Leopar Geko (Leopard Gecko) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Yaşam Ortamı Beslenme

0
Advertisement

Leopar Geko (Leopard Gecko) nasıl bir hayvandır, nerede yaşarlar, ne yerler? Leopar gekoların özellikleri, üremeleri hakkında bilgiler.

Leopar Geko (Leopard Gecko)

  • Krallık: Animalia – Hayvanlar
  • Şube: Chordata
  • Sınıf: Reptilia – Sürüngenler
  • Aile: Eublepharidae
  • Cins: Eublepharis
  • Türler: E. fuscus, E. hardwickii, E maularius
  • Uzunluk: 8,1 ila 11 inç (20,5-27,5 cm)
  • Ağırlık: 0.11-0.14 lb (54-65 g)
  • Ömrü: 15 yıl
  • Sosyal Yapı: Çoğunlukla yalnız
  • Koruma Durumu: En Az Endişe
  • Tercih Edilen Habitat: Kayalık, otlaklar
  • Ana Av Türleri: Böcekler (cırcır böcekleri, tırtıllar vb.)
  • Yırtıcıları: Yılanlar, kertenkeleler, tilkiler
leopar geko

Kaynak: pixabay.com

Leopar geko, Orta Doğu ve Asya’ya özgü Eublepharis cinsinin beş türünden üçünü ifade eder. Çayırlarda yaşayacakları kayalık, kuru bölgeleri tercih ediyorlar, ancak aynı zamanda bir evcil hayvan haline de geldiler. Aslında, leopar geko genellikle ilk evcilleştirilmiş kertenkele türü olarak anılır. Yaygın leopar geko (E. macularius) ile birlikte Batı Hint leopar kertenkeleleri (E. fuscus) ve Doğu Hint leopar kertenkeleleri (E. turcmenicus) vardır.

Fiziksel tanım

Tam işlevli göz kapaklarına atıfta bulunarak ‘gerçek göz kapağı’ anlamına gelen Eublepharis cinsi ilk kez 1827’de tanımlanmıştır. Oldukça küçük ama sağlam kertenkelelerdir ve ortak adları olan ‘leopar geko’, çoğunlukla sarı ve kahverengi lekeli desenlerini ifade eder. Kuyrukları uzun, gövdeleriyle aynı uzunluktadır. Çoğu kertenkele gibi, avcılardan kaçarken kaybolduğunda kuyruklarını yenileyebilirler. Bununla birlikte, bir kez kaybolduğunda, yeni kuyrukları tipik olarak orijinal kuyruklarından daha kısa ve daha az simetrik olarak yenilenir.

Yetişkinlerin toplam uzunluğu yaklaşık 8.1 ila 11 inç (20.5-27.5 cm) arasındadır ve yaklaşık 0.11-0.14 lb (54-65 g) ağırlığındadırlar. Derileri engebeli, özellikle başlarının, sırtlarının ve boynun etrafındaki sert deri. Tüm sürüngenler gibi leopar kertenkeleler de büyüdükçe periyodik olarak derilerini dökerler. Erkekler ve dişiler arasında da ince farklılıklar vardır, ancak bu tipik olarak yalnızca hayvanları ters çevirerek ve alt taraflarını yakından inceleyerek belirlenebilir.

leopar geko

Kaynak: pixabay.com

Menzil, Habitat ve Davranış

Leopar kertenkeleleri, Doğu ve güneybatı Asya’nın yanı sıra Orta Doğu’nun bazı kısımlarında görülür. Sık sık kazacakları bu kurak bölgelerde kayalık otlakları tercih ederler. Burada, zamanlarını yerde geçirirler ve günün sıcağından kaçınma eğilimindedirler.

Leopar kertenkeleler, geçerken onları pusuya düşürmek için güçlü görüşlerini kullanarak geceleri böcekleri avlar. Diyetleri esas olarak cırcır böcekleri, yemek kurtları ve tırtıllar gibi diğer benzer böcek türlerinden oluşur. Ortak avcılarından bazıları yılanlar ve diğer büyük sürüngenlerin yanı sıra, fırsat verilirse yumurtalarını da yiyen tilki gibi bazı memelileri içerir. Avlarından kaçmak için, çok iyi işitme ve görme duygularına güvenirler. Derileri aynı zamanda kamuflaj görevi görür ve tabii ki gerekliyse kaçmak için kuyruklarını düşürürler. Bununla birlikte, en iyi savunma hattı yuvalarında kalmaktır, bu da aşırı sıcaktan kaçınmalarına yardımcı olur.

Advertisement

Leopar kertenkelelerin türlerinin diğer üyeleriyle ne derece etkileşime girdiği belli değil, ancak çiftleşmek için bir araya geliyorlar. Vahşi doğada gevşek koloniler halinde yaşayabilirler, ancak muhtemelen zamanlarının çoğunu yalnız geçirirler. Esaret altında, genellikle yalnız tutulurlar.

Üreme

Vahşi doğada, leopar kertenkeleler yaz aylarında çiftleşir. Sperm dişiler tarafından depolanabilir ve yaklaşık bir aylık üreme mevsimi boyunca 20’ye kadar yumurta bırakır, bir seferde iki yumurta bırakabilir.

İlk yumurta tipik olarak çiftleşmeden yaklaşık 3-4 hafta sonra bırakılır. Sıcaklık ve nem gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak, yavruların çatlaması için yumurtaların yaklaşık 30-90 günlük kuluçka süresi gerekir. Her bir bebek kertenkelesi yaklaşık 2.6 ila 3.3 inç (6,5 ila 8,5 cm) uzunluğunda ve yalnızca 0,10 Oz (3 g) ağırlığındadır ve doğduğu andan itibaren tamamen bağımsızdır.

Diğer sürüngenler gibi leopar geko da yavrularında sıcaklığa bağlı cinsiyet belirlemesi sergiler. Yani yumurtalarının cinsiyeti kuluçkaya yattıkları koşullara göre belirlenecektir. Daha soğuk sıcaklıklarda, yaklaşık 79-84 ° F (26-29 ° C) daha fazla dişi, daha yüksek sıcaklıklarda (93-95 ° F veya 34-35 ° C) daha fazla erkek yavru üretilecektir. Cinsiyetin belirlenmesinin yumurta bırakıldıktan sonraki ilk iki hafta içinde gerçekleştiğine inanılmaktadır.

leopar geko

Kaynak: pixabay.com

Leopard Geko hakkında Eğlenceli Gerçekler!

Leopar kertenkeleler güzel ve nispeten uysal kertenkelelerdir. Tehlikeli veya zehirli değiller, büyük de değiller. Bu nedenlerle bu kadar yaygın evcil hayvanlar haline gelmiş olabilirler.

Diğer geko kuzenlerinin aksine, iyi tırmanamazlar. Vücut şekli ve boyutlarının yanı sıra bu, çoğunlukla duvarlara ve diğer düz dikey yüzeylere yapışan diğer türlerde bulunan ayak ve ayak parmaklarındaki yapışkan lamellerin bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

Advertisement

Leopar kertenkelelerin özellikle sıcak ve kuru koşullardan hoşlandığı yaygın bir yanılgıdır. Bunun nedeni, Afganistan gibi dünyanın birçok ünlü sıcak bölgesinde bulunmaları olabilir. Ancak leopar kertenkelesinin sıcağa rağmen burada yaşadığı söylenebilir, bundan dolayı değil.

Leopar kertenkelesi, çöl ovaları üzerindeki kayalık otlakları tercih ederler. Bununla birlikte, bunun kertenkele için de sakıncaları vardır. Kış aylarında, bu habitatlardaki koşullar donmaya yakın hale gelebilir ve bu da onları yuvalarına girmeye ve ‘brumation (Kuisens) olarak bilinen bir yarı kış uykusu durumuna girmeye zorlar. Brumation (Kuisens), etkin bir şekilde soğukkanlı hayvanın kış uykusu versiyonudur, ancak ayılar ve sincaplar gibi hayvanların üstlendiği kış uykularından farklı bir metabolik süreç kullanır.

Brumasyondan önce, leopar geko, yağ rezervlerini artırmak için normalden daha fazla yemek yiyecektir. Hava zorunlu olarak soğuduğunda, aylarca yiyeceksiz kalacakları yuvalarına girecekler. Bazen, özellikle sıcaklıklar geçici olarak artarsa, ara sıra biraz su içmek için uyanırlar. Kış boyunca sıcaklık dalgalanmalarından bağımsız olarak nispeten sabit bir süre boyunca kış uykusuna yatan memelilerin aksine, çevrelerindeki ortam sıcaklıklarından doğrudan etkilenirler.

Gekogiller

Gekogiller; (Lat. Geckonidae). Sürüngenler sınıfının, Pullusürüngenler takımının, Kertenkelegiller alttakımına giren familya ve bu famiyadaki sürüngenlere verilen genel addır. 675 türü ve 200’e yakın alt türü olan bu familyanın üyeleri geceleri ortaya çıkmaları ve her yüzeyde kolaylıkla hareket etmeleriyle tanınırlar. Akdeniz ülkelerinde yaygın olan Moritanya gekosu ya da duvar gekosu, yassı parmaklı geko, ince parmaklı geko en bilinen türleridir.

Türüne göre 10-35 cm arasında değişen uzunluğunun yarısını kuyruğu oluşturur. Gövdesi küçük pullarla kaplı ince bir deriyle örtülüdür. Çoğu türlerin parmaklarının altında geniş, yastığı andıran ve “sürtürme yastığı” denen yapılar vardır. Bunların üzerindeki mikroskobik çıkıntılar daha ince dallara ayrılır. Bunları düz yüzeylere yapıştırarak engebeli yüzeylerde de kanca gibi kullanarak tırmanır. İri ve çok renkli gözlerin, göze yapışık saydam göz kapağı korur. İşitme duyuları çok gelişmiştir. Güdük, kalın ve ağzının tabanına bağlı olan dilini şaklatarak ses çıkartır. Yalnız böcekle beslenir. Türlere göre değişmekle birlikte bir dişi genellikle 2 yumurta bırakır. 30°C sıcaklıkta kuluçka dönemi 50-70 gündür. Yaşama süreleri 9-27 yıldır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply