Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar

0
Advertisement

Sindirim nasıl olur? Fiziksel ve kimyasal sindirim nedir, hangi organlar tarafından yapılır? Sindirim sistemi organları hakkında bilgi.

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar

sindirim-organlari

Her gün bir şeyler yiyip içiyoruz. Yiyip içtiğimiz bu maddeler besin adını alır. Yaptığımız işlem ise beslenmedir.

Vücuda alınan besinler enerji üretimi, büyüme, gelişme, yıpranan kısımların onarılması ve metabolizmanın düzenlenmesi gibi faaliyetler için gereklidir. Bu faaliyetlerin gerçekleşmesi için aldığımız besinlerin vücudumuzda bulunan yaklaşık 70 trilyon hücreye girebilmesi gerekir.

Karbonhidrat, protein ve yağ gibi büyük moleküllü besinlerin yapı taşlarına ayrılarak hücre zarından geçebilmesi olayına sindirim denir. Sindirim olayı sırasında enzim adı verilen kimyasal maddeler kullanılır.

Sindirim olayını gerçekleştiren organların bütününe sindirim sistemi denir.

Advertisement

Sindirim sistemimiz besinleri parçalarken iki temel olay gerçekleştirir. Fiziksel (mekanik) sindirim ve kimyasal sindirim dediğimiz olaylar sayesinde besinler yapı taşlarına ayrılır.

FİZİKSEL SİNDİRİM

Dişler, kaslar ve safra sıvısı ile besinlerin emilim yüzeyini artırmak için yapılan sindirimdir. Bu sayede kimyasal sindirim kolaylaşır. Bir insanda fiziksel sindirim özellikle ağızdaki dişler yardımı ile gerçekleşir.

Ekmeğin dişlerle parçalanması, yağların ince bağırsakta safra ile karışması, midenin kasılıp gevşemesi ile yiyeceklerin parçalanması fiziksel sindirimdir.

KİMYASAL SİNDİRİM

Enzim varlığında büyük moleküllü besinlerin yapı taşlarına kadar parçalanmasıdır. Ağızda tükürük salgısı ile karbonhidratların parçalanması, midede mide öz suyu ile proteinlerin parçalanması, ince bağırsakta proteinlerin, yağların ve karbonhidratların pankreas öz suyuyla parçalanması kimyasal sindirimdir.

Sindirimi tamamlanmış besinlerin sindirim sisteminden kan damarlarına geçişi emilim olarak adlandırılır. İnce bağırsakta bulunan villuslar besinlerin yüzeyini artırarak emilimi hızlandırır.

Advertisement


Leave A Reply