bakteriler toksinler olarak bilinen zararlı maddeler üretebilir. Bu toksinler yiyecekleri yeniden ısıttıktan sonra bile kalabilirler.

Bakteriyel gastroenterit teşhisi

Doktorunuz hastalığınız hakkında sorular soracak ve dehidrasyon ve karın ağrısı belirtileri kontrol edecektir. Hangi bakterilerin enfeksiyonunuza neden olduğunu bulmak için analiz için bir dışkı örneği sağlamanız gerekebilir. Doktorunuz dehidrasyonu kontrol etmek için bir kan örneği alabilir.

Komplikasyonlar

Bakteriyel gastroenterit enfeksiyonları sağlıklı yetişkinlerde nadiren komplikasyonlara neden olur ve genellikle bir haftadan az sürer. Daha yaşlı yetişkinler veya çok küçük çocuklar gastroenterit semptomlarına karşı daha savunmasızdır ve komplikasyon riski daha yüksektir. Bu bireyler tıbbi bakıma ihtiyaç duyabilecekleri için yakından izlenmelidir.

Bu enfeksiyonların komplikasyonları arasında yüksek ateş, kas ağrısı ve bağırsak hareketlerinizi kontrol edememe bulunur. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar böbreklerinizin bozulmasına, bağırsak sisteminizde kanamaya ve anemiye neden olabilir. Tedavi edilmeyen bazı ciddi enfeksiyonlar beyin hasarına ve ölüme neden olabilir. Hızlı bir şekilde bakteriyel gastroenterit tedavisi aramak, bu komplikasyonlara sahip olma riskinizi azaltır.

hasta çocuk

Kaynak: pexels.com

Çocuklarda bakteriyel gastroenterit

Çocuklar bakteriyel gastroenterit enfeksiyonlarına yetişkinlerden daha eğilimli olabilirler. Çoğu salmonella enfeksiyonu, çocuklar kontamine yiyecek veya su tükettiğinde veya bakterileri taşıyan hayvanlarla temas ettiğinde ortaya çıkar. Küçük çocukların da Clostridium difficile’den enfeksiyon alma olasılığı daha yüksektir. Bu bakteriler çoğunlukla kir ve hayvan dışkısında bulunur.

Çocukların bu tür bakterilerden enfeksiyon geliştirmesi daha olasıdır. Bununla birlikte, yetişkinler gibi, çocuklar herhangi bir bakteriyel enfeksiyona karşı hassastır. Çocuğunuzun düzenli olarak iyi hijyen uyguladığından, ellerini düzenli olarak yıkadığından ve kirli ellerini ağızlarına veya gözlerinin yakınına koyduğundan emin olun. Çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra kendi ellerinizi yıkayın. Yiyecekleri iyice yıkayın ve iyice pişene kadar yumurta, sebze ve et gibi çiğ yemekler pişirin.

Çocuklarda birçok bakteriyel enfeksiyon semptomu yetişkinlerde görülen semptomlarla aynıdır. Küçük çocuklar özellikle ishale, kusmaya ve ateşe eğilimlidir. Bu enfeksiyonları olan çocukların benzersiz bir semptomu kuru bir bezdir. Çocuğunuz altı saatten fazla bir bebek bezi değişikliğine ihtiyaç duymadıysa, susuz kalmış olabilir. Çocuğunuzda bu semptomlardan herhangi biri varsa hemen doktorunuzla konuşun. Çocuğunuzda ishal veya diğer ilgili semptomlar varsa, bol miktarda sıvı içtiğinden emin olun.

İyileşme ve görünüm

Tedavi veya tıbbi bakım aradıktan sonra, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için bol miktarda dinlenin. İshal veya kusmanız varsa, kendinizi nemli tutmak için bol miktarda sıvı tüketin. İshali daha da kötüleştirmekten kaçınmak için süt veya meyve yemeyin. Yiyecekleri veya suyu tutamazsanız buz küplerini emmek yardımcı olabilir.

Bu bakteri enfeksiyonlarının salgınları birçok markette satılan gıdalarda meydana gelebilir. Bazı gıda türlerinde genel bakteri salgınları hakkında haberleri takip edin.

Advertisement

Bakteriyel gastroenterit enfeksiyonları genellikle bir ila üç gün sürer. Bazı durumlarda, enfeksiyonlar haftalarca sürebilir ve tedavi edilmezse zararlı olabilir. Enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için bir enfeksiyon belirtileri gösterir göstermez tedaviye başvurun. İyi tıbbi bakım ve uygun tedavi ile enfeksiyonunuz birkaç gün içinde kaybolacaktır.


Leave A Reply