Foça Nerededir? Hangi İlimize Bağlıdır? Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

0
Advertisement

Foça nerededir? Foça hangi ilimize bağlıdır? Denizi ve sakinliği ile meşhur Foça ilçesinin genel özellikleri ile tarihi hakkında kısa bilgiler

Foça; İzmir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Yenifoça), 6 köyü vardır. İlin batısında; batıdan İzmir Körfezi, kuzeyden Çandarlı Körfezi, doğudan ve güneyden Menemen İlçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları, deniz kıyısındaki ovalarla bu ovaların gerisinde yükselen volkanik kökenli tepelik alanları içerir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu ilçede, yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 18°C, yağış tutarı 560 mm’ dir. İlçede birkaç küçük dere, yalnızca yağışlı mevsimde su taşır. Doğal bitki örtüsünü seyrek makilikler oluşturur. Zeytincilik en önemli ekonomik etkinliktir. Zeytinciliğin yanı sıra pamuk, buğday, üzüm, mandalina, incir yetiştirilir.

Eski Foça

Eski Foça (Kaynak : @unpublished.voyageenvan)

3 mahalleden oluşan kasaba, özellikle son 15 yıldan bu yana turizm alanında hızlı bir gelişme içindedir. Koyun iki yanında kurulan yazlık evlerin ve çevre koylardaki turistik işletmelerin sayısı, ulaşım kolaylığı nedeniyle giderek artmaktadır. Kasabada, zeytinyağı ve un fabrikaları vardır. Genişletilen limanın karşısındaki adalara binlerce fidan dikilerek çevrenin çıplak görünümü büyük ölçüde değiştirildi. İzmir Körfezi kıyısında kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 61 km, İzmir-Ayvalık-Çanakkale Karayolu’na 25 km uzaklıktadır.

Tarih:

Antik adı Phokaia olan Foça’yı İÖ 7. yüzyılda Yunanlılar bir koloni kenti olarak kurdular. Kısa zamanda gelişen yerleşme, ticaret ve denizcilikte önem kazandı. Gelişmiş bir teknikle yaptıkları 50 kürekle çekilen gemileriyle batıya doğru açılma olanağını buldular.

Lampsakos’u (bugün Lapseki) ve Akdeniz adalarıyla Kuzey Akdeniz kıyılarında İÖ 600’de birçok önemli ticaret merkezi kurdular. Üretip sattıkları değirmen taşlarıyla büyük ün yaptılar. İÖ 546’da Persler kenti yağmaladılar. Bunun üzerine halk topluca denize açılarak Korkika, Marsilya ve Sakız Adası’na yerleşti. Buralarda denizcilik ve maden ticaretiyle yaşamlarını sürdürdüler. İÖ 535’te halkın bir bölümü eski kentlerine dönünce, Phokaia yeniden canlandı. Roma döneminde önemini koruyan kent, Cenevizlilerin döneminde bir korsan yatağı haline geldi. 1402’de Timur, İzmir’i ele geçirdikten sonra Foça’yı Aydınoğullarına bıraktı. Foça ve yöresi 1455’te Osmanlı topraklarına katıldı. Mayıs 1919’da Yunanlılar kasabayı işgal ettiler; ilçe 11 Eylül 1922’de kurtarıldı.

Advertisement

Leave A Reply