Gastrit Nedir? Gastrit Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Gastrit nedir? Gastrit nasıl bir hastalıktır, belirtileri nelerdir? Gastrit tedavisi nasıl olur? Gastrit hakkında merak ettikleriniz…

mide yanması

Kaynak: pixabay.com

Gastrit nasıl bir hastalıktır?

Gastrit denilen hastalık, en net tabiriyle midenin iç kısmında bulunan mukoza yapısının iltihaplanması durumudur. Genelde bu hastalık toplum içerisinde en sık rastlanılan hastalıklardan biri olup, yetişkin kişilerde daha ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ağırlıklı olarak kronik gastrit yaşandığı gözlemlense de akut gastrit şikayetinin de sıklıkla bireyler tarafından yaşandığı bilinmektedir. Normal şartlarda gastrit, ülser hastalığına nazaran daha az hasar yaratmaktadır. Ancak bunun yanında ülser hastalığından daha derin noktalara inebildiği için vücutta ülser olmasa bile ülser yaratabilme durumu vardır.

Vücudunda gastrit rahatsızlığının olduğunu anlaması, çoğu kişi için belirti veren bir durum olmadığından geç fark edilmesine neden olmaktadır. Ölçümlere bakıldığında ise, her iki kişiden birinde gastritin meydana çıkması ne kadar yaygın olduğunun en büyük kanıtıdır.

Vücutta bakteriyel bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkan bu durum, tedavi sürecinde yoğun bir şekilde antibiyotik ilaçlar kullanılmasıyla ortadan kaldırılabilmektedir. Normal şartlarda kısa süreli yaşanan gastritler akut gastrit, uzun süreli yıllarca süren gastritler de kronik gastrit olarak adlandırılmaktadır.

mide ağrısı

Kaynak: pikist.com

Midedeki gastritin belirtileri nelerdir?

Midede gastritin ortaya çıkması için görülen en yaygın nedenler aşırı derecede alkollü ürün tüketilmesi, çok uzun süreçlerde ilaç kullanılması (aspirin vb.) ve mide içerisinde bakteriyel sebeplerden kaynaklı enfeksiyonların meydana gelmesidir. Bunun yanında başlıca nedenlerin yanında aşırı derecede stresli olmak, madde kullanmak, bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar ya da safranın mideye gelmesi durumları da mide gastritinin nedenleri arasındadır.

Akut şekildeki gastritin belirtileri nelerdir?

Akut gastrit ile kronik gastrit arasında belli başlı ayrımlar olduğu göze çarpmaktadır. Akut gastrit yaşayan insanlarda genelde kanama olabilmekte, bu kanamalar sindirim sistemlerinin üst kısmında meydana gelen rahatsızlıkların sonucu olmaktadır. Bunun dışında akut gastridin belirtileri olarak mide bulantısı, mide ekşimesi, çok fazla geğirmeye başlama ve midenin üst kısmında oluşan kanamalar belirti olarak gösterilebilmektedir.

Advertisement
Midenin Yapısı

Midenin Yapısı

Gastrit tedavisi süreçleri nasıl ilerler?

Uzman bir doktor kontrolünde endoskopiye girilmesi, tam kan sayımı testine ve dışkı testine girilmesi gerekmektedir. Çıkan sonuçlara göre doktorun uygun bulacağı tedavi sürecine başlanmalı, gerekirse bir yandan da gastrit için şifalı bitkiler de araştırılarak tedaviye katkıda bulunulmalıdır.

Tedavi sürecinde mümkün olduğunca tuzlu yemekler yemekten, yağlı yemekler yemekten, sık sık ilaç kullanmaktan ve hazır gıdalarla beslenmekten uzak durulmalıdır. Bu tip sebepler her şeyden önce akut gastrit rahatsızlığının ilerlemesine sebep olmakta, bunun dışında tedavi sürecinde de başarı oranını aşağılara çekmektedir. Çünkü bahsedilen şekilde beslenmek, midede asit yaratarak midenin uzak durması gereken asitli ortam yerine daha çok aside sahip olmasını sağlamaktadır.

Doktorların tedavi sürecinde diğer değindiği noktalar da sıralanacak olursa, beslenme süreçlerinde mümkün olduğunca sakin ve küçük lokmalarla atıştırmak gerektiği belirtilir. Yemekleri çok sıcak yemek, çok soğuk yemek, çok hızlı yemek ya da ayakta hızlı hızlı atıştırmak kesinlikle yapılmaması gereken davranışlar arasındadır. Özellikle gastrit tedavisi gören hastaların gece saatlerinde yemek yemekten kaçınması gerekmektedir. Bunun sebebi midenin gece boyunca çalışmak zorunda kalması ve ekstradan yorularak bir yandan da asit üretmesidir.

Son olarak beslenme süreçlerinden sonra vücudu zorlayacak ağır egzersizler yapılmasından da kaçınılması önerilmektedir. Egzersiz yapılmadığı gibi de, yemekten hemen sonra uzanmak da midenin sağlığını bozabilmektedir. Çünkü mideden yemek borusuna çıkan mide sıvısı, yemek borusunda bir takım oluşmasına neden olabilmektedir.

Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply