Fritz Zwicky Kimdir? Karanlık Maddeyi Keşfeden Bilim Adamını Hayatı

0
Advertisement

Fritz Zwicky kimdir ve ne yapmıştır? Ünlü astronom Fritz Zwicky hayatı, biyografisi, çalışmaları ve astronomiye katkıları hakkında bilgi.

Fritz Zwicky

Doğum: 14 Şubat 1898 Varna, Bulgaristan
Ölüm: 8 Şubat 1974 (75 yaşında) Pasadena, Kaliforniya, ABD’de
Uyruğu: Amerikan, İsviçre
Çalışmaları: Karanlık Madde, Süpernova, Galaksiler, Nötron yıldızları
Ödülleri: Başkanın Özgürlük Madalyası (1949), Kraliyet Astronomi Topluluğunun Altın Madalyası (1972)

Fritz Zwicky, hayatının çoğunda California Institute of Technology’de çalışan bir İsviçreli astronomdu. Teorik ve gözlemsel astronomide çok önemli katkıları ile bilinir.

Zwicky’in Erken Yaşamı

Zwicky, 14 Şubat 1898’de Bulgaristan’da İsviçreli ebeveynlere dünyaya geldi. Üç çocuğun en büyüğüydü. Altı yaşında, Glarus, İsviçre’deki büyükbabalarıyla birlikte yaşamaya gönderildi. Oradayken ticaret okudu. Ama sonra, ilgisi matematik ve fiziğe kaymıştı. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde ileri eğitimini matematik ve deneysel fizik alanında aldı.

Zwicky’nin İş ve Kariyeri

Zwicky, 1825’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Rockefeller Vakfı’ndan Uluslararası Bursu’nu aldıktan sonra, California Institute of Technology’de Robert Millikan ile çalıştı. Bu enstitüde, evrenin genel anlayışı üzerinde büyük etkisi olan bazı kozmolojik teorilerin konumlandırılmasından sorumluydu. 1924 yılında Astronomi Profesörü olarak atandı ve aynı zamanda Aerojet Engineering Corporation’ın danışmanı olarak çalıştı.

Advertisement

Astronomi’ye Büyük Katkılar

Zwicky, meslektaşı Walter Baade’nin yardımıyla, 1935’te kullanılan ilk Schmidt teleskopunun kullanılmasına öncülük etti. Bernard Schmidt’in cilaladığı teleskopun objektifini Almanya’dan kendisi getirdi.

1934’te Baade ile birlikte, “süpernova” terimini kullandı ve normal yıldızların nötron yıldızlarına ve kozmik ışınların kökenine dönüştüğü hipotezi ortaya attı. Zwicky daha sonra süpernova araştımalarına başladı ve toplam 120 tane keşfetmeyi başardı.

Astronomiye Diğer Katkılar

“Süpernova” sözcüğünü kazandırmanın yanı sıra Zwicky ve Baade, derin boşluktaki mesafeleri tahmin etmek için süpernova kullanımını önermişlerdir. Ayrıca Zwicky, galaksi kümelerinin yerçekimi lensleri gibi hareket edebileceğini varsaydı. Bu etki daha sonra 1979’da İkiz Quasar gözlemiyle doğrulandı.

Nötron yıldızları keşfedildikten sonra, Zwicky nükleer goblinlere yöneldi. Ona göre, goblinler belirli bir yıldızın içinde hareket edebilir ve daha sonra yıldızın yüzeyine doğru daha az yoğun bir bölgeye ulaştıklarında şiddetli bir şekilde patlayabilirdi. Ayrıca yapay meteorları üretti ve hatta evreni yeniden düzenleme olasılığını da düşündü.

Zwicky ve Karanlık Madde

1933 yılında Coma galaksi kümesini incelerken, Zwicky görünmeyen maddenin varlığını ortaya çıkarmak için viral teoremi kullanan ilk kişiydi. Bu “karanlık madde” olarak adlandırıldı. Küme içindeki gökadaların kütleçekimsel kütlesini hesapladıktan sonra, beklenen parlaklıktan 400 kat daha fazla bir değer elde etti. Maddenin çoğunun karanlık olması gerektiği sonucuna vardı.

Daha sonraki yıllar ve ölüm

1949 yılında, Fritz Zwicky, İkinci Dünya Savaşı sırasında roket güdümüyle ilgili çalışmaları nedeniyle Başkanlık Özgürlük Madalyası’na layık görüldü. Ayrıca, bir astronomun alabileceği en prestijli ödül olan 1972’de Royal Astronomical Society’nin Altın Madalyası’na layık görülmüştür.

Advertisement

Zwicky, 1974’te Kaliforniya’da 75 yaşında öldü.İsviçre’ye gömüldü.


Leave A Reply