Fiber Optik Nedir? Nasıl Çalışır?

0
Advertisement

Fiber optik nedir, fiber optik kablonun özellikleri nelerdir? Fiber optik nasıl çalışır, avantajları nelerdir? Fiber optik hakkında bilgi.

Fiber Optik Nedir?

Fiber optik, genellikle plastik veya camdan imal edilen uzun bir lif ile birlikte hareket eden ışık darbeleri kullanılarak veri iletimi ile bağlantılı teknolojiyi ifade eder. Fiber optik, kısaca bir insan saç teli çapında çok saf camdan ince, uzun tellerdir. Bunlar, optik kablolar denilen demetler halinde düzenlenmiştir ve uzun mesafelerde ışık sinyallerinin iletimi için kullanılır.

Fiber optik iletişim kullanımında, sinyaller daha az kayıpla hareket edebildiğinden tercih edilir. Fiber optikler ayrıca elektromanyetik girişimden etkilenmezler. Fiber optik kablo, ışığın Toplam İç Yansıma uygulamasını kullanır.

Lifler, güç ihtiyacına ve iletim mesafesine bağlı olarak fiber optik boyunca ışığın yayılmasını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Uzun mesafeli iletim için tek modlu bir fiber kullanılırken, daha kısa mesafeler için çok modlu fiber kullanılır. Fiber optiklerin dış kaplaması, metal tellerden daha iyi korunmaya ihtiyaç duyar.

Fiber Optik Nasıl Çalışır?

Fiber optik, toplam iç yansıma ilkesi üzerinde çalışır. Işık ışınları büyük miktarda veri iletmek için kullanılabilir, ancak burada bir problem vardır – ışık ışınları düz çizgilerle ilerler. Yani, herhangi bir dirsek olmaksızın düz bir uzun tele sahip olmadıkça, bu avantajdan yararlanmak çok yorucu olacaktır. Bunun yerine, optik kablolar tüm ışık ışınlarını içeri doğru bükecek şekilde tasarlanmıştır. Işık ışınları sürekli olarak hareket eder, optik fiber duvarlardan sıçrar ve uçtan uca veri iletir. Işık sinyalleri, kullanılan malzemelerin saflığına bağlı olarak, ilerleyen mesafeler boyunca bozulmasına rağmen, metal kabloların kullanılmasına kıyasla kayıp çok daha azdır.

Advertisement

Fiber Optik Röle Sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

Verici – Işık sinyallerini üretir ve bunları iletime uygun hale getirir
Optik Fiber – Işık sinyalini iletmek için ortam (sinyal)
Optik Alıcı – İletilen ışık nabzını (sinyalini) alır ve kullanım için uygun şekilde çözer.
Optik Rejeneratör – Uzun mesafe veri iletimi için gereklidir

Fiber Optik İletişiminin Kullanılmasının Avantajları

Ekonomik ve uygun maliyetli
İnce ve yanmaz
Daha az güç tüketimi
Daha az sinyal bozulması
Esnek ve hafif


Leave A Reply