Fermuar Nedir? Ne İşe Yarar, Tarihçesi, İcadı, Fermuar Nasıl Dikilir?

0
Advertisement

Fermuar nedir, ne işe yarar? Gideon Sundback ve Fermuarın bulunuş hikayesi. Fermuarı kim bulmuştur ve nasıl dikilir, hakkında bilgi.

fermuar

Kaynak: pixabay.com

Fermuar

Fermuar; Ucundan çekilince açılıp kapanan bir çeşit kapama düzenidir. Giyim eşyalarında, kılıf, çanta vs. kullanılır. Elbiselerde eteklerin yanlarını kolayca açıp kapamak için dikilir.

Fermuar iki sıra metal dişliyle, bunların üstünden geçen birleştiriciden ibarettir. Birleştirici yukarı doğru çekildiği zaman dişliler birbirine geçer. Fermuar açılmak istendiği zaman da birleştirici aşağıya doğru çekilir, birbirine geçmiş olan dişler ayrılır, fermuar da açılmış olur. Dişlerin arasına iplik kumaş girerse fermuar iyi çalışmaz, zorlanırsa kırılır. Dişilerden biri kırılırsa da kullanılamaz.

İlk fermuarı 1893’de Whitcomb L. Judson adında Amerikalı yapmıştır. İlk zamanlar pek rağbet görmemiştir. Sonradan Gideon Sundback adında başka bir Amerikalı fermuarı daha kullanışlı bir hale getirdi, kadın terziler arasında tutulmaya başladı. Çeşitli maddelerden yapılan fermuarlar değişik boylardadırlar. Giyim eşyalarında kullanılanların boyu genellikle yarım metreyi geçmez. Büyük çanta ve kılıflarda kullanılanların boyu daha uzundur.

Fermuar Nasıl Dikilir?

Giysilerin baştan rahatça geçebilmelerini sağlamak üzere bırakılan açıklıklarını giydikten sonra kapayabilmeyi sağlamak için fermuar dikilir.

Fermuarın giysiye dikilmeden önce dikileceği yer, incecik olmak üzere, içeriye doğru kıvrılıp üstünden makine geçilir.Sonra içeriye kıvrılan kumaş kenarı iplik atmasın diye ya sürfile ile temizlenir yada sürfile makası ile kesilir. Fermuarın rahatça dikilebilmesi için, açık olmalıdır. Kumaşa yerleştirilirken, açılan ucunun yukarı, kapalı ucunun aşağıya getirilmesine dikkat edilmelidir. Önce fermuarın bir yanı kumaşın bir yanına tersinden, yalnız dişlerin dışarıdan görünebileceği şekilde, toplu iğnelerle yerleştirilir, sonra teyellenir. Bir yanı böylece tutulduktan sonra fermuar kapatılır, öbür yanı da kaymamasına dikkat edilerek, kumaşın karşı yanına teyellenir. Düzgün olarak yerleştirilmiş fermuar, sık aralıklı ince bir el dikişiyle, daha önce çekilmiş olan makine dikişinin dibinden dikilir. Bu şekilde el dikişiyle dikilen fermuarlar çok sağlam olmamakla beraber giysi eskidiği zaman sökülüp başka bir yere dikilebildiğinden daha çok tercih edilir. Fermuarın sağlam olarak tutturulması isteniyorsa el dikişi yerine makineyle dikilmelidir. Bu durumda ilk çekilen makinaya lüzum kalmaz. Fermuarın dikileceği açıklığın iki yanı içeri kıvrıldığı zaman teyelle tutturulur.

Advertisement

Leave A Reply