Frekans nedir, neyi temsil eder, nasıl hesaplanır? Frekans neye bağlıdır, formülü nasıldır? Örnek Frekans hesaplama, hakkında bilgi.
Frekans Nasıl Bulunur? Formülü
Frekans, bir birimdeki döngü, çevrim sayısıdır. Bu döngüler, yayın, sarkacın, dönen birşeyin veya dalganın periyodik hareketleri olabilir. Frekans, 1’e eşittir ve bir çevrim için gereken süreye bölünür.
Frekans için SI birimi, Heinrich Rudolf Hertz’in isminden adlandırılan hertz’dir. hz olarak gösterilir. Bir hz saniyede bir çevrimdir.
f = frekans, bir zaman birimindeki çevrim
T = periyot, bir periyot için gerekli süre
N = çevrim sayısı
t = süre
Örnek Sorular ve Çözümleri
Örnek:
1) Uzun bir sarkacın, bir geri ve ileri salınımını tamamlaması 5.00 s sürer. Sarkacın hareketinin frekansı nedir?
Cevap:
Sarkacın, bir çevrimi için 5.00 s gereklidir; bu periyot yani T’dir. Frekans, aşağıdaki denklem kullanılarak bulunabilir:
2) Bir arabadaki takometre, lastiklerin devir sayılarını ölçer. Bir araba sabit bir hızda yol alıyor ve takometre dakikada 2400 devir okuyor. Lastiklerin saniyedeki dönme frekansı nedir? Saniye cinsinden periyot nedir?
Cevap:
Göz önüne alınması gereken döngü sayısı (devir sayısı) 2400’dür. Bu bir dakika içinde gerçekleşen ve 60 saniye olan döngü sayısıdır. Dolayısıyla, frekans aşağıdaki denklem kullanılarak bulunabilir:
Lastiklerin dönme frekansı 40 dev / s’dir ve 40 Hz olarak da yazılabilir. Buradan periyodu bulmak için denklem yeniden düzenlenir: