Fosil Yakıtlar, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

0
Advertisement

Fosil yakıtlar nelerdir? Fosil yakıtların insan yaşantısındaki yeri nedir? Fosil yakıtların avantajları ve dezavantajları maddeler halinde verildiği sayfa.

Petrol Kuyusu

Petrol Kuyusu

Fosil yakıtlar, teknolojik ilerlememizin itici gücüdür. Bununla birlikte, tükenmekte olan fosil yakıt rezervleri ve aşırı tüketimlerinin yıkıcı etkileri, insanlığı fosil yakıtların enerji kaynağı olarak kullanımı hakkında yeniden düşünmeye zorlamıştır.

Enerji amaçlı fosillerin keşfi, insanlık tarihinde devrim çarkını çevirdi. Fosil yakıtlar, birkaç yüz yıl boyunca tüm dünyanın enerji taleplerini karşılama kapasitesine sahiptir. Yirminci yüzyılda gerçekleşen sanayi devrimine büyük bir ivme kazandırdılar. Modern dünya teknolojik ve mekanik ilerlemesini büyük ölçüde fosil yakıtlara borçludur. Bununla birlikte, fosil yakıtların irrasyonel tüketimi tüm dünyada birçok soruna yol açmıştır.

Fosil Yakıtlar Nedir?

Fosil yakıtlar, şimdi sadece hidrokarbon zincirlerine indirgenmiş tarih öncesi çağın bitki ve hayvanlarının kalıntılarıdır. Bu hidrokarbonlar katı veya sıvı formundadır. Fosil yakıtların yanma oranı çok yüksektir ve çok büyük miktarda enerji açığa çıkarırlar. Yakıt ve enerji taleplerimizin çoğu fosil yakıtlarla karşılanıyor. İlginçtir, dünyanın fosil yakıtlara olan talebi her 20 yılda bir iki katına çıkmasına rağmen, fosil yakıt rezervleri bu talebi karşılayacak kadar yeterlidir. Bununla birlikte, yirminci yüzyılda aşırı fosil yakıt tüketimi, ilerleme adına bu rezervuarların tükenmesine yol açmıştır. Ayrıca, fosil yakıtlar çevre kirliliği seviyesini o kadar artırmıştır ki, artık ciddi bir çevresel kaygı haline gelmiştir. Bu yazıda fosil yakıtların çeşitli avantaj ve dezavantajlarına genel bir bakış yaptık.

biyoyakit

Avantajları

Fosil yakıtların diğer enerji kaynaklarına göre birçok avantajı vardır. Hala dünyanın en büyük enerji tedarikçisi olmalarının ana nedeni budur. Fosil yakıtların avantajları aşağıdaki gibidir:

Advertisement
  • Fosil yakıtlar çok yüksek kalorifik değere sahiptir. Böylece, 1 gm fosil yakıtın yakılması muazzam miktarda enerji açığa çıkarır. Böylece, fosil yakıtların ürettiği enerji, eşdeğer miktarda diğer enerji kaynaklarının ürettiği enerjiden daha fazladır.
  • Gelişmiş ekipman ve teknoloji yardımıyla fosil yakıt rezervuarlarını bulmak oldukça kolaydır.
    Kömür, bol miktarda bulunan bir fosil yakıttır. Çoğu enerji santralinde kullanılır, çünkü üretim maliyetini büyük ölçüde azaltır.
  • Sıvı veya gaz halindeki fosil yakıtların taşınması çok kolaydır. Basitçe borularla taşınırlar.
  • Fosil yakıtlar üzerinde çalışan santrallerin inşası da kolaydır.
  • Petrol, her tür araç için en yaygın kullanılan fosil yakıt türüdür.
  • Fosil yakıtların çıkarılması ve işlenmesi daha kolaydır, bu nedenle geleneksel olmayan enerji formlarından daha ucuzdur.

Kömür

Dezavantajları

Fosil yakıtlar yakın zamana kadar tercih edilen bir enerji kaynağı olmasına rağmen, aşırı tüketimi ve bazı istenmeyen özellikleri çok önemli birkaç konuya yol açmıştır. Fosil yakıtların dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • Petrol, doğal gaz ve kömür doğada bol miktarda bulunmasına rağmen, tüketildikleri endişe verici oranı rezervuarlarının önemli ölçüde tükenmesine neden olmuştur. Ayrıca hidrokarbon zincirlerinin organik kalıntılardan oluşması milyonlarca yıl sürdüğü için kaynakları yenilemek imkansızdır.
  • Fosil yakıtlarda bulunan hidrokarbonlar, ozon tabakasına zarar verebilen metan, karbondioksit vb. Sera gazları salar.
  • Ayrıca, karbon monoksit ve kükürt dioksit gibi diğer zararlı gazlar, ekoloji için felakete yol açan asit yağmurundan sorumludur.
  • Fosil yakıtların çıkarılması bazı bölgelerde çevresel dengeyi tehlikeye atmıştır. Ayrıca, kömür madenciliği birçok maden işçisinin hayatını tehlikeye attı.
  • Rezervuarların tükenmesi fosil yakıtların çıkarılmasını pahalı bir olay haline getirmiştir. Bu, yakın gelecekte yakıt fiyatlarını etkileyecektir.
  • Doğal gaz, ham petrol gibi bazı fosil yakıtların sızması ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu nedenle, bu yakıtların taşınması çok risklidir.
  • Fosil yakıtlar, küresel ısınmaya birden fazla şekilde katkıda bulundu, bu da tüm dünyada mücadele ediliyor.
  • Fosil yakıtlar tüm bu yıllar boyunca artan enerji taleplerimizi verimli bir şekilde karşılasa da, alternatif enerji kaynakları aramaya başlama zamanı gelmiştir. Artan yakıt talepleri ve yükselen yakıt fiyatları ikame enerji formlarının kullanımını kaçınılmaz kılmıştır.


Leave A Reply