Françoise Sagan Kimdir? Asiliği İle Ünlü Fransız Kadın Yazarın Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Françoise Quoirez Sagan Kimdir? Fransız asi kadın yazar Françoise Sagan hayatı, biyografisi, eserleri, kitapları hakkında bilgi.

Françoise Sagan

Françoise Sagan

Françoise Quoirez Sagan; Fransız kadın yazarıdır (21 Haziran 1935, Cajarc, Fransa – 24 Eylül 2004, Équemauville, Fransa). En iyi bilinen romanı, gençken yazdığı ilk romanı Bonjour Tristesse (1954) idi.

Sorbonne Üniversitesi’ndeki öğrenciliğinin ilk yılında, adını Paul Eluard’ın bir dizesinden alan ilk romanıyla kendini tanıttı: Günaydın Hüzün (Bonjour Tristesse) 1954. Birbirine yakın konuları romanlaştırdı; geçim güçlüğü çekmeyen çevrelerin, sıkıntıları, ruhsal tedirginlik içinde bocalayan, mutluluktan uzak dengesiz genç kızlarını kahraman olarak kullanmayı bırakmadı; düğümlü aşk üçgenlerini işledi:

Sagan, 21 Haziran 1935’te Cajarc, Lot’ta doğdu ve erken çocukluğunu hayvanlarla çevrili Lot’ta geçirdi. Bu tutku hayatı boyunca onunla kaldı. Takma adı ‘Kiki’, burjuva ebeveynlerin en küçük çocuğuydu – babası bir şirket müdürü ve annesi toprak sahiplerinin kızıydı.

Ailesi, II. Dünya Savaşı’nı Dauphiné’de, ardından Vercors’ta geçirdi. Babasının büyük büyükannesi, Saint Petersburg’dan bir Rus’du. Ailenin, savaştan sonra geri döndükleri Paris’in müreffeh 17. bölgesinde bir evi vardı. Sagan, bir manastır olan ilk okulundan “derin maneviyat eksikliği” nedeniyle atıldı. Louise-de-Bettignies Okulu’ndan “bir parça iple Molière’in bir büstünü astığı” için atıldı. Bakaloryasını ikinci denemede hattemer kursunda aldı ve 1952 sonbaharında Sorbonne’a kabul edildi. Kayıtsız bir öğrenciydi ve mezun olmadı.

“Sagan” takma adı , Marcel Proust’un À la recherche du temps perdu’daki ( Kayıp Zamanın İzinde ) bir karakterden ( Prenses de Sagan ) alınmıştır. Sagan’ın ilk romanı Bonjour Tristesse (Merhaba Hüzün) 1954’te, o 18 yaşındayken yayımlandı. Bu ani bir uluslararası başarıydı. Roman, zevk odaklı 17 yaşındaki Cécile’nin hayatı ve onun erkek arkadaşı ve dul playboy babasıyla olan ilişkisini konu alıyor.

Advertisement

Hayal kırıklığına uğramış gençler için bir tür ikon haline gelen Sagan’ın karakterleri, bazı açılardan J. D. Salinger’ınkine benziyor. 1998 yılına kadar süren edebiyat kariyeri boyunca Sagan, çoğu filme alınmış onlarca eser üretti. Nouveau roman revaçtayken bile Fransız psikolojik romanının sade üslubunu sürdürdü. Karakterleri arasındaki konuşmaların genellikle varoluşsal imalar içerdiği kabul edilir. Romanlar, oyunlar ve otobiyografinin yanı sıra şarkı sözleri ve senaryolar da yazdı.

1960’larda Sagan, mükemmel diyalogları için övülse de, yalnızca orta derecede başarılı olan oyunlar yazmaya kendini daha fazla adadı. Daha sonra romancı olarak kariyerine odaklandı.

Ölümü

2000’li yıllarda sağlığının kötü olduğu bildirildi. 2002 yılında, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın dahil olduğu bir davada kendisini vergi kaçakçılığından mahkum eden bir duruşmaya katılamadı ve ertelenmiş bir hapis cezası aldı. Sagan, 24 Eylül 2004’te Honfleur, Calvados’ta 69 yaşında bir pulmoner emboli nedeniyle öldü. Kendi isteği üzerine, çok sevdiği doğum yeri Cajarc yakınlarındaki Seuzac’a (Lot) gömüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac anma konuşmasında şunları söyledi: “Onun ölümüyle Fransa, en parlak ve duyarlı yazarlarından birini, edebiyat hayatımızın seçkin bir figürünü kaybediyor.”

Jérôme Garcin tarafından derlenen Yazarlar Sözlüğü için kendi ölüm ilanını yazdı : “1954’te, dünya çapında bir skandal yaratan ince bir roman olan Bonjour tristesse ile ortaya çıktı. Eşit derecede hoş ve beceriksiz bir yaşam ve çalışmadan sonra ölümü, sadece kendisi için bir skandaldı.”

Sagan’ın hayatı, 11 Haziran 2008’de Fransa’da gösterime giren, Diane Kurys’in yönettiği Sagan adlı biyografik bir filmde dramatize edildi. Başrolde Fransız aktris Sylvie Testud oynadı.

Advertisement

Başlıca Eserleri

Acı Tebessüm (Un Certain Sourire) 1956, Dans Un Mois, Dans un An (Bir Ayda Bir Yılda) 1957, Brahms’ı Sever misiniz? (Aimez-Vous Brahms?) 1959, Les Merveilleux Nuages (Olağanüstü Bulutlar) 1961. Oyun yazmayı da denedi: Un Château en Suede (İsveç’te Bir Şato) 1960, Les Violons, Parfois (Bazen de Kemanlar) 1961 vb. Romana döndü: Un Peu de Soleil dans l’Eau Froide (Soğuk Suda Biraz Güneş) 1969, Le Chien Couchant (Pusuda Köpek) 1983 vb. bir röportaj dizisi: Reponses: 1954-1974 (Cevaplar: 1954-1974).


Leave A Reply