Félix Houphouët Boigny Kimdir?

0
Advertisement

Félix Houphouët-Boigny kimdir? Félix Houphouët-Boigny hayatı, biyografisi, politik kariyeri hakkında bilgi.

Félix Houphouët-BoignyFélix Houphouët-Boigny; (d. 18 Ekim 1905, Yamoussoukro, Fildişi Kıyısı, Fransız Batı Afrikası – ö. 7 Aralık 1993, Yamoussoukro, Fildişi Kıyısı), Fildişi Kıyısı’nın ilk devlet başkanı. Ülkesinin bağımsızlığını kazandığı 1960’tan ölene değin bu görevi sürdürmüş ve Fransa’yla yakın işbirliği politikası izlemiştir.

Kabile reisleri yetiştirmiş bir ailenin oğluydu. O dönemde Fransız sömürgelerinde yaşayan Afrikalıların tıp alanında öğrenim görebilecekleri en ileri öğrenim kurumu olan sağlık okullarından birini bitirerek, sağlık memuru oldu. Aynı zamanda varlıklı bir çiftçi olan Houphouet-Boigny, bir yandan çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışırken, bir yandan da topraklarını işlemeyi sürdürdü.

1944’te, bölgede yaşayan Avrupalılara karşı Afrikalı çiftçilerin çıkarlarını korumayı amaçlayan Afrika Tarım Sendikası’nın kurucuları arasında yer alarak siyasete atıldı. 1945’te yapılan ilk genel seçimlerde Fildişi Kıyısı temsilcisi olarak Fransız Temsilciler Meclisi’ne girdi ve ertesi yıl yeniden seçilmeyi başardı. Aynı yıl Fransız Komünist Partisi’yle örgütsel bağları olan Fildişi Kıyısı Demokrat Partisi’ni kurdu. Ayrıca, bu partinin de üyesi olduğu, Fransız Batı Afrikası ülkelerinin siyasal partisi durumundaki Afrika Demokratik Birliği’nin (RDA) başkanlığını yaptı.

1940’ların sonlarına doğru, özellikle de Fransa’da Komünist Parti’nin muhalefete geçmesiyle, Fransız yönetimi sömürgeler üzerindeki baskısını artırınca partisinin Fransız Komünist Partisi’yle bağlarını kopararak Fransız hükümetiyle işbirliği yapma kararı aldı. Birbirini izleyen genel seçimlerde sürekli olarak partisinin gücünü artırdı ve örgütünü genişletti. Fransa’da Ulusal Meclis üyeliğinin yanı sıra bir dönem de bakanlık yapan Houphouët-Boigny, aynı dönemde ülkesinde meclis başkanlığı ve Abidjan belediye başkanlığı görevlerini yürüttü. Bağımsız devletlerden oluşacak bir Batı Afrika federasyonu kurulması konusu gündeme geldiğinde, bu tür bir federasyonun zengin Fildişi Kıyısı’nı yoksul komşularına mali destek sağlamak zorunda bırakacağını düşünerek, bu öneriye şiddetle karşı çıktı. Fransa devlet başkanı Charles de Gaulle 1958’de Fransa’nın denizaşırı topraklarının yeni kurulacak federal topluluğa katılmaları ya da tam bağımsızlıklarını kazanmaları konusunda bir halkoylaması yapılması kararı aldığında ülkesinin Fransız Uluslar Topluluğu içinde özerk bir devlet olması için başarılı bir kampanya yürüttü. 1959’da Fildişi Kıyısı’nın başbakanı, 1960’ta bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra da devlet başkanı oldu. Tek parti yönetimi sırasında hükümete karşı sürdürülen muhalefeti tümüyle yatıştıramadıysa da, muhaliflerinin bir bölümünü önemli yönetim görevlerine getirerek kendi saflarına çekmeyi ve yönetim karşıtı örgütleri denetim altına almayı başardı. Ayrıca, çok sayıda Fransızı üst düzey görevlerde tutmayı ve Fransa ile ekonomik alanda işbirliği yapmayı sürdürdü. 1990’da, muhalefet partilerinin de katıldığı ilk başkanlık seçimlerinde oyların % 85’ini alarak yeniden seçildi.

Advertisement

Leave A Reply