Çiçeklerin Doğaya Faydaları, Önemi Nedir? Çiçeklerin Kullanım Alanları

0
Advertisement

Çiçekler doğa için neden önemlidir? Çiçeklerin kullanım alanları, doğadaki görevleri ve ekonomik olarak ve doğal olarak önemi nedir, hakkında bilgi.

Dünya Arı Günü

Kaynak : pixabay.com

Çiçeklerin doğadaki önemi nedir? Çiçekler, bahçelere ve ekosistemlere renk, doku ve biyolojik çeşitlilik eklemenin yanı sıra, birçok organizma için botanik açıdan önemli yapılar ve temel besin kaynaklarıdır. Çiçek, bitkinin tohum üretmesi için gerekli olan tozlayıcıları bir bitkiye çekmenin önemli bir aracıdır, bir türün nesilden nesile var olmasına izin veren üreme yapıları. Çiçekler ayrıca tohumları geliştikçe korur ve genetik materyalin başarılı bir şekilde sonraki nesle aktarılmasını sağlar. Çiçek yapan bitkilere angiosperm denir ve boyut, biçim ve renk bakımından çok çeşitli çeşitliliği kapsayacak şekilde evrimleşmiş bir gruptur.

Çiçeklerin Değeri

Çiçeklerin temel işlevi, bitki türlerinin üremesini ve hayatta kalmasını sağlamak için bitkilere tozlayıcıları çekmektir. Birçok bitki ve tozlayıcı, her organizma için karşılıklı olarak faydalı bir ilişki sağlamak için uyarlanmış özelliklere sahiptir. Bitkilerin çiçeklerini tozlaştırmak için arılara, yarasalara, güvelere ve sinek kuşlarına güvenmesi gibi, bu türler de beslenmek için çiçeklerden gelen nektar ve polenlere bağımlıdır.

Örneğin, bazı çiçekler iki tür polen üretir: biri tozlaşma için, diğeri tozlayıcıları beslemek için. Diğer çiçekler, tozlayıcıların çiçeklerinin içindeki poleni bulmalarına yardımcı olmak için nektar kılavuzları adı verilen taç yaprakları üzerinde karmaşık tasarımlara sahiptir. Çoğu çiçeğin rengi, şekli ve kokusu, hem bitki türlerine hem de o çiçeği ziyaret eden tozlayıcılara fayda sağlamak için binlerce yıl içinde gelişmiştir.

Çiçeklerin doğadaki önemi göz ardı edilemez. Çiçekler olmadan, başarılı bir şekilde döllenmiş bir çiçeğin olgunlaşmış ürünleri olduğu için meyve, tahıl, kuruyemiş veya böğürtlen olmazdı. Çok çeşitli organizmalar için kritik kalori ve besin kaynakları olan bu gıdalar, gezegenimizin biyolojik çeşitliliğini desteklemeye yardımcı olur.

Sarı Kantaron

Kaynak: pixabay.com

Çiçeklerin Kullanım Alanları

Bitki türlerinin yaklaşık yüzde 90’ı çiçek üretir. Çiçekler, angiospermlerin temel üreme yapılarıdır ve birçok böcek ve hayvan için önemli besin kaynaklarıdır ve çiçekler de çeşitli nedenlerle binlerce yıldır insanlar tarafından değerlidir.

Advertisement

Çiçekler, estetik çekicilikleri için aranjmanlarda, bahçelerde ve peyzajlarda yetiştirilir. Papatya ve Saint John’s wort gibi birçok çiçek tıbbi olarak da kullanılır. Yine diğerleri yiyecekleri süslemek için kullanılır; yenilebilir çiçekler arasında nergis, latin çiçeği ve menekşe bulunur.

Araştırmalar, çiçeklerin mutluluğu etkilediğini, insanları birbirine bağlamaya yardımcı olduğunu ve nezaket ve şefkat duygularını artırdığını göstermiştir. Çiçeklerin ruh halini iyileştirme, depresyonu azaltma ve yaratıcı performansı artırma gücü vardır. Açıkça, çiçekler doğada – ve insanlar için – birçok farklı şekilde önemlidir.

Çiçeklerin Ekonomik Önemi

İnsanların, böceklerin ve hayvanların yediği yiyeceklerin çoğu, anjiyospermlerden veya çiçek yapan bitkilerden gelir. Bezelye, domates, biber, tatlı mısır ve brokoli gibi sebzeler anjiyospermler tarafından üretilir. Buğday, pirinç, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllar anjiyospermlerin ürünleridir ve elma, portakal ve muz gibi meyvelerin tümü de çiçekli bitkilerden gelir.

Hayvanları beslemek için yetiştirilen bitkiler bile genellikle çiçek yapar. Soya fasulyesi, yonca, yonca ve fiğ gibi yem bitkileri çiçekli bitkilerdir. Gıda, yem ve lif için yetiştirilen çiçekli bitkilerin çoğu, uluslararası olarak alınıp satılmaktadır ve küresel ekonomik pazarlarımız, doğrudan çiçekli bitkilerin üretimi ile ilgili malların ticaretine dayanmaktadır.

Bildiğimiz dünya, büyük ölçüde anjiyospermlerin veya çiçekli bitkilerin başarısına ve sağlıklı büyümesine bağlıdır. Her gün yediğiniz yiyeceklerin çoğu, bol miktarda mahsul üretmek için arılar gibi tozlayıcıların yardımına ihtiyaç duyar; Aslında, bazı tahminlere göre, yediğiniz üç lokma yemekten biri, bir tozlayıcının çalışması sayesinde mümkün oluyor. Bu nedenle, bir dahaki sefere bir elma ya da sulu domatesin tadını çıkardığınızda, hem çiçeğe hem de bu yemeği mümkün kılan tozlayıcıya teşekkür etmek için zaman ayırın!

Advertisement


Leave A Reply