Gebelikte Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi

0
Advertisement

Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? Gebelikte beslenmenin anne ve bebek sağlığı açısından önemi, yetersiz beslenmenin sonuçları.

Gebelikte Yeterli ve Dengeli Beslenmenin önemi

Gebelikte beslenme anne ve çocuğun sağlığı için çok önemli bir etmendir. Gebelik süresince anne vücudu fizyolojik olarak sürekli değişikliklere uğrar ve bazı yeni ihtiyaçlar ortaya çıkar. İlk aylarda sindirim ve emilme epeyce bozulabilir. Gebelik ilerledikçe çeşitli besinlere ihtiyaç artar. Gerek insanlarda gerekse hayvanlar üzerinde son yıllarda yapılan araştırmalar, gebelikte kusurlu ve eksik bir beslenmenin anne ve fetüs üzerine zararlı etkileri olduğunu ortaya koymuştur.

Yeterli olmayan bir beslenme sonucu aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:

1. Prematüre doğum, ölü doğum, neonatal dönemde ölüm.

2. Konjenital malformasvonlar,

Advertisement

3. Zamanında doğdukları halde intrauterin malnütrisyon nedeniyle doğum ağırlığı ve boyu eksik bebekler.

Koyunlar üzerinde yapılan bir araştırmada gebe koyunlardan bir kısmı normal beslenmiş bir kısmı ise miktarca az ve besin değeri düşük besinlerle beslenilmiştir. İkinci grupta doğan kuzuların ötekilere kıyasla ağırlıkları % 50 düşük karaciğerleri de ağırlık bakımından normalin altında bulunmuştur.

Sonuç olarak yapılan gözlemler annenin beslenme şeklinin fetüsün sağlığı yönünden çok önemli olduğunu ortaya koymuştur. Başka bir deyişle fetüs anne için parazit değildir, anne çok az ve yetersiz de beslense fetüs kendi yararına onun herşeyini çekip almaz. Prematürelik, sosyo ekonomik durumu düşük aile gruplarında daha sık görülür. Bazen de aileler varlıklı oldukları halde kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle diyetleri protein, vitaminler ve mineraller yönünden eksiktir.

Hayvanlarda doğum öncesi eksik beslenme üzerinde yapılan araştırmalar, insanlarda gebelikteki yeterli ve dengeli bir beslenmenin, fetüsü bazı konjenital anomalilerden koruyan bir çevre faktörü olduğunu kabul ettirmiştir.

Bütün bunlar gösteriyor ki, çocuk doğurabilecek yaşta olan bütün kadınların gebelik öncesi, gebelik ve doğumdan sonra süt verme dönemlerinde beslenme konusunda eğitilmeleri gerekmektedir. Eğer gebelikten önce anne uzun süre kötü beslenmişse, gebeliğin ilk günlerinden itibaren yeterli bir beslenmeye alınması gerekir. Beslenmesi normal annelerde zaten özel bir diyet uygulanmaya gerek kalmaz. İyi bir gebelik diyetinde amaç vücut ağırlığını fazla arttırmamaktır. Bütün gebelik süresince 8-9 kg. dan fazla ağırlık artışı olmamalıdır. Fazla kilo almakla gebeliğin en tehlikeli komplikasyonu olan toksemianın görülme sıklığı artar.

Advertisement


Leave A Reply