Finlandiya Hakkında Bilgi, Finlandiya Özellikleri, Konumu, Tarihi, Ülkeler Rehberi

0
Advertisement

Finlandiya ile ilgili bilgi, başkenti, yönetim biçimi, ekonomisi, haritası, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu, tarihi hakkında bilgi.

finlandiya bayragi

Kaynak: pixabay.com

FİNLANDİYA;

  • Yüzölçümü: 338.144 km2
  • Başkenti: Helsinki.
  • Dil: Fince, İsveççe (ikisi de resmi).
  • Din: Hristiyan (% 87.8 Luterci, az Ortodoks).
  • Para birimi: Euro

Başlıca kentleri:

Espoo, Tampere, Turku, Vantaa, Oulu, Lahti.

Kuzey Avrupa’da devlettir. İskandinav Yarımadası’nın Doğu Avrupa kütlesine bağlayan ve yarımadanın doğu ucunda yer alan ülke; kuzeyden Norveç, doğudan Rusya Federasyonu, batıdan İsveç ve Botni Körfezi, güneyden Finlandiya Körfezi ile çevrelenir. Ülkenin yaklaşık 1/3’ü Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alır.

Yüzey Şekilleri;

Buzul devri birikintileri, buzul devri sonrası deniz tortularıyla örtülü ülkenin büyük bölümü granit yapıdadır. Eski Baltık Kalkanı’nın bir bölümünü oluşturan, deniz düzeyinden yaklaşık 150 m yükseklikteki ülkenin güneyi ve batısı kıyı ovalarıyla; kuzeyi ve doğusu yaylalarla kaplıdır. Orta kesimlerde ise bir göller bölgesi uzanır. Güneybatıda genişleyen takımadalar, ülkenin yüzey şekillerini tamamlar. En verimli toprakların ve önemli yerleşim alanlarının toplandığı kıyı ovalarının güneyinde alçak tepeler ve vadiler, Doğu Botni kesiminde ise geniş düzlükler göze çarpar. Finlandiya’nın yüzölçümünün % 9’unu kaplayan göllerin (25.254 km2) genişliği, Göller Bölgesi’nde % 20-50 km’yi bulur. Onbinlerce göl ve binlerce küçük adanın bulunduğu bölgede, karmaşık suyolları yer alır.

Ormanlarla örtülü Göller Bölgesi’ndeki ırmaklar elektrik enerjisi üretiminde önemli rol oynar. Yaylalarda ormanlar ve tepeler bataklık bölgelerle iç içe geçmiştir. En büyük ırmakların kestiği bölgenin kuzey ucunda tundralar uzanır. Sorsatuntiri (626 m), Saariselka (700 m), Kivalo (271 m), İsasyote (932 m), Pyhatunturi (540 m), Yllastunturi (740 m), Pallastunturi (816 m), bölgenin başlıca yükseltileridir. Kuzey ucunda Haltiatunturi Dağı (1.324 m) en yüksek noktadır. Güneybatıda, Aland Adaları’na kadar kıraç yapıda yüzlerce ada bulunmaktadır.

finlandiya

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Alaska ve Grönland ile aynı yüksek enlemlerde yer almasına karşın, Finlandiya’da daha yumuşak bir iklim egemendir. Bu olguda güneybatı rüzgârlarının payı büyüktür. Güneyde kar yağışı beş ay, kuzeyde Laponya’da yedi ay sürer. En yağışlı mevsim olan yaz aylarında hava serindir. Yıllık yağış ortalamaları kuzeye gidildikçe azalır. Yıllık yağış tutan, Finlandiya Körfezi kıyısında 600-650 mm, Göller Bölgesi’nde 500 mm, Laponya’da 450 mm kadardır. Helsinki’de temmuz ayı ısı ortalaması 16°C, şubat ayı ısı ortalaması 6°C’dir.

Advertisement

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Finlandiya’nın 2/3’ü ormanlarla kaplıdır. Güney uçta yaprak döken ağaçlar kuşağıyla kuzey yaylalarındaki tundralar dışında, kozalıklılar geniş bir alan kaplar. Çam, ladin ve kayın en yaygın türlerdir. Fındık ağacı, titrekkavak, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur ağacı gibi türler güneyde yoğundur. Kızılağaç, bodur söğüt çeşitli kesimlere yayılmıştır. Bataklıklarla buzultaşlı kumlu bölgelerin çelişkili görünümler yarattığı ülkede, ormanaltı bitki örtüsü fundalıklar, süpürgeotları, likenler ve yaban mersinlerinden oluşur.

Doğal yaşam zengindir. Kıyı adalarında deniz kuşları, kuzeyde av kuşları yaşar. Ayı, kurt, vaşak, kutup porsuğu gibi ormanlık bölgelerde yaşayan hayvanlar kuzeydoğuya çekilmişlerdir. Yabani rengeyiğinin soyu tükenmek üzeredir, yaban tavşanlarıyla sincaplar yiyecek bulabilmek için çeşitli bölgelere dağılmışlardır. Kuzeydeki ırmaklarda sombalığı ve alabalık boldur. Denizde en çok bulunan balık Baltık ringasıdır. Engerek yılanı ülke topraklarında yaşayan başlıca sürüngendir.

helsinki

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım. Toplam yüzölçümün yalnızca % 9’u tarıma elverişlidir. Tarım makineleşmiş olduğundan verim yüksektir. Buğday, arpa, yulaf, patates ve çavdar başlıca tarımsal ürünlerdir.

Hayvancılık. Sığır, domuz, kümes hayvanlarının yanı sıra geleneksel olarak eti ve sütü için rengeyiği yetiştirilir. Yıllık balık üretiminin yaklaşık 1/4’ü göller ve ırmaklardan sağlanır. Finlandiya’da çok sayıda çiftçinin ikinci işi de kürk hayvanı yetiştiriciliğidir. Ülke mink ve tilki yetiştirilen çiftliklerin sayısı 6.000’i buldu. Bu gelişmenin ardından Avrupa’nın kürk borsası da Kopenhag’dan Helsinki’ye taşındı.

Doğal Kaynaklar. Ülkenin en büyük zenginlik kaynaklarından biri, yüzölçümün % 67’sini kaplayan ormanlardır. Maden üretimi; yılda 2.400 ton kurşun, 105 bin ton nikel, 55 bin ton çinko, 650 bin ton demir filizidir. Enerji gereksinmesinin % 65’i dışalım yoluyla karşılanır. Yılda 51 milyar kWh’a ulaşan elektrik enerjisi üretiminde hidroelektriğin payı % 27, nükleer enerjinin % 45’tir.

Advertisement


Leave A Reply