Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir? Özellikleri, Oynanışları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tarih boyunca Türk kültüründe yer alan çocuk oyunları nelerdir? Geleneksel çocuk oyunlarımız ve özellikleri hakkında bilgi.

Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir?

Geleneksel çocuk oyunları kültürümüzü oluşturan ögeler arasında yer alır. Geçmişte oynanan oyunlarımızdan bazıları günümüze değişerek ulaşmıştır. Bu oyunlar çocuklar tarafından oynanmaya devam ettikçe yaşayacaktır. Geleneksel oyunları yaşatmak ve kültürümüze sahip çıkmak için bu oyunların oynanması gerekmektedir.

Geleneksel Oyunlarımızdan Bazıları

Birdirbir

Birdirbir Oyunu

Kaynak: wikipedia.org

Oyunun başında bir ebe seçilir. Ebe eğilerek ellerinizi dizlerine dayar. Diğer oyuncular sırayla ebenin üzerinden ellerini ebenin sırtına bastırıp, bacaklarını açarak atlarlar.

Mangala

İki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde 12 küçük kuyu ve iki büyük hazine yeri bulunur. 48 taşla oynanan mangala oyununda oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar.

Advertisement

Körebe

Körebe

Kalabalık çocuklar arasında oynanan bu oyunda önce bir ebe seçilir. Ebenin gözleri bir bezle kimseyi görmeyecek şekilde kapatılır. Ebe etrafında dönen oyuncuları yakalamaya çalışır. Daha fazla bilgi

İp atlama

İp atlama oyunu bir, iki veya daha çok çocuğun birlikte oynayabilecekleri bir oyundur. Ufak bir alanda oyun olanağı sağladığı için çocukların vazgeçilmez oyunlarındandır.

Topaç çevirme

Topaç bir ucunda özel bir çivinin üzerinde dönen, koni, küre, top yada yumurta biçiminde bir oyuncaktır. Genellikle ip yardımıyla döndürülür. Daha fazla bilgi

Karaguni (Saklambaç)

Saklambaç

Advertisement

Karaguni (saklambaç) oyununda oyuncu sayısında bir kısıtlama yoktur. Oyunculardan biri ebe seçilir, diğer oyuncular saklanır. Ebe saklanan oyuncuları bulmaya çalışır. Daha fazla bilgi

Sek Sek 

Çocuklar tarafından yere çizilip numaralandırılmış kutucuklarla oynanır. Bu kutucukların üzerinden tek ayakla zıplayarak atlamak ve oyunu tamamlamak gerekir. Atlanacak olan kutucuğa önce taş atılır, sonra üzerine atlanır. Daha fazla bilgi

Bezirgenbaşı

Kalabalık çocuk grubu ile oynanır. İkili olarak ayrılan çocuklar ellerini birleştirerek sıra yaparlar. Ellerinin altından sıranın en arkasındaki çift ten başlayarak, sırayla geçerler. Oyun oynanırken “Aç kapıyı bezirgan başı” diye şarkı söylenir.

Mendil Kapmaca

Mendil Kapmaca Oyunu

Mendil Kapmaca Oyunu

Genellikle okulda öğretmenin gözetimi ve hakemliğinde oynanan bir oyundur. Çocuklar iki gruba ayrılır, arada belli bir mesafe bırakarak karşılıklı olarak yerlerini alırlar. Her oyuncunun rakibi karşısındaki oyuncudur. Bu iki grubun tam ortasında bir çocuk elinde mendille durur. Hakemin işaretiyle en baştan birinci sıradaki çocuklar mendili alıp kendi gruplarının bulunduğu yere rakibine yakalanmadan kaçırmaya çalışır. Eğer rakibine yakalanmadan mendili kaçırırsa rakip oyuncu kazanan grubun tarafına geçer.

Mendili eline alan oyuncu rakibi tarafından yakalanırsa, bu durumda yakalayan kazanmış olur. Yakalanan oyuncu karşı takımın saflarına katılır. Tüm oyuncular birer kez yarıştıktan sonra takımların bulunduğu yerdeki oyuncular sayılır. En çok oyuncusu olan (kazanan rakibiyle kendi takımına geçtiğinden) takım yarışmayı kazanmış sayılır.

Diğer Oyunlar

  • Yağ Satarım Bal Satarım
  • Misket
  • Kutu kutu pense
  • Beş taş
  • Çember çevirme
  • Çelik Çomak
  • Yüzük Kimde
  • Dokuz Kiremit
  • Dokuz Taş


Leave A Reply