Hayvanlarda Koruma İçin Gelişmiş Adaptasyonlar Nelerdir?

0
Advertisement

Evrim ile birlikte hayvanlarda ihtiyaçlarına göre gelişimler gerçekleşmiştir. En büyük sebeplerden biri de savunma ihtiyacıdır. Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Hayvanlarda Koruma İçin Adaptasyon

Hayvanlarda koruma için adaptasyon hakkında tartışacağız ve kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Hayvanlar, diğer hayvanlar tarafından avlanır ve yenir. Bu doğanın en temel kuralıdır. Çünkü hayvanlar aynı insanlar gibi kendi besinlerini yetiştiremezler. Yani hazır bulmaları gerekmektedir.

Ancak bazı hayvanlar bu acımasız dünyada çok fazla korunmasız ve güçsüz kalmıştır. Bu yüzden, kendilerini düşmanlarından korumak için farklı şekillerde uyum sağlamaları gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu da bir çok hayvanda farklı adaptasyonların gelişimini sağlamıştır.

Bazı hayvanlar düşmanlarından kaçarak kendilerini korurlar. Geyik, fare ve zebra gibi bazı hayvanlar çok hızlı koşabilir. Bazı hayvanlar çevreleriyle kaynaşmanın yollarını geliştirdiler ve ardından hayvanı görmek zorlaşıyor. Bu kamuflaj olarak bilinir.

İşte doğada en bilinen adaptasyonlardan bazıları…
Sopa Böceği

Sopa Böceği (Kaynak : wikipedia.org)

Bir sopa böceği neredeyse bir dal gibi görünür. Çok dikkatli bakmazsanız fark etmeniz pek mümkün olmayacaktır.

Kendini kamufle etmiş bir bukalemun

Kendini kamufle etmiş bir bukalemun (Kaynak: pixabay.com)

Bukalemunlar ciltlerinin rengini çevrelerine uyacak şekilde değiştirebilirler. Bu bazı durumlarda eğlenceli gibi görünse de aslında bukalemunun savunma mekanizmasıdır.

Advertisement
Kutup Ayısı yavrusu çok daha beyaz bir renktedir.

Kutup Ayısı yavrusu çok daha beyaz bir renktedir. (Kaynak: pixabay.com)

Kutup ayısının beyaz kürkü çevredeki karla eşleşerek ayıyı tespit etmeyi zorlaştırır. Evrim teorisyenlerinin en sıklıkla verdikleri örneklerden birisidir. Özellikle meşhur Cosmos belgeselinde bu durum ayrıntıları ile anlatılmaktadır.

Zebra

Kaynak: pixabay.com

Bir zebra veya kaplandaki çizgiler onları ormanda görmeyi zorlaştırır. Bu özellik insanlar tarafından da taklit edilmiş ve askeri üniformalar bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Bazı hayvanların vücutlarında kendilerini korumak için dikenleri veya kabukları vardır. Kirpiler ve kirpi tehlikeyi hisseder, bir topa dönüşür. Daha sonra düşmanın ona saldırması çok zorlaşır. Kaplumbağa ve salyangozların vücutlarını kaplayan sert kabukları vardır.

Opossum ve yılan gibi bazı hayvanlar, tehlikede olduklarında ölü gibi davranırlar. Küre balığı normal boyutunun iki katına kadar kendini havaya uçurabilir, böylece daha büyük görünür ve düşmanını korkutur. Düşman uçan bir balığı kovalarsa, sudan dışarı atlar ve geniş kanatlarını açarak uçar. Gergedan ve bufalo gibi bazı hayvanlar ayakta durur ve savaşır. Boynuzlarını savaşmak için kullanırlar.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply