Frederick Sanger Kimdir? Nobel Ödüllü Bilim İnsanının Hayatı

0
Advertisement

Frederick Sanger kimdir ve ne yapmıştır? Frederick Sanger hayatı, biyografisi, kimya alanındaki çalışmaları ve buluşları hakkında bilgi.

Frederick Sanger

Frederick Sanger

Frederick Sanger

Doğum – ölüm yeri: doğumu 13 Ağustos, 1918 in Rendcomb, Gloucestershire, İngiltere, Birleşik Krallık – ölümü 19 Kasım 2013, Cambridge, Birleşik Krallık
Uyruğu: İngiliz
Önemli Çalışması: İnsülin amino asit dizisi, DNA diziliminin dideoksi yöntemi
Ödülleri: Nobel Kimya Ödülü (1958), Copley Madalyası (1977), Nobel Kimya Ödülü (1980)

Frederick Sanger 1918’de İngiltere’de dünyaya gelen bir biyokimyacıydı. Sanger, bilime ve doğaya karşı daha çocukken ilgi duymaya başladı. İnsülinin yapısını keşfettiği için 1958’de Kimya dalında Nobel Ödülü’nü kazandı. 1980 yılında, DNA moleküllerinin dizilişiyle ilgili çalışmaları nedeniyle Kimyadaki ikinci Nobel Ödülü’nü kazandı.

Gençliği ve Evliliği

Sanger, Gloucestershire, İngiltere’de büyüdü. Zengin bir Quaker evinde yetiştirildi. Babası evlendikten sonra Quakerizm’e yöneldi. Annesi tarafından büyükbabası da bir Quaker geçmişine sahip olan başarılı bir pamuk üreticisiydi.

Beş yaşındayken ailesi, Warwickshire’daki küçük bir köy olan Tanworth-in-Arden’e taşındı. 1927 yılında, Quakerlar tarafından işletilen bir hazırlık okuluna kaydoldu. On dört yaşındayken, Sanger, Dorset’in Bryanston Okulu’na kaydoldu. Bu okul, Sanger’in tercih ettiği daha liberal bir program olan Dalton sistemini uygulamaya koymuştu. 1940 yılında Margaret Howe ile evlendi ve üç çocuğu oldu.

Frederick Sanger

Frederick Sanger

Eğitim

Cambridge Üniversitesi’ne kaydoldu, ancak ailesinin, babası gibi bir doktor olmasını beklemesine rağmen, tıp eğitimi almamaya karar verdi. Bir bilim kariyer istiyordu çünkü bir problem çözücü olmak istiyordu. Amino asitlerin metabolizması üzerine çalıştı. 1943 yılında, doktorasını St. John’s College’dan biyokimya alanında aldı.

Advertisement

Daha sonra insülinin amino gruplarını tanımlamak üzerine çalışmaya başladı. Sanger bu çalışmalar sırasında, protein sekansını bulan ilk kişidir. Bunu yaparak, proteinlerin aslında sıralı moleküller olduğunu gösterdi. Benzer şekilde, bu proteinleri yapan DNA’lar ve genler aynı zamanda bir diziye sahip olmalıydı. Protein yapısına ilişkin araştırmasıyla ilgili olarak 1958’de Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.

1951’de Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi’ne katıldı. 1962’de Cambridge’deki Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Francis Crick, Aaron Klug ve John Kendrew da DNA’nın dizi problemleri üzerinde çalışıyorlardı. DNA sıralama problemini çözmek, Sanger’in protein dizilemesi üzerine yaptığı araştırmalarla ilgilidir. Başlangıçta daha küçük olduğu için RNA’yı sıraya koyma yöntemlerini araştırdı.

Zaman içerisinde bu, DNA için çok geçerli olan tekniklerle sonuçlandı. Sonuçta, bu, bugün sıralama tepkimelerinde kullanılan dideoksi sürecine yol açtı. 1980 yılında başka bir Nobel Kimya Ödülü kazandı ve nükleik asitlerde bulunan baz dizilerinin belirlenmesi konusundaki katkılarından dolayı ortağı Walter Gilbert bu ödülü paylaştı.

Emekliliği

1985’te emekli oldu ve zamanının çoğunu bahçecilik yaparak geçirdi. Tıbbi Araştırma Konseyi ve Wellcome Trust, 1992 yılında Sanger Merkezi’ni kurdu. Genomlarla ilgili bilgileri geliştiren bir araştırma merkezidir. Bu araştırma merkezi, İnsan Genom Dizileme Projesi için en önemli sıralama merkezlerinden biri haline gelmiş ve diğer türdeki organizmalar için projeler dizilemeye başlamıştır.


Leave A Reply