Fesleğen Nasıl Bir Bitkidir? Özellikleri Yetiştirilmesi Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Fesleğen nedir, nasıl bir bitkidir? Kokulu Fesleğen bitkisinin özellikleri, yetiştirilmesi, bakımı, hakkında ilginç gerçekler, kullanımı.

fesleğen

Kaynak: pixabay.com

Fesleğen Hakkında Bilgi

Yaprakları güzel kokulu bir süs bitkisidir. Evlerde saksı içinde yetiştirilir.

Ballıbabagillerden olan fesleğenin anayurdu Hindistan’dır. Oradan Avrupa’ya geçmiş, güzel kokusu için hemen her yerde yetiştirilmiştir. Yurdumuzda da çok sevilen bir süs bitkisidir.

Fesleğen beyaz, pembemsi bir çiçek açar. Bazı yerlerde bu çiçekler kurutulup nane, kekik gibi, yemeklere tat vermek için kullanılır.

Fesleğen Yetiştirme

Fesleğen oldukça kolay yetişen bir bitkidir. Bir saksıdaki anaç bitkiden, köke yakın yerlerdeki yeni sürgünler, kökü biraz da toprağı ile birlikte çıkartıp başka bir saksıya dikilir. Bu saksıda elenmiş funda toprağı bulunmalıdır. Fide, kök hizasından bir iki parmak yukarısı toprağın yüzüne gelmek üzere dikilir, ilk günler sık sık sulanır.

Fesleğen, sürgünlerinden üretilebileceği gibi tohumdan da yetiştirilir. Tohumlar nisanda yastığa ekilir, filizler aynı yastıkta şaşırtma yaptıktan — yani yerleri değiştirildikten —sonra, mayıs sonunda fideler kuvvetlenince, saksıya aktarılır. Saksıdaki toprak humuslu, hafif, zengin olmalı, fide toprağa derince dikilmelidir.

Advertisement

Fesleğen ılık, güneşli yerleri sever. Evlerde pencere önünde, balkonlarda iyi yetişir, bahçede, açık havada pek gelişemez. Oldukça sık sulanmalıdır,

Yer fesleğeni” denilen bir başka bitki daha vardır ki sütleğengillerdendir, bundan ilaç yapımında kullanılan bazı maddeler çıkarılır.

fesleğen

Kaynak: pixabay.com

Fesleğen Hakkında İlginç Gerçekler

  • Çeşitliliğe bağlı olarak, fesleğen 12 ila 51 inç yüksekliğinde büyüyebilir.
  • Fesleğen, oval şekilli, açık yeşil, ipeksi yapraklara sahiptir. Yapraklar gövde üzerinde karşılıklı olarak düzenlenmiştir. Bazı fesleğen çeşitleri mor yapraklıdır.
  • Fesleğen, bir bitkinin tepesinde sivri uçlar halinde görünen minyatür çiçekler geliştirir. Beyaz, pembemsi veya leylak rengi olabilirler.
  • Çiçekler böcekler tarafından tozlanır. Başarılı bir tozlaşmadan sonra her çiçek aken adı verilen kuru meyveye dönüşür.
  • Fesleğen, tohum ve bitki kesimleri yoluyla çoğaltılabilir.
  • Çiçek ve yapraklar yenilebilir ancak yapraklar daha sık kullanılır. Yapraklar, bitkinin kendine özgü aromasından sorumlu olan uçucu yağlar açısından zengindir. Bitkide çiçekler göründüğünde gövde pürüzlü hale gelir ve uçucu yağ üretimi durur. Bu nedenle, insanlar yaprakların ömrünü ve tazeliğini uzatmak için genellikle çiçek tomurcuklarını çıkarırlar.
  • Her fesleğen türünün kendine özgü aroması vardır. Tatlı fesleğenin karanfil aroması, limonlu fesleğenin limon tadı, tarçınlı fesleğenin tatlı, tarçın benzeri aroması vardır.
  • Aromasının yanı sıra fesleğen yüksek besin değerine sahiptir. Fesleğen, A, B6, C ve K vitaminleri ile demir, manganez ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır.
  • Fesleğen taze veya kuru olarak kullanılabilir. İtalyan mutfağının özellikle önemli bir parçasıdır. Çoğu insan domates, pesto, çorba, salata ve tavuk etinden yapılan yemeklerde fesleğen kullanır.
  • Fesleğen daha çok tuzlu yemeklerin hazırlanmasında kullanılsa da dünyanın bazı bölgelerinde taze yapraklar çikolata ve dondurma yapımında bileşen olarak kullanılabilir.
  • Fesleğen, halk hekimliğinde (genellikle çay şeklinde) kabızlık, şişkinlik, mide krampları, anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılır.
  • Son araştırmalar, fesleğenin antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve kanser tedavisinde faydalı olabileceğini ortaya koydu.
  • Fesleğen, böcekleri uzaklaştıran kimyasallar içerir. Bazı deneyler, fesleğenin sivrisinekler için zehirli olduğunu gösterdi.
  • Fesleğen, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Sırbistan’daki ortodoks kiliselerinde kutsal suyun hazırlanmasında kullanılır.
  • Fesleğen, yıllık bir bitkidir, yani yaşam döngüsünü bir yılda tamamlar.


Leave A Reply