Futbolda Hücum Taktikleri ve Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Futbolda hücum taktikleri nelerdir? Hücum futbolu, hücumda uygulanan bireysel ve takım taktikleri, teknikleri hakkında bilgi.

Futbolda Hücum Taktikleri

Forvet oyuncusunu marke eden bekin müdahale alanından çıkması ile başlayan hücumda prensipler, maç esnasında rakibin oyun düzenine göre uygulanır. Hücumda hareket, yayılma, düzenleme, derinlik, delicilik, genişlik başlıca hücum prensiplerini oluştururken, bu prensipler başarıyı önemli ölçüde etkiler. Ayrıca rakibin kuvvetini tam olarak öğrenmek takıma avantaj kazandırır. Tüm bu ön bilgilerden sonra müsabaka sırasında meydana gelecek bir hücumda, her oyuncu bulunduğu alanda kendi hücumunu geliştirir. Top hangi takımın oyuncusunda ise o takımın bütün oyuncuları hücum pozisyonuna geçerken, kaleci akın hangi yönden geldi ise yönün aksi yönüne topu gönderir. Hücum sırasında bekin markajından kurtulmak isteyen forvet oyuncusu, kendi yarı sahasına çekilir. Futbolda bazen topu kaybetme pahasına da olsa pozisyonlardan yararlanmak gerekir. Ceza sahasına yaklaşmakta olan bir takımın gol atma şansı yüksek olduğu için, böyle bir durumda topu kaybetme riski göze alınmalıdır. Ayrıca hücum pozisyonunda futbolcular topa sahip oldukları zaman çabuk hareket etmelidirler.

1. Hücum Futbolu:

Savunma organize edilirken yavaşlama, toplanma ve iyi organizasyon önem taşır, iyi düzenlenmiş defans ise rakibi hata yapmaya sevk ederek, rakip forvetin bu hatasından faydalanır. Savunmayı çok zor duruma düşüren ve sık sık yer değiştiren bir oyun düzenine sahip olan hücumda, birbirine bağlı bir organizasyonla oyuncular savunmanın yarattığı engelleri ortadan kaldırabilirler. Savunmada bulunan oyuncu oyun süresince deplâsmanda yeni bir hücum oyuncusu görevini üstlenir. Hücumda deplâsman yapmak ise yalnız markajdan kurtulabilmek için değil, rakip defans elemanlarını istenilen tarafa çekmek için de önemlidir. Deplâsmandaki oyuncu yer değiştirme sırasında zamanını iyi ayarlamalı ve pasını isabetli vermeye özen göstermelidir.

2. Hücumda Düzenleme:

Bir takımın gücünü hücumda iyi ayarlamış olması, rakip takım hakkında yeterli bilgiye sahip olarak ona göre hazırlanmasına bağlıdır. Topa sahip olan bir hücum oyuncusu rakibin kuvvetini ölçerek ona karşı oynayacağı oyun taktiğini belirler. Forvet oyuncusu deplasman hareketleri ile arkadaşlarına yer açarak, rakibini geçmeye çalışırken, hem pas alır hem de karşısına gelen rakibi ekarte eder. Ceza sahasındaki hareketlerle rakip kalede gol tehlikesi yaratmak, forvetin rakibi geçebilme ve pas yeteneğine bağlıdır. Bu sahada rakip takımın savunma oyuncuları, penaltıyı önleyecek şekilde topa müdahale ederlerken, forvetler dripling hareketleri ile ceza sahasına gelirler.

3. Hücumda Derinlik:

Takımın kolay bir şekilde paslaşmasını sağlayan hücumda derinlik taktiğinde, akınlar devamlı olarak köşeleri değişen üçgenler şeklinde gelişirken, hücum oyuncularının hiçbir zaman aynı doğrultu üzerinde bulunmaması gerekir. Takım antrenörünün görüşünün hücumda en az üç oyuncunun derinlik yaratabileceği şeklinde olması, bu üç oyuncunun da kolayca bir üçgen meydana getirerek paslaşabilmeleri ve yön değiştirebilmeleri gerekir.

Advertisement

4. Hücumda Delicilik:

Paslaşma, topa sahip olan takıma hücum düzenleme, topu mümkün olduğu kadar çabuk rakip savunmanın içinden geçirme avantajını sağlar. Delici bir hücumda verilen paslar, rakip savunma tarafından kesilemediği için kolayca şuta dönüşür. Oyuncular kendi yarı sahalarından vurdukları uzun topları rakip savunmanın arkasına düşürecek şekilde derinlemesine atarlar.

5. Hücumda Genişlik:

Topa sahip takım sahada enine paslar kullanarak, rakip takımı dengesiz durumda yakalamayı amaçlar. Hücumda genişlik taktiğinde takımlar kalelerini daha iyi koruma olanağını bulurlarken, açıklar taç çizgisine doğru çekilecek olurlarsa ve bu pozisyonda pas atılırsa, savunmaların yerlerinden oynamaları imkânı doğar. Ayrıca hücumda genişlikteki başarılı oyunda, savunmanın iyi organizasyonu kadar bireysel stil de önemlidir.

