Geniz Akıntısı Nedir? Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Geniz akıntısı nedir? Neden olur? Geniz akıntısının belirtileri nelerdir ve geniz akıntısı için ne gibi önlemler alınabilir?

Geniz akıntısı nedir?

Geniz akıntısı denilen durum, biyolojik olarak normal şartlarda her insanda görülebilen bir durum niteliğindedir. Burun yapısında her gün 1 litreye varacak miktarlarda mukus salgısı üretilir ve bu salgı burun boşluğundan akar, daha sonra boğazdan inerek yutulur. İnsan metabolizması bu salgının aktığını ya da yutulduğunu hissetme yetisine sahip değildir. Bünyemizde mukus üretilmesinin asıl sebebi, burnun içerisindeki yapıyı nemlendirmektir.

Salgının burnun içerisini temizlemesiyle birlikte; sinüs boşlukları ve burnun iç yapısında birikmiş olan tozlar, birikintiler ve polenler bulundukları yerlerden arındırılmaktadır. Fakat bazı durumlarda insanların geçirdiği hastalıklar ve farklı dış etmenler, bu akıntının yoğunlaşmasına ve çoğalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum da bireylere rahatsız edici bir hissiyat vermektedir.

Geniz akıntısı ne kadar uzun süreli akmaya devam ederse, burnun iç yapısındaki dokularda da hasarlar meydana gelmekte; iç yapıda şişlikler ya da tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Yani bu duruma müdahale edilmediği müddetçe geniz akıntısı sürekli yaşanan ve sürekli rahatsızlık veren bir durum haline gelebilmektedir.

Geniz Akıntısı

Geniz akıntısının belirtileri nelerdir?

Geniz akıntısının ortaya çıktığının en net özelliği öksürük yaratmasıdır. Bunun dışında boğaz ağrılarının da oluşması mukus miktarında aşırı bir yükselmenin işaretidir. Bunun dışında orta kulak yapısını boğaz yapımıza bağlayan yapı bu mukus salgısı yüzünden tıkanabilmekte ve bu tıkanıklık kulakta enfeksiyonların meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Advertisement

Bireylerin yaşadığı alerjik reaksiyonlar da geniz akıntısının artmasına neden olabilmektedir. Alerjiden kaynaklı oluşan mukus salgılarına alerjik geniz akıntısı adı verilmektedir.

Özellikle kadın bireyler için hamilelik geçirdiği zamanlarda vücutta mukus oluşumunun artmasının çok muhtemel olduğu söylenebilir. Çünkü hamileliğin vücutta yarattığı değişiklikler mukus salgısını da etkilemekte ve çoğalmasına sebep olmaktadır.

Kış aylarında soğuk algınlığı hastalığı geçirme, mukusun artmasındaki en önemli etmenler olarak sıralanabilmektedir. Çünkü bu hastalık sonrası mukuslar yeterli işlev gösteremeyince hastalık otomatikman grip hastalığına dönmektedir.

Beslenme sürecinde sürekli baharatlı gıdaların tüketilmesi ve yağ içeren godaların vücuda fazla alınması mukus salgısında artışa neden olabilmektedir.

Günlük yaşantıda bulunulan ortamların çok az nem içermesi, aşırı derecede nemli olması gibi faktörler de mukus salgısının dengesini bozabilmekte, boğazda kuruluk nedeniyle öksürükler meydana gelebilmektedir.
Normal şartlarda kullandığımız parfümlerin, temizlik için yararlandığımız kimyasalların ya da benzer özellikteki maddelerin mukus salgısına etki ettiği bilinmektedir.

Son olarak yaygın bir sebep olmasa da yine de mukusu etkileyen öğelerden biri olarak burun içine kaçan yabancı cisimlerden bahsetmek mümkün olmaktadır. Vücut bu yabancı cisimleri ortadan kaldıramadığından burun içerisinde akıntıların başlaması kaçınılmaz olmaktadır.

Advertisement

Geniz akıntısı tedavisi

Yapılacak en sağlıklı karar bir uzman doktora giderek durumun bu hale gelmesindeki ana sebebin keşfinin sağlanmasıdır. Çünkü geniz akıntısının en doğru teşhisi, bir KBB (kulak burun boğaz kelimelerinin kısaltmasıdır) uzmanı tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte eğer doktor tarafından gerek görülürse bir de alerjik testler de yaptırılabilmektedir.

Çözüm aşamasında kişiye günlük olarak alması gereken sıvı miktarı söylenmekte, eğer nemli veya nemsiz ortam hastalığını tetikliyorsa hava değişimi verilmekte, en önemli unsur olarak eğer sigara kullanıyorsa sigaranın kesinlikle bırakılması tembihlenmekte, yapılan tetkikler sonucu eğer hastalık alerjik sebeplerden dolayı meydana geliyorsa bazen aşı tedavisi uygulanabilmekte, daha rahat çözülebilir durumdaysa alerji yaratan faktörlerden uzak durulması söylenmektedir.

Bunun dışında alerjik nedenlerin tekrardan bir geniz akıntısı yaratmaması adına kontrol altında tutulması gerektiği için, içeriği buna uygun olan ilaçlar ve steroid içeren burun spreylerinin de bu bireyler tarafından doktorlarının önerdiği süreç boyunca kullanılmalıdır. Bu ilaçların içeriği mukustan kaynaklı kaşıntı durumlarını ve salgı fazlasını önleyebilecek özelliklere sahip olmaktadırlar.


Leave A Reply