Frekans Nasıl Bulunur? Formülü ve Örnek Soru ve Çözümler

0
Advertisement

Frekans nedir, neyi temsil eder, nasıl hesaplanır? Frekans neye bağlıdır, formülü nasıldır? Örnek Frekans hesaplama, hakkında bilgi.

Frekans Nasıl Bulunur? Formülü

Frekans, bir birimdeki döngü, çevrim sayısıdır. Bu döngüler, yayın, sarkacın, dönen birşeyin veya dalganın periyodik hareketleri olabilir. Frekans, 1’e eşittir ve bir çevrim için gereken süreye bölünür.
Frekans için SI birimi, Heinrich Rudolf Hertz’in isminden adlandırılan hertz’dir. hz olarak gösterilir. Bir hz saniyede bir çevrimdir.

\displaystyle frekans=\frac{1}{periyot}=\frac{cevrim\_sayisi}{zaman}
\displaystyle f=\frac{1}{T}=\frac{N}{t}
f = frekans, bir zaman birimindeki çevrim
T = periyot, bir periyot için gerekli süre
N = çevrim sayısı
t = süre

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek:

1) Uzun bir sarkacın, bir geri ve ileri salınımını tamamlaması 5.00 s sürer. Sarkacın hareketinin frekansı nedir?

Cevap:

Sarkacın, bir çevrimi için 5.00 s gereklidir; bu periyot yani T’dir. Frekans, aşağıdaki denklem kullanılarak bulunabilir:
\displaystyle f=\frac{1}{T}=\frac{1}{5s}=0,2hz
2) Bir arabadaki takometre, lastiklerin devir sayılarını ölçer. Bir araba sabit bir hızda yol alıyor ve takometre dakikada 2400 devir okuyor. Lastiklerin saniyedeki dönme frekansı nedir? Saniye cinsinden periyot nedir?

Advertisement
Cevap:

Göz önüne alınması gereken döngü sayısı (devir sayısı) 2400’dür. Bu bir dakika içinde gerçekleşen ve 60 saniye olan döngü sayısıdır. Dolayısıyla, frekans aşağıdaki denklem kullanılarak bulunabilir:

\displaystyle f=\frac{N}{t}=\frac{2400}{60s}=40hz
Lastiklerin dönme frekansı 40 dev / s’dir ve 40 Hz olarak da yazılabilir. Buradan periyodu bulmak için denklem yeniden düzenlenir:
\displaystyle f=\frac{1}{T}\to T=\frac{1}{f}
\displaystyle T=\frac{1}{40}=0,025s

Frekans Nedir?

Frekans; ses, elektrik gibi dalga kavramı içeren niceliklerin zaman biriminde kaydettikleri devir (saykıl) sayısıdır. Bir devir sırasıyla, denge konumundan pozitif bir uzaklaşma, denge konumuna q dönüş, denge konumdan negatif bir uzaklaşma ve denge konumuna yeniden dönüşü tanımlar. En çok kullanılan frekans hertz dir (Hz); 1 Hz saniyede 1 devirlik bir dalgayı belirtir. Frekans, dala hareketinin işlevini tanımlamada belirleyici bir etkendir. Örneğin, insan kulağının duyabileceği sesler 20-20.000 Hz arasındadır. 20 Hz’nin altındaki sesler infrasonik, 20.000 Hz’nin üzerindeki sesler ultarasonik’tir. Elektromanyetik dalgaların frekansları ise elektrik için 1 Hz’ nin altında, alfa ışımaları için ise 1023 Hz’nin üzerindedir. Bu aralıkta kalan AM radyo dalgaları 550-1.700 kHz, FM radyo dalgaları 88-108 MHz, ışıksa 4.1014-7,5.1014 Hz arasındadır.


Leave A Reply