6. Hücumda Yaratıcılık:

Hücum esnasında oyuncunun sürpriz beceri göstermesi olayına, hücumda yaratıcılık denir. Hücumda yaratıcılık daha önceki taktik, teknik bilgilerin iyi sindirilmiş olmasına bağlı olup aynı zamanda takımın kalitesini de yükseltir.

Hücumda Uygulanan Bireysel Taktikler

a. Dripling yapmak: Top sürmenin amaçları topun bulunduğu alana göre farklılık gösterir. Bu farklılıklar şunlardır:

Defans için; topu tehlike alanından (kale alanından) top sürme ile uzaklaştırmak veya paslaşarak ileri alanlara taşımak. Orta saha için; kontrollü dripling ile boş alanda kazanma, rakibi geçme oyuncunun arkadaşlarına gerekli zamanı kazandırır. Forvet için; rakibi geçmek suretiyle gol vuruşu yapmak, arkadaşlarına boş alan yaratmak.

b. Pas ve serbest koşular: Oyun içerisinde pas ve serbest koşuların amaçları topun bulunduğu alana göre farklılık gösterir. Bu farklılıklar şunlardır:

Advertisement

Defans oyuncuları için; boş alana çıkmak, risk faktörünü azaltarak defanstan topla çıkış ve defans pozisyonundan uzun paslarla çıkarak güvenli davranmak. Orta saha oyuncuları için; isabetli paslarla oyun kurmak, kendisine boş alan oluşturmak, pas almak için yer tutmak, forvet oyuncularına etkili paslar atmak. Forvet oyuncuları için; kendilerine boş alan yaratarak duvar pasına hazırlık yapmak, gol pozisyonu hazırlayıcı paslar atmak.

Futbol

Kaynak : pixabay.com

Topla ve Topsuz Hücumda Grup Taktikleri

A. Topla organize edilen hücumlarda yapılan grup taktikleri dört alt başlıkta incelenir.
a. Dripling ve pas:

Hücum oyuncusu topu doğrudan arkadaşına pas olarak verebilir.

Topla dripling yaptığı zaman:

  1. Rakibi geçip pas atar, orta yapar veya kaleye şut atar.
  2. Takım arkadaşı ile duvar pası yapar veya duvar pası yapıyormuş gibi hareket eder.
  3. Takım arkadaşına pas verir veya veriyormuş gibi yapar.
  4. Alan ve zaman kazanır.
b. Duvar pasları:

Duvar paslarında, oyuncuların uyum içinde bulunmaları çok önemlidir. Duvar pası, iki oyuncunun iki pas yardımı ile rakiplerini geçerek pas vermelerini, kaleye şut atmalarını, topu sürmelerini sağlar. Top süren oyuncu topu, arkadaşının kolayca alabileceği pas olarak önüne atar.

c. Boş alan yaratma ve kullanma:

Futbolda, bireysel olarak yapılanlar daima önemlidir. Buna karşın koordine edilmiş bir takım oyunu olmadıkça, mükemmel sayılabilecek kişisel çabalar çok önemsiz kalacaktır. Bu sebeple boş alan yaratmada yapılan bireysel hareketler, birbirini tamamlar nitelikte olmalıdır. Zamanında ve en müsait alana hareketlenerek rakip oyunculardan kurtulmak, plânlanmış bir kombinasyon için ön şarttır. Doğru bir şekilde boşa kaçmak için koşmaya başlamadan önce uygulanacak bir aldatmaca ile boş alan bulma kolaylaştırılmalıdır. Rakipten kurtulmak için harekete geçmenin zamanı yanlı seçilirse başarıya ulaşmak zorlaşacaktır.

Pozisyonları sık sık değiştirmek, topu taşıyan oyuncunun pas verebilecek yerlere koşması, rakip oyuncuları topun bulunduğu yerden başka yerlere çekmek rakip savunmanın dengesini bozar. Bu sayede topa sahip olacak takım arkadaşlarına, gol atabilmek için gerekli boş alan sağlanmış olacaktır.

d. Gol vuruşu şansı yaratmak:

Birçok takım, teknik ve kondisyon eksikliği sebebiyle, kaleye atılan şutlarda başarısızdır. Bununla birlikte gol vuruşları şansı yaratmak da çok önemlidir. Bunun için de hücum oyuncularının gol vuruşu çalışmaları, müsabaka şartlarında olabilecek biçimleri içermelidir.

B. Topsuz hücumda oyuncu:
  1. Boşa kaçarak pas alır veya ortaya yakalar,
  2. Top süren oyuncuya boş alan sağlar,
  3. Duvar pası yapmak için veya duvar pası yapıyormuş havası yemek için pozisyon alır.
  4. Top süren oyuncuya doğru giderek top değiştirir veya değiştiriyor gibi yaparak rakibi şaşırtır.

Hücuma Yönelik Takım Taktikleri

a. Ofsayt tuzağına karşı önlemler

  1. Dripling,
  2. Koşu içerisine eninş pas,
  3. Kendi topuna gitme,
  4. Hücum atağını geciktirme,
  5. Forvet oyuncuları geriye çıkarlarken orta saha oyuncularının hücuma iştirak etmesi,
  6. Dripling sonrası top değiştirme
  7. Orta sahada çıkartılan pasla kanatlarda dripling,
  8. ikiye bir oyunlar.

b. Güçlendirilmiş savunmaya karşı önlemler

Güçlendirilmiş savunma yapan takımlar karşısında hücum yapan takımın deneyebileceği alternatifler şunlardır.

  1. Devamlı olarak kanatlar dolu tutularak, defans yanlara doğru çekilmeye çalışılır. Kanatlardan alçak ve orta yükseklikte ortalar yapılır.
  2. Dripling ile defans yarılmaya çalışılır.
  3. Uzaktan şutlar denenir.
  4. Anî çapraz paslarla hücumun yönü değiştirilir.
  5. Duvar pasları ile rakip defansın arasına sızma yapılır.

c. Kontra atak

Topun kazanıldığı andan itibaren en kısa süre içerisinde rakip kaleye ulaşmak ve şut imkânı elde etmek için tercih edilen oyun anlayışıdır. Kontra atak oyun tarzını uygulamak isteyen takımların, sahip olması gereken bazı ön şartlar şunlardır:

  1. Uzun ve isabetli pas atacak oyuncular,
  2. Çok süratli ileri uç oyuncuları,
  3. Hızla boşa kaçma, dripling,
  4. Zihinsel anlayışın gelişmesi. Bu ön şartlara ek olarak, kontra atağa iştirak etmeyenler de süratle kendi sahalarından çıkmalıdırlar. Ayrıca ölü topların, özellikle kornerlerden gelen topların, kaleci tarafından hızlı ve isabetli şekilde oyuna sokulması da hızlı hücum için gerekli bir diğer koşuldur.

Hücum düşüncesiyle yapılan uygulamalara karşılık defansif yönden de kontra atağa karşı bazı tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler şunlardır:

  1. Rakip sahada pres,
  2. Ofsayt tuzağı,
  3. Kalecinin önde oynaması,
  4. Ölü toplarda dikkatli olma,
  5. Defansta hızla çoğalma,
  6. Zihinsel anlayışın geliştirilmesi.

d. Focheking

Topu rakip defansın kazanması veya rakip kalecinin eliyle oyuna sokmasıyla başlatılan baskı uygulamasıdır. Burada amaç, toplu rakip oyuncunun topu oyuna sokmasını engelleyerek topun kazanılması ve hızla karşı atağın başlatılmasıdır. Uygulamanın başlaması esnasında defans ileri çıkarak ofsayt taktiği ile baskıya yardımcı olur.

Advertisement

e. Standart Pozisyonlar

Köşe ve serbest vuruşlar olarak iki gruba ayrılır:

Köşe vuruşları:

Topa sahip takımın plânlı bir uygulama İle gol atmasını sağlar. Köşe vuruşlarını başarılı bir şekilde uygulayabilmek için topu isabetli kullanan oyuncu ve iyi kafa vuran oyunculara ihtiyaç vardır. Gol olmaya müsait pozisyonları hazırlayabilmek için, köşe vuruşunu yapan oyuncu ile takım arkadaşları arasında çok hassas bir uyum sağlanmış olmalıdır. Köşe vuruşları için çeşitli varyasyonlar hazırlanırken, rakip takım ile hücum eden takımın zaafları ve kuvvetli yanları göz önünde tutulmalıdır. Her takım köşe vuruşlarında en azından iki veya üç varyasyon uygulayabilmen, böylece rakip oyuncular köşe vuruşunun nasıl uygulanacağı hakkında bir fikre sahip olmamalıdır.

Futbolda Teknik

Serbest vuruşlar:

Serbest vuruşlar direk ve endirek olarak İkiye ayrılır. Serbest atışların golle sonuçlanabilmesi, atışı yapan oyuncunun teknik kapasitesine ve vuruş kuvvetine bağlıdır.

Rakip takımların baraj yapmaları nedeniyle, topun kaleye doğrudan gol olarak atılması zor bir olaydır. Bu sebeple oyuncular çeşitli serbest vuruş varyasyonlarını en iyi şeklide uygulanabilmelidirler. Savunma oyuncuları önceden plânlanmış varyasyonlarla şaşırtılmalıdır.


Leave A Reply