Gebelikte Folik Asit Alımı Neden Önemli ve Gereklidir? Ne Kadar Tüketilmelidir?

0
Advertisement

Hamilelikte folik asit neden gereklidir? Folik asit ne işe yarar, ne kadar tüketilmelidir? Hamilelikte folik asit kullanımının önemi.

Folik Asit

Gebelikte Folik Asit Alımının Önemi

Hamilelikte folik asidin en önemli görevi; Bebekte beyin ve omurganın kapanması sırasındaki anomalileri engellemesidir. Gebeliğin özellikle ilk 12 haftası ve gebelikten bir ay önce folik asit takviyesi alan annelerin bebeklerinde merkezi sistem anormalilerin azaldığı görülmüştür. Bu durumu sıfırlamak mümkün olmamakla birlikte ciddi derecede azaltmak mümkündür. Bu sebepten planlı gebeliklerde hamile kalmadan 1 ay önce günde 0,4 mg folik asit alımına başlanmalı, hamile kaldıktan sonra da en az 12 hafta folik asit alımına devam edilmelidir.

Folik asit içeren gıdalar; Folik asit özellikle yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, portakal, mandalina da bol miktarda bulunur. Ancak gebeliğin ilk aylarında bulantı ile birlikte bu gıdaların yeterli miktarda tüketilememesi riskine karşın vitamin desteği olarak hap şeklinde alınmasında fayda vardır.

Folik asit ihtiyacı bazı bayanlarda daha fazla olabilir.

  • Daha önceki gebeliklerde doğumsal anomalinin oluşması,
  • Annenin şeker hastası olması,
  • Annenin epilepsi hastası olması ve ilaç tedavisi görmesi,
  • Annenin bağırsaklarında vitamin emilim bozukluğunun olması gibi durumlarda annenin folik asit ihtiyacı normalden daha fazla olacaktır. Bu durumda normalin 10 katı folik asit alımı gerekecektir.

Folik Asit Hamilelikte Neden Gereklidir?

İlk trimesterde tüm hamile kadınlara folik asit önerilir. Spontan düşükler, anensefali, spina bifida, megaloblastik anemi, eklampsi gibi hamilelikte bazı problemlerin önlenmesine yardımcı olan bir kaynaktır. Ayrıca matriksin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Advertisement

Folik asidin önemi, yeni hücrelerin üretilmesi ve korunmasının gerekli olmasıdır. Aslında DNA replikasyonu için gereklidir.

Görüldüğü gibi folik asit hem sebze hem de hayvan olmak üzere birçok besinde doğal bir şekilde bulabilmemizdir ve aynı zamanda insanın hücresel düzeyde çoğalabilmesi ve olası sorunlardan kendini koruyabilmesi için anahtardır. Bu unsurun eksikliği ile ilgili.

Hamile kadınlara ek olarak en yaygın kullanımlarından biri, kansızlıkla savaşmak veya kansızlıktan kaçınmaktır. Bunu yapmanın yollarından biri, kansızlığın tersine çevrilmesine yardımcı olan bira mayasını tüketmektir. 1930’da bira mayasının folat içerdiği keşfedildi ve 1941’de bu aynı element ıspanaktan ekstrakte edildi ve 1946’da Yellapragada Subbarao tarafından sentezlendi.

Bu keşif sonucunda olası kullanımları ve faydaları üzerine araştırmalar yapıldı ve şu anda hamile kadınlar için faydalarının yanı sıra damar sertliğini önlemeye yardımcı olduğu, bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olduğu kanıtlandı. depresyonda , iştahı iyileştirmeye yardımcı olur, kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına B12 vitamini ile katılır, karaciğer fonksiyonunu destekler, bazı kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur, vb.

Bu vitamin doğal olarak elde edilebilir, onu dünya çapında milyonlarca insanın çok sayıda düzenli ve tüketici veya günlük gıdalarında bulabiliriz.

Advertisement


Leave A Reply