Fosillerden Nasıl Yararlanılır? Önemi ve Yararları

4

Fosillerden neler öğrenebiliriz, nasıl yararlanabiliriz? Fosiller neden önemlidir, nasıl bulunur? Fosillerin yararları hakkında bilgi.

Fosillerden Nasıl Yararlanılır? Önemi ve Yararları

Fosiller geçmişin anahtarlarıdır. Geçmiş zamanlardaki hayatın değişen şekillerinin açıklanmasına yardım ederler. Fakat yaşlarını bulmak çok güç olabilir. Örneğin 100 ayak yükseklikte tebeşirden yapılı bir yarı ele alalım. Bu tebeşirin her ayağının 30 000 yılda meydana geldiğini jeologlar hesaplamışlardır. Böylece bir fosilden 30 ayak üstte bulunan başka bir fosil alttakinden 900 000 yıl daha gençtir. Fakat bu ancak izafi yaşı verir. Buna göre bu fosillerin gerçek yaşını bilmek için önce tebeşirin yaşını bilmek gerekir.

Fosil Nasıl Bulunur?

Fosiller maden ocaklarında, taş ocaklarında ve başka kazılmış ve sürülmüş yerlerde topraktan, taştan çıkarılır; fakat çoğu zaman su, rüzgar ve buzun aşındırması sonucunda yüzeye çıkmış olarak görünürler. Yürüyüşe çıkan insanlar yarların tabanında, veya taş ocaklarında ya da arazide fosil toplayabilirler. Bunların belki de milyonlarca yıl önce yaşamış hayvan veya bitki kalıntıları olduğunu fark etmeden süs eşyası olarak saklarlar. Bazen bu süs eşyaları müzeye gönderilir ve orada ne oldukları anlaşılır.

fosil

Fakat, bugün bir çok hallerde fosiller yetiştirilmiş fosil arayıcıları tarafından sistematik bir arama sonucunda bulunur. Yılların verdiği tecrübe sonucunda paleontologlar (fosilleri inceleyen kimseler) hangi kayaçlarda daha çok fosil bulunacağını ve bu kayaçların nerede bulunacağını bilirler. Fosilin bulunduğu yere bir işaret konur ve böylece bulunan bir fosilin yeri belli olmuş olur. Büyük bir fosil bulununca, onun yerden çıkarılarak müzeye götürülebilmesi için koruyucu bir alçıyla kaplamak, temizlemek, kemiklerini tamir edip yerlerine takmak işleri için uzun zaman gerekir.

Fosillerden Ne Öğreniriz?

Dünyanın tarihi, hayvanları ve bitkileri ile bunların gelişmesi, büyük iklim değişmeleri ve sıra dağların oluşu ve aşınması (erozyon) hakkındaki bilgilerimizin çoğu fosillerden gelmiştir.

Hayvan ve bitki fosillerinden canlıların gelişmesi hakkında bir fikir edinmişizdir. Belirli fosiller belirli jeolojik devirlerin karakteristiği olduklarından bunların yaşını ve bu grubun ne kadar bir sürede var olduğunu söyleyebiliriz. Bazı hayvan ve bitki grupları kısa bir süre içinde yaşamış sonradan kaybolmuşlardır. Başkaları ise (örneğin, kaplumbağalar) milyonlarca yıl hiç bir değişikliğe uğramamış ve günümüze kalmışlardır.


4 yorum

  1. yaaa ama ben genel olarak fosillerden nasıl yararlanılıcağını istiyordum nasıl çıktığını değil

Leave A Reply