Üretim Faktörleri Nelerdir? Üretim Faktörlerinin Özellikleri ve Etkileri

0
Advertisement

Üretim faktörleri nelerdir ve özellikleri nelerdir? Üretim faktörlerinden doğal kaynaklar, sermaye, girişimci ve emeğin açıklaması, hakkında bilgi.

Üretim faktörleri

Hangi mal ve hizmetlerin üretileceğine ilişkin seçimler, bir ekonominin üretim faktörlerini kullanımı, mal ve hizmetlerin üretimi için kendisine sunulan kaynaklar hakkındaki seçimlerdir. Daha basit bir ifadeyle, “üretim faktörleri”, sahip olmak istediğimiz ürünleri üretmek için ihtiyaç duyduğumuz kaynaklardır. Bu dört faktör doğa, emek, sermaye ve girişimcilerdir. Faktörlerin her biri üretimi mümkün kılar ve bunlardan herhangi birinin kullanımı veya yanlış kullanımı ekonomiyi etkileyebilir.

Evrensel Genellemeler
  • Tüketiciler, kaynakların nasıl tahsis edileceğine ve neyin üretileceğine karar verir.
  • Kaynaklar sınırlı olduğundan, insanlar mal ve hizmetlerle ilgili tercihler yapmak zorundadır.
  • Bir ekonominin ürettiği zenginlik, ekonomik faaliyetin döngüsel akışıyla mümkün olur.
Yol Gösterici Sorular
  • İnsanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için ne tür mal ve hizmetler gereklidir?
  • Hangi mallar üretilecek? Nasıl üretilecekler? Kimin için üretilecekler?

Doğa, doğal kaynaklar veya çiftlik ürünleri gibi arazi tarafından üretilen şeyler gibi insanların doğadan elde ettiği belirli öğelerle ilgilidir.

Emek, her insanın geçim kaynağının veya işinin bir parçası olarak varlıklarını ödemek için yaptığı şeydir. Emek, insanlar tarafından gerçekleştirilir ve bir ülkenin işgücünün ürün veya hizmet yaratmak için sahip olduğu toplam yetenek ve çaba miktarıdır. İş gücü zamanla genişleyebilir veya daralabilir veya piyasadaki değişikliklerle gelişebilir, ancak uzun vadede bir ülkenin ekonomisini etkileyecektir.

Sermaye; Üçüncü üretim faktörü, üretim için gerekli araç veya gereç olan sermaye veya sermaye mallarıdır. Sermaye hem üretimin sonucudur (buldozer montajı) hem de üretimde kullanılabilir (şantiyede kullanılan buldozer). Bir işletme tarafından işletmenin işleyişine yardımcı olmak için kullanılan herhangi bir ekipman veya kalem, bir sermaye malıdır.

Girişimci; Son üretim faktörü girişimci veya bir ürün yaratma veya bir hizmet geliştirme fikri olan kişidir. Girişimci, “daha ​​iyi bir fare kapanı” inşa etme konusunda daha iyi bir fikri olduğuna inanan kişidir. Bir ürün yapmak veya insanların istediği bir hizmeti sağlamak için üretim faktörlerini bir araya getirmeye ve kâr için satmaya çalışan bu kişidir. Girişimci, risk alan ve tüketici talebi değiştikçe serbest piyasa ekonomisinin gelişmesine izin veren yaratıcı unsurdur.

Advertisement
İlkbahar

Kaynak: pixabay.com

Toprak, Doğa (Doğal Kaynaklar)

Unutmayın ki toprak olarak bilinen üretim faktörü sadece toprağın kendisi değildir; “toprak”, insanların doğadan elde ettiği öğeleri ifade eder. Bu nedenle “toprak”ı “doğal kaynaklar” olarak düşünmekte fayda var. Doğal kaynakların iki temel özelliği vardır. Birincisi, doğada bulunmalarıdır – onları yapmak veya değiştirmek için hiçbir insan çabası kullanılmamıştır. İkincisi, mal ve hizmet üretimi için kullanılabilir olmalarıdır. Bu bilgi gerektirir; doğada bulduklarımızı kaynak haline gelmeden önce nasıl kullanacağımızı bilmeliyiz.

