Gebelikte Kalori İhtiyacı

0
Advertisement

Gebelikte annenin kalori ihtiyacı nedir? Gebelerin beslenirken, kalori hesaplarken nelere dikkat etmesi gerekir, hakkında bilgi.

Gebelikte Kalori İhtiyacı

Gebelikte genel kalori ihtiyacından çok protein, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Kalori ihtiyacı hiç bir zaman gebelikten önceki ihtiyacın yaklaşık olarak % 20’sinden daha fazla değildir. Üstelik kadınların çoğunun aktivitesi gebelikte çok azalır. Bu nedenle iyi seçilmiş 2000-2300 kalorilik bir diyet ihtiyacı karşılar. Normalde iştahlı olan kadınlar bu diyete uyabilmek için belki de yiyeceklerini kısıtlamak zorunda kalacaklardır.

Hastanın diyeti bulantı ve kusmaların görüldüğü ilk 3 ay farklıdır. Kusma ile klor kaybı olduğundan tuzlu yemesinde bir sakınca yoktur. Genellikle az yağlı ızgara etler, kuru yemekler tavsiye edilir.

Halk arasında gebelere iki canlı olduğu için daima iki kat fazla yemesi tavsiye edilir, oysa bu çok yanlıştır. Doğacak çocuğun vücudunun yapı taşları anne vücudu tarafından yapılacaktır, bu taşların kaynağı anne kanıdır. Fakat gebe vücudun bu aşırı çalışmasına karşın, enerji sağlayan besin maddelerine ihtiyaç pek fazla değildir. Gebe organizma artan enerji ihtiyacı karşısında özel ayarlama mekanizması ile enerji kaybım belirli ölçüde tutar, onun için bu dönemde çok yüksek kalorili bir diyetin gereği yoktur. Uygulanması gereken diyet, normal işlerini yapan ortalama 60 kg. ağırlığında bir ev kadınının optimal ihtiyacını karşılayacak kalori değerinde olmalıdır. Ancak diyetin kalitatif bileşimi önemlidir. Ölçüsüz beslenmenin daima zararı vardır.

Gebeliğin ilk aylarında birçok araştırıcıların fikrine göre yüksek kalorili diyet gerekmez, normal işlerini yapan ortalama 60 kg ağırlığında bir ev kadım için günde 2300 ve 2500 kalorilik bir diyet yeterlidir.

Advertisement

Gebelikte endokrin sistemle ilgili değişiklikler nedeniyle metabolizmada % 20’ye yakın artma olabilir.

Gebelerde enerji en fazla karbonhidratlar tarafından sağlanır. Normal bir gebelikte kan şekeri normal sınırın hafif altında bulunur. Son aylara doğru da kan proteinlerinde özellikle yeteri kadar beslenmeyenlerde hafif düşüklük olabilir.

Gebelere verilecek diyette günde kalori ihtiyacının % 20’si yağlardan sağlanmalı, ancak bu yağ miktarı normalde alınan miktardan fazla olmamalı fakat yağda eriyen vitaminlerin emilmesi yönünden, alt sınırın altında da olmamalıdır.

Gebelikte uygulanan iyi hesaplanmış diyete rağmen ayda bir kg dan fazla ağırlık artışı oluyorsa ekmek, şeker ve yağlar kısıtlanır, ağırlık artışı ayda bir kg dan azsa ilâveler yapılır.

Gebelikte yasak yiyecekler: Bu dönemde ağır hamur tatlıları, fazla börek, pilâv, makarna, ve ödem varsa tuz, yağlı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

Advertisement


Leave A Reply