Fıtık Nedir? Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda Fıtık Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Fıtık nedir, nasıl meydana gelir? Çocuklarda Fıtığın belirtileri, nedenleri, tehlikeleri nelerdir? Ne yapmak gerekir, tedavisi hakkında bilgi.

mide ağrısı

Kaynak: pexels.com

FITIK

Fıtık bedendeki bir organın, onu öbürlerinden ayıran bir kas ve bağdokusu engelindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıdır. Fıtık dışta (bu durumda beden yüzeyinde bir şişkinlik gibi görülür) ya da içte (dolayısıyla da gözle görülmez) olabilir.

Fıtıklar genellikle büyüklerde, özellikle de erkeklerde görülmekle birlikte, çocuklarda da görülebilir; özellikle, kasların henüz çok zayıf durumda olduğu birkaç haftalık bebeklerde oldukça sık rastlanır.

BELİRTİLER

Bebeklerde ve çocuklarda en çok görülen fıtıklar diyafram fıtığı, kasık fıtığı ve göbek fıtığıdır. Diyafram fıtığı. Midenin bir bölümünün, diyaframdan (yani göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kaslı çeperden) karın boşluğuna çıkması olan diyafram fıtığında, çıkıntı, yukarı, göğüs boşluğunun içine doğru şişer; bu yüzden de gözle görülmez.

Diyafram fıtığı genellikle çok yaygın değildir; bununla birlikte, küçük bebeklerde de ortaya çıkabilir ve bebeklerin emdikleri sütü kusup çıkarmalarına neden olur. Kusma, ya süt emmenin hemen ardından, ya emzirme sırasında ya da emzirmeler arasında herhangi bir saatte olabilir. Kusmukta kan da bulunabilir. Hafif durumlarda, bu belirtiler çok şiddetli olmayabilir ve sık görülmeyebilir; buna karşılık daha ciddi durumlarda, bebek sık sık kusacak. çoğunlukla sıkıntı içinde olacak ve emdiği sütün büyük bölümünü sindiremediği için, yeterince gelişemeyecektir.

Kasık fıtığı.

Daha çok küçük erkek çocuklarda görülen kasık fıtığı, çoğunlukla fıtık dendiğinde ilk akla gelen şeydir. Kasık bölgesinde yumuşak bir kitle biçiminde ortaya çıkar; çocuk yattığı zaman genellikle içeri girerek kaybolur; çocuk öksürdüğü ya da gerindiği zamansa, daha da çok ortaya çıkar. Büyüklüğüne göre ya rahatsızlık verir ya da sancı yapar. Göbek fıtığı. Bebeklerde sık görülen bu fıtık türünde, göbek çukurunun çevresinde iyice belirgin bir şişkinlik vardır. Bu şişkinlik, genellikle, karın içine geri itilebilirse de, hemen yeniden dışarı fırlar. Göbek fıtığında genellikle hiç ağrı olmaz.

Advertisement
ağrı

Kaynak: pexels.com

NEDENLER

Fıtık, kas çeperinde fıtığın dışarı fırladığı zayıf noktalar bulunmasından kaynaklanır. Karın boşluğunun iç yüzünü döşeyen karın zarı (“periton” da denir) adlı ince zar, küçük bir kese oluşturarak, karın çeperindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkar ve karın organının bir bölümü, kesenin içine dolar.

Diyafram fıtığında, midenin bir bölümü diyaframın öbür yanına geçer. Kasık fıtığında, karın kaslarındaki bir zayıf noktadan dışarı çıkmış olan keseye, çoğunlukla kasları iyice geren şiddetli bir öksürük nöbetinden sonra, bir bağırsak kıvrımı dolar. Göbek fıtığıysa, genellikle, küçük bebeklerin göbek çukuru bölgesindeki alanın zayıflığından kaynaklanır.

