Robert Hooke Kimdir? Bilime Olan katkıları ve Hayatı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Robert Hooke kimdir ve ne yapmıştır? İngiliz fizikçi ve mucit Robert Hooke biyografisi, hayat hikayesi ve bilime olan katkıları nelerdir?

Robert Hooke (1635-1703), Hooke’un esneklik yasasını formüle etmesiyle tanınan İngiliz fizikçi ve mucit. Çağının en büyük mekanikçisi, aynı zamanda mikroskopi, optik, akustik ve kozmoloji gibi çeşitli alanlarda uzman bir teorisyen ve araştırmacıydı.

Hayatı

Robert Hooke, 18 Temmuz 1635’te Wight Adası’ndaki Freshwater’da doğdu. Babası John Hooke, bucak başkanıydı. Robert, çocukken Westminster Okulu’na gitti ve 1653’te Oxford’daki Christ Church kolejine girdi. Orada, Hooke’un el becerisinden ve sorgulayıcı zihninden etkilenerek onu 1655’te laboratuvar asistanı olarak işe alan Robert Boyle ile tanıştı. Hooke, Otto von Guericke’nin modelini örnek alarak hava pompasının yapılmasına yardımcı oldu ve Boyle’nin ilk deneylerini seyrekleştirilmiş hava ve bunun fiziksel ve fizyolojik etkileri üzerinde gerçekleştirdi.

1662’de Hooke, yeni kurulan Londra Kraliyet Cemiyeti’nin deneylerinin küratörü olarak atandı ve 1663’te üyesi oldu. Deneyler tasarlamak ve diğer üyeler tarafından tasarlananları gerçekleştirmek ve boyunca sahip olduğu görev onun sorumluluğuydu. Yaşamı, kuşkusuz, başka türlü önüne geçemeyecek olan fikirlere ve araçlara erişim sağladı. 1665’te Londra’daki Gresham College’da geometri profesörü oldu ve 1677’den 1682’ye kadar Kraliyet Cemiyeti sekreteri olarak görev yaptı. Büyük Londra Yangını’ndan sonra (1666) şehir müfettişi olarak atandı. Bu yazıda birkaç bina tasarladı ve küçük bir servet biriktirdi. 3 Mart 1703’te Londra’da öldü.

Robert Hooke

Kaynak : wikipedia.org

Çalışmaları ve Bilime Olan Katkıları

Robert Hooke’un başarıları kayda değerdi. Mikroskopi tarihinde bir dönüm noktası olan Micrographia (1665), “celi” terimini (mikroskobik bitki yapısına atıfta bulunarak) tanıttı. 1676’da esneklik yasasını açıkladı (bkz. Hooke Yasası). Hooke ayrıca kristal yapı ve sesin özelliklerini de inceledi. Saatleri düzenlemek için sarmal bir yay kullanan ve bir sarkaç hareketiyle yerçekimi kuvvetini ilk ölçen kişidir. Ayrıca tekerlek barometresi de dahil olmak üzere bir dizi faydalı alet icat etti. Havadaki araştırmaları ve solunabilirliği, onun yaşamı desteklemek için benzersiz bir şekilde uygun bir şey içermesi gerektiğini önermesine yol açtı ve böylece Antoine Lavoisier‘in oksijenin solunum ve yanmadaki rolüne ilişkin tartışmasıyla (1777) sonuçlanan bir araştırma dizisi başlattı.

Hooke’un hem bilimsel hem de kişisel hayatı ne yazık ki karakteri tarafından zehirlendi. Kendi özgünlüğünü ve parlaklığını hissetmiş olsa da, görece düşük sosyal kökeninin ve erken dönem özel araçlardan yoksunluğunun her zaman bilincindeydi. Geometri profesörlüğüne rağmen eğitiminde matematiğe ağırlık vermediği için özellikle talihsizdi: Zaman zaman şeyleri neredeyse sezgisel olarak algılıyordu ve -matematiksel bilgi eksikliğinden dolayı- ancak beceriksizce ifade edebiliyordu.

Advertisement

Bu nedenle Hooke, yeni başlamış olduğu projelerden sık sık vazgeçer ve kendisini sık sık fikirlerini çalan ve onları matematiğin zarif formüllerinde ifade eden başkalarının yardımcısı olarak hissederdi. Çok az şüphe var, örneğin, evrensel yerçekimi fikrine dair bir pırıltıya sahip olduğunu ve hatta bu kuvvetin uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak değişmediğini hissettiğini söyledi. Eksik olan, bu fikri Newton’un Principia’da inşa ettiği heybetli yapıya dönüştürmek için gereken matematiksel yetenek ve eğitimdi. Sonuç olarak, neredeyse sürekli olarak öncelikler konusundaki anlaşmazlıklara karıştı ve bu da onu yaşlı bir adama dönüştürdü.


Leave A Reply