Petrolü düşünün. Yerdeki petrol doğal bir kaynaktır çünkü bulunur (üretilmez) ve mal ve hizmet üretmek için kullanılabilir. Ancak 250 yıl önce petrol bir baş belasıydı. On sekizinci yüzyılda, topraklarına sızan petrolü bulan Pennsylvanialı çiftçiler sevinmediler, dehşete kapıldılar. Petrolle ne yapılabileceğini kimse bilmiyordu. Petrolü doğal bir kaynağa dönüştürerek enerji üretmek için kullanılabilecek kerosene rafine etmek için bir yöntem ancak on dokuzuncu yüzyılın ortalarına kadar bulunamadı. Petrol artık giyim, ilaç, benzin ve plastik dahil her türlü şeyi yapmak için kullanılıyor. Doğal bir kaynak haline geldi çünkü insanlar onu kullanmanın bir yolunu keşfetti ve uyguladı.

Bir şeyi ancak mal ve hizmet üretmek için kullanılabiliyorsa doğal kaynak olarak tanımlamak, bir ağacın yalnızca odunu için veya bir dağın yalnızca mineralleri için değerli olduğu anlamına gelmez. İnsanlar güzel bir vahşi doğanın varlığından zevk alırlarsa, o vahşi yaşam bir hizmet sağlar. Vahşi doğa bu nedenle doğal bir kaynaktır.

Bize sunulan doğal kaynaklar üç şekilde genişletilebilir. Biri, titanyum içeren bir cevher yatağının keşfi gibi yeni doğal kaynakların keşfidir. İkincisi, yeni tekniklerin petrolün verimli bir şekilde kullanılmasına veya kumun bilgisayar çiplerinin imalatında kullanılmasına izin verdiğinde olduğu gibi, kaynaklar için yeni kullanım alanlarının keşfedilmesidir. Üçüncüsü, doğal kaynakları kullanmak için çıkarmanın yeni yollarının keşfidir. Petrol yataklarını keşfetmek ve haritalamak için yeni yöntemler, dünyanın bu önemli doğal kaynak arzını artırdı.

emek

Kaynak: pixabay.com

Emek

Emek, mal ve hizmetlerin üretimine uygulanabilecek insan çabasıdır. İstihdam edilen veya edilmek isteyen insanlar, ekonominin kullanabileceği emeğin bir parçası olarak kabul edilir. Lastikleri onarmak, uçak pilotluğu yapmak, çocuklara öğretmek veya yasaları uygulamak için çalışan insanlar, ekonominin emeğinin bir parçasıdır. Çalışmak isteyip de iş bulamayan -işsiz- insanlar da ekonominin kullanabileceği emeğin bir parçası olarak kabul edilir.

Bazı bağlamlarda, iki emek biçimini ayırt etmek yararlıdır. Birincisi, doğal bir kaynağın insan eşdeğeridir. Eğitimsiz bir kişinin belirli bir üretim sürecine getirdiği doğal yetenektir. Ancak çoğu işçi çok daha fazlasını getiriyor. Bir işçinin üretimde kullanılabilecek eğitim, öğretim veya deneyim sonucunda sahip olduğu becerilere insan sermayesi denir. Bir kolej veya üniversiteye devam eden öğrenciler, insan sermayesi edinmektedir. Deneyim veya eğitim yoluyla beceri kazanan işçiler, insan sermayesi edinmektedir. Okumayı öğrenen çocuklar insan sermayesi kazanıyor.

Advertisement

Bir ekonominin kullanabileceği emek miktarı iki şekilde artırılabilir. Birincisi, ya çalışabilecek insan sayısını artırarak ya da haftalık ortalama çalışma saatini artırarak toplam emek miktarını artırmaktır. Diğeri, işçilerin sahip olduğu beşeri sermaye miktarını artırmaktır.

otomotiv sanayi

Kaynak: pexels.com

Sermaye

Sermaye, diğer mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılmak üzere üretilmiş bir üretim faktörüdür. Ofis binaları, makineler ve aletler sermaye örnekleridir.

Uzun zaman önce, ilk insanlar yeryüzünde yürüdüklerinde, bir bitkinin yapraklarını veya meyvelerini toplayarak veya bir hayvanı yakalayıp yiyerek yiyecek ürettiler. Bununla birlikte, çok erken dönemde, görünüşe göre hayvanları kesmek için kullanılmak üzere taşları aletlere dönüştürmeye başladıklarını biliyoruz. Bu araçlar ilk sermayeydi, çünkü diğer malların -gıda ve giyimin- üretiminde kullanılmak üzere üretildiler.