TEHLİKELER

Çocuklardaki ya da bebeklerdeki fıtıklar, genellikle ciddi değillerdir. Yalnız, her fıtığın sıkışarak boğulabilme tehlikesi vardır. Fıtık boğulması, yaşamı tehlikeye düşüren nitelikte bir gelişmedir; çünkü kesenin boynundaki kan damarları üstündeki baskı nedeniyle, fıtık içinde kalan bölümlerin (bağırsakların ya da midenin bir bölümünün) kan dolaşımı engellenir.

Bu durum ortaya çıkınca, fıtığın içindeki bölümler şişmeye başlar ve kangrenleşebilir. Boğulma bir dış fıtıkta gerçekleşmişse, fıtık kitlesinin yumuşak ve yalnızca rahatsız edici durumdan çıkarak, çok sert ve ağrılı bir hal aldığını farkedebilirsiniz. Ayrıca, çocuk arka üstü yattığında da fıtık içeri girmez; ayrıca, bağırsak tıkanması belirtileri (kusma, karın ağrısı, karında şişlik ve kabız) gelişebilir. Boğulmuş bir fıtıkta, kusma ve o zamana kadar hissedilmekte olan rahatsızlık giderek kötüleşir. Boğulmuş bir fıtığın hemen tedavi edilmesi gerekir.

TEDAVİ

Bütün fıtıkları ya da fıtık kuşkusu bulunan durumları, doktorun görmesi gerekir.

hasta çocuk

Kaynak: pixabay.com

Çocuklarda Fıtık

Fıtık, karın adaleleri arasından yumuşak bir dokunun dışarı fırlaması İle oluşur. Deri üzerinde hafif bir çıkıntı görünümünde olup öksürme ve zorlanma halinde daha belirgin hale gelir. Çocuklarda en sık rastlanan tipi göbek fıtıklarıdır. Bu tür fıtık göbek bağının etrafında ve doğum sırasında karın duvarında görülen zayıflıktan oluşur. Kasık fıtığı ise daha çok erkek çocuklarda ve testislerin hayalara düşmesi döneminde kasıkların alt tarafında oluşan bir fıtık türüdür. Göbek fıtığı çok nadir durumlarda özel bir tedavi gerektirir. Genellikle kendi kendine kaybolduğu haller de vardır. Ancak iç organların bir parçası fıtığın içine sıkışmışsa ufak bir cerrahi müdahale gerekli hale gelebilir.

Advertisement
Ne kadar önemlidir?

Bir iç organı arasına sıkıştırmadığı sürece fıtık ciddi bir sorun değildir.

Muhtemel belirtiler
  • • Çocuğun göbek yada kasıklarında acı vermeyen ve öksürme ile zorlanma hallerinde daha belirginleşen bir şişlik vardır.
  • • Bağırsak fıtık arasına sıkışmışsa ani karın ağrıları ve kusma haline rastlanır.
İlk olarak ne yapmalısınız?

Fıtığı hafifçe içeriye doğru itmeye çalışın. Çoğu halde bu hareket sonucu karın adaleleri arasına girerek kaybolacaktır.

Kasık Fıtığı

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuz 6 aylık olmadan önce karnında bir çıkıntı görürseniz doktora danışmansınız.

Fıtığın sertleşmesi, itildiğinde içeri girmemesi, karın ağrıları ve kusmaya neden olması hallerinde derhal bir doktora danışmalısınız.

Doktor ne yapacaktır?

Fıtık sertleşmişse ve içeri itilemiyorsa bir cerrahi müdahale gerekebilir. Bu basit bir müdahaledir. Altı aydan ufak çocuklarda rastlanılan kasık fıtığında bağırsağın fıtık içine sıkışmasını önlemek için böyle bir müdahale tavsiye edilebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?
  • • Karın fıtığı durumunda, fıtığın büyüyüp büyümediğini, sertleşip sertleşmediğini, itilince yerine girip girmediğini belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
  • • Bir ameliyat gerekiyor mu, yoksa durum kendi halinde bırakılmalı mı konusunda doktora danışmalısınız.
  • • Belirli fasılalarla fıtığın gelişmesini kontrol etmelisiniz.


Leave A Reply