Femara İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Femara ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Femara yan etkileri ve kullanım şekli nasıldır? Femara neyi tedavi eder? Etkileşimleri.

Femara

Femara

Kullanımları

Bu ilaç, menopozdan sonra kadınlarda belirli meme kanseri tiplerini (hormon-reseptör pozitif meme kanseri gibi) tedavi etmek için kullanılır. Letrozol ayrıca kanserin geri dönmesini önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bazı meme kanserleri, östrojen adı verilen doğal bir hormon tarafından daha hızlı büyümek için yapılır. Letrozol, vücudun yaptığı östrojen miktarını azaltır ve bu meme kanserlerinin büyümesini yavaşlatmaya veya tersine çevirmeye yardımcı olur.

Femara nasıl kullanılır?

Letrozol kullanmaya başlamadan önce prospektüsü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Bu ilacı genellikle günde bir kez yemekle birlikte veya yemeksiz olarak veya doktorunuzun yönlendirdiği şekilde ağızdan alın.

Dozaj tıbbi durumunuza ve tedaviye cevabınıza bağlıdır.

Advertisement

En iyi şekilde yararlanmak için bu ilacı düzenli olarak kullanın. Hatırlamanıza yardımcı olmak için her gün aynı saatte alın.

Bu ilaç cilt ve akciğerlerden emilebildiğinden, hamile kadınlar bu ilacı kullanmamalı veya tabletlerden tozu solumamalıdır.

Durumunuz kötüleşirse derhal doktorunuzu bilgilendirin (yeni göğüs topakları gibi).

Yan etkiler

Sıcak basması, saç dökülmesi, eklem / kemik / kas ağrısı, yorgunluk, olağandışı terleme, bulantı, ishal, baş dönmesi ve uyku sorunu oluşabilir. Bu etkilerden herhangi biri devam ederse veya kötüleşirse, derhal doktorunuza veya eczacınıza bildirin.

Doktorunuzun bu ilacı reçete ettiğini unutmayın, çünkü size olan yararın yan etki riskinden daha büyük olduğuna karar vermiştir. Bu ilacı kullanan birçok insanın ciddi yan etkileri yoktur.

Kemik kırıkları, zihinsel / ruh hali değişiklikleri (depresyon, anksiyete gibi), kolların / bacakların şişmesi, bulanık görme, sürekli bulantı / kusma, olağandışı yorgunluk, koyu renkli idrar gibi, gözler / ciltte sararma gibi ciddi yan etkileriniz varsa hemen doktorunuza bildirin.

Advertisement

Bu ilaç (ve kanser) nadiren kan pıhtılarından (kalp krizi veya inme gibi) ciddi sorunlara neden olabilir. Deneyimlerseniz hemen tıbbi yardım alın: ani nefes darlığı, göğüs / çene / sol kol ağrısı, karışıklık, kan öksürme, ani baş dönmesi / bayılma, kasık / buzağıda ağrı / şişme / sıcaklık, karıncalanma / halsizlik / uyuşma kollar / bacaklar, konuşma bozukluğu, vücudun bir tarafında zayıflık, görme değişiklikleri, ani / şiddetli baş ağrısı.

Bu ilaca çok ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisi fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: döküntü, kaşıntı / şişme (özellikle yüz / dil / boğaz / boyun), şiddetli baş dönmesi, solunum zorluğu.

Bu olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Önlemler

Letrozol almadan önce, alerjiniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyin; veya anastrozole; veya başka alerjiniz varsa. Bu ürün, alerjik reaksiyonlara veya diğer sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir. Daha fazla bilgi için eczacınızla konuşun.

Bu ilacı kullanmadan önce, doktorunuza veya eczacınıza, özellikle yüksek kan yağları (kolesterol), kemik problemleri (osteopeni, osteoporoz gibi), inme veya kan pıhtıları, kalp hastalığı (göğüs ağrısı, kalp krizi, kalp yetmezliği), yüksek tansiyon, böbrek problemleri, karaciğer problemleri.

Bu ilaç baş dönmesi veya yorgun yapabilir veya görüşünüzü nadiren bulanıklaştırabilir. Güvenli bir şekilde yapana kadar araba kullanmayın, makine kullanmayın veya uyanıklık veya net görüş gerektiren herhangi bir şey yapmayın. Alkollü içecekleri sınırlayın.

Ameliyattan önce doktorunuza veya diş hekiminize kullandığınız tüm ürünler (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) hakkında bilgi verin.

Bu ilaç hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Doğmamış bir bebeğe zarar verebilir. Letrozol esas olarak menopozdan sonra kadınlarda kullanılır. Son zamanlarda menopoz geçirdiyseniz, bu ilacı alırken ve doktorunuzla tedaviyi bıraktıktan sonra 3 hafta boyunca güvenilir doğum kontrol formlarının kullanılması ihtiyacını tartışın. Östrojen içeren doğum kontrol ürünlerini kullanmayın. Daha fazla bilgi için doktorunuza danışın. Hamile kalırsanız veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal doktorunuza bildirin.

Bu ilacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bebek için olası risk nedeniyle, bu ilacı kullanırken ve tedaviyi bıraktıktan sonra en az 3 hafta boyunca emzirme önerilmez. Emzirmeden önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler

İlaç etkileşimleri ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Bu yazı olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Kullandığınız tüm ürünlerin bir listesini tutun (reçeteli / reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) ve doktorunuzla ve eczacınızla paylaşın. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.

Bu ilaçla etkileşime girebilecek bazı ürünler şunlardır: östrojenler (etinil estradiol, konjuge östrojenler), östrojen blokerleri (anastrozol, tamoksifen gibi).

Advertisement


Leave A Reply