Bahçelere Zarar Veren Böcekler Nelerdir? Meyve ve Tahılların Zararlıları

0
Advertisement

Bahçelere, tarlalara, tahıllara, meyve ağaçlarına zarar veren böcekler, hayvanlar nelerdir? Bu hayvanların verdiği zararlar.

HAM MEYVE YİYENLER

Akdeniz Meyva Sineği

Yarım santim uzunluğunda bir sinektir. Karnı ile başı sarıdır. Larvası beyazdır; meyvenin içinde durur. Dişi sinek, daha hamken meyveyi delip, yumurtalarını içine bırakır. Bir meyvenin içinde birkaç larva birden de bulunabilir. Şeftali, kayısı, elma, portakal, mandalina, limon bu sinekten en çok zarar gören meyvelerdir.

çekirge

Kaynak: pixabay.com

Çekirge

Ya toplu halde, ya da tek tek yaşarlar. Toplu yaşayanlar göç ederler. Dişi çekirge yumurtalarını toprağa bırakır. Kış geçtikten sonra, baharda yumurtalardan larvalar çıkar.

Çekirge otları, tahılları, çeşitli bitkileri yer. Sürü halinde gelen çekirgeler çok zararlıdır; bütün bir tarlayı silip süpürebilirler. Bunlara karşı savaşta çeşitli usullere başvurulur. Bu arada tarlaları yakmak, çekirgelerin geliş yönlerine karşı çinko levhalar koymak da yararlı olabilir. Ancak, kimyasal maddelerle yapılan savaşmada daha iyi sonuçlar alınır.

KÖKLERİ KEMİREN BÖCEKLER

DANABURNU

Kaynak: pixabay.com

Danaburnu

Her şeyi, özellikle de bitki köklerini yiyen bir böcektir. Rengi kırmızıdır; üstü kadife gibi, kısa tüylerle örtülüdür. Uzunluğu 4-6 santim., genişliği 1-1,5 santim kadardır, ilkbahardan yaza çıkarken, toprakta yuva yapar, içine yumurtalarını bırakır.

Filoksera

Asmalara dadanan küçük, sarı bir böcektir. Yumurtaları kışı asma kabuklarında geçirir. Böcekler baharda köklere yerleşerek, urlar meydana getirir.

Advertisement

ELMA DÜŞMANLARI

Elma içi Kurdu

En çok elmaya zarar verir. Kimi vakit, armut, ya da ayvaya da dadanır. Tırtılı önce beyazdır, sonra kırmızı bir renge bürünür. Kelebeklerinin üst kanadında siyah bir şerit vardır. Yumurtalarını yapraklara, filizlere bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, meyveyi delerek, çekirdeğine girerler.

Elma Pamuklu Biti

Elmalara zarar veren bir böcektir. Toplu halde dallar üzerinde yerleşir. Dallara pamuk sarılmış gibi görünür.

ÖRÜMCEKLER, KELEBEKLER

Kırmızı Örümcek

Hemen her bitkiye zarar verir. Böcek olmadığı için, böcek öldürücü ilâçların çoğu bu hayvanı öldüremez. Bu bakımdan kırmızı örümcek için hazırlanmış özel ilâçlar vardır.

lahana kelebeği

lahana kelebeği – Kaynak: commons.wikimedia.org

Lahana Kelebeği

En çok lahana, karnabahar, turp yapraklarına dadanır. Bu gibi bitkilerin yetiştiği yerlerde beyaz kelebeklerin uçuştuğu görülürse, çok dikkat etmelidir. Çünkü, bunların yumurtasından çıkan tırtıllar sebze yapraklarını yer.

SÜMÜKLÜBÖCEKLER YAĞMURDAN SONRA ORTALIĞA YAYILIRLAR

Salyangoz, Sümüklüböcek

Çiçeklere de, sebzelere de büyük zararlar verirler. Bu hayvanlardan kurtulmanın en kestirme çaresi, yağmurlu havalardan sonra bahçeye çok sayıda yayılan salyangozları toplayıp yok etmektir. Ayrıca, bunlara karşı kullanılmak üzere hazırlanmış özel ilaçlar da vardır. Yağmurdan, ya da bahçe sulandıktan hemen sonra, belirli yerlere bu ilaçtan konulursa, salyangozlar buralara üşüşürler. Yedikleri zehirli ilacın etkisiyle çok geçmeden ölürler.

Advertisement

TAHILLARIN, TOHUMLARIN DÜŞMANLARI

Tahıl Güvesi

Tarlada da, ambarlarda da zarar yapar. En çok buğdaya, mısıra, arpaya, çavdara zarar verir. Kelebeğinin sarı kanatları vardır. Tırtılları da ya sarı, ya da beyazdır. Dişileri yumurtalarını tahıl tanelerine bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, taneleri delerek içlerine girerler. Tanelerin içleri boşaldığı halde, kabukları sağlam kalır.

Tohum Böcekleri

Baharda, baklagillerin çiçeklerine, yapraklarına dadanır. Dişi böcek, yumurtalarını bu bitkilerin kabuklarına bırakır. Bu yumurtalardan çıkan larvalar, tanelere girerek, tanelerle birlikte ambarlara kadar taşınırlar. Larvalar tane içinde gelişince, ergin böcekler haline gelirler. Ambarda da yumurtlayıp ürer, zararlarını sürdürürler.

güve

Kaynak: pixabay.com

Tohum Güvesi

Kanatları gümüş renginde bir kelebektir. Üzerinde siyah benekler vardır. Dişi kelebek yumurtalarını tahıl tanelerinin üstüne bırakır. Bir dişi tam 100 yumurta yumurtlayabilir. Tırtılının uzunluğu 1 santim kadardır; rengi beyazdır. Bu tırtıllar tahıl tanelerini yiyerek beslenirler. Salgıladıkları beyaz iplikçiklerle tahıl tanelerini yumak haline getirirler. Tohum güvesinin tırtılı geçti, her yeri iplikçiklerle örer; tanelerde kötü bir koku bırakır. En çok zarar verdiği tahıl buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısırdır.

Yaprak Bitleri

Çeşitli bitkilere dadanır, çok büyük zararlar verirler. Bitkilerin özsuyunu çekerler. Bitki gitgide zayıflar, urlar meydana gelir, özsuyu emerken çıkardıkları şekerli salgıların üzerinde siyah mantarlar ürer. Buna «karaballık» hastalığı denir.

Yeşil Kurt

Kelebeği yeşilimtırak sarıdır. Tırtılın rengi ise çok değişiktir; uzunluğu 4-5 cm. kadardır. Yeşil kurt kelebeği, yumurtalarını domates, tütün, mısır, pamuk gibi bitkilere bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, bitkinin filizlerini, yapraklarını, meyvelerini yiyerek beslenirler.


Leave A Reply