İlk taş aletlerin modern versiyonları arasında testereler, et satırları, kancalar ve öğütücüler; hepsi kasaplık hayvanlarında kullanılır. Çekiç, tornavida ve anahtar gibi aletler de sermayedir. Arabalar ve kamyonlar gibi ulaşım araçları sermayedir. Yollar, köprüler, limanlar ve havaalanları gibi tesisler sermayedir. Binalar da sermayedir; mal ve hizmet üretmemize yardımcı olurlar.

Sermaye yalnızca fiziksel nesnelerden oluşmaz. Yeni bir senfoninin notası, konserler üretmek için kullanılacağından sermayedir. Ticari firmalar veya devlet kurumları tarafından mal ve hizmet üretmek için kullanılan bilgisayar yazılımı sermayedir. Sermaye bu nedenle fiziksel malları ve entelektüel keşifleri içerebilir. Herhangi bir kaynak, iki kriteri karşılıyorsa sermayedir:

  • Kaynak üretilmiş olmalıdır.
  • Kaynak, diğer mal ve hizmetleri üretmek için kullanılabilir.

Sermaye olarak kabul edilmeyen bir şey paradır. Bir firma parayı doğrudan diğer malları üretmek için kullanamaz, bu nedenle para sermaye için ikinci kriteri karşılamaz. Ancak firmalar sermaye elde etmek için parayı kullanabilirler. Para bir finansal sermaye biçimidir. Finansal sermaye, gelecekteki ödemelere ilişkin talepleri temsil eden para ve diğer “kağıt” varlıkları (hisse senetleri ve tahviller gibi) içerir. Bu finansal varlıklar sermaye değildir, ancak doğrudan veya dolaylı olarak üretim faktörlerini veya mal ve hizmetleri satın almak için kullanılabilirler.

girişimci

Kaynak : pixabay.com

Girişimcilik

Girişimciler, bu diğer üç üretim faktörünün devreye alınmasında rol oynarlar. İktisatçılar iki yüzyıl önce kıtlık, seçim ve fırsat maliyeti sorunlarıyla boğuşmaya başladıklarında, tıpkı iki yüzyıl sonra yapacakları gibi, bu kavramlara odaklandılar.

Mal ve hizmetler, ekonominin kullanabileceği üretim faktörleri kullanılarak üretilir. Bu üretim faktörlerinin işlerlik kazanmasında iki şey çok önemli bir rol oynar. Birincisi, mal ve hizmetlerin üretimine uygulanabilecek bilgi olan teknolojidir. İkincisi, piyasa ekonomisinde kilit rol oynayan bir bireydir: girişimci. Girişimci, piyasa ekonomisi bağlamında faaliyet gösteren, üretim faktörlerini organize etmenin yeni yollarını bularak kar elde etmeye çalışan kişidir. Piyasa dışı ekonomilerde, girişimcinin rolü, kaynak tahsisi kararlarıyla ilgili seçimlerini yönlendirmek için kâr dışındaki teşviklere yanıt veren bürokratlar ve diğer karar vericiler tarafından oynanır.

Girişimciler ve teknolojinin etkileşimi tüm hayatımızı etkiler. Girişimciler, üretim faktörlerinin kullanım şeklini değiştirerek her gün yeni teknolojileri devreye sokuyor. Çiftçiler ve fabrika işçileri, mühendisler ve elektrikçiler, teknisyenler ve öğretmenler, girişimciler tarafından tanıtılan yeni teknolojileri kullanarak sadece birkaç yıl öncesine göre farklı çalışıyorlar. Sevdiğiniz müzikler, okuduğunuz kitaplar, oynadığınız atletik ekipmanlar beş yıl öncesine göre farklı şekilde üretiliyor. Okuduğunuz kitap, on yıl önce var olmayan teknolojiler kullanılarak yazılmış ve üretilmiştir. Tüm değişikliklerin hayatımızı daha iyi hale getirip getirmediğini tartışabiliriz. Tartışamayacağımız şey, onların hayatımızı farklı kıldıklarıdır.


Leave A Reply