George Frideric Handel Kimdir? Alman Besteci Handel’in Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ünlü Alman bestecisi George Frideric Handel Kimdir? George Frideric Handel hayatı, eserleri ve besteleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.

George Frideric Handel

Kaynak : wikipedia.org

George Frideric Handel (23 Şubat 1685, Halle, Sachsen-Anhalt, Almanya – 14 Nisan 1759, Londra, Birleşik Krallık). Tanınmış bir Alman bestecisidir. Ömrünün büyük bir kısmını İngiltere’de geçirdiği için bir İngiliz bestecisi de sayılır. Hândel, Halle’de doğdu. Babası berberdi. En büyük isteği oğlunu iyi bir avukat olarak yetiştirmekti. Fakat Handel küçük yaşta müziğe merak sarmıştı. Üstelik, çok da kabiliyetliydi. Babası maddi fedakârlığa katlanıp oğluna devrin en tanınmış org öğretmeni Zachau’dan ders almayı sağladı.

Handel babasının isteğini de yerine getirmek istiyordu. Bir süre Halle Üniversitesi’nin hukuk fakültesine gitti, 1703’de bitiremeden ayrıldı. Hamburg opera orkestrasında kendine bir iş bulmuştu.

Hândel’in ilk bestelediği iki opera, «Almira» ile «Nero» 1705’te Hamburg’da temsil edildi ve çok beğenildi. 1707’de İtalya’ya giden Handel, orada da kendine pek çok hayran topladı. Devrin tanınmış İtalyan bestecisi Scarlatti, Hândel’i çok beğenmişti. 1710’da İngiltere’ye giden Handel orada da ilgi gördü, 1712’de İngiltere’ye ikinci gidişinde saraya müzisyen oldu, ömrünün sonuna kadar da İngiltere’de kaldı.

Handel, 1719’da Ariosti, Bononcini’yle birlikte İngiliz Kraliyet Müzik Akademisi’ni kurdu. Bu, daha çok, operayla ilgili bir topluluktu. Handel ve arkadaşları bu topluluk için yeni yeni operalar bestelemeye koyuldular. Hândel, İngiltere’de İtalyan tarzı operayı tanıtmak istiyordu. 1741’de bir hayır kurumunun hesabına konser vermek üzere Dublin’e çağrıldı. Hândel, bu konserinde seyircinin karşısına değişik bir eserle çıkmak istiyordu. «Messiah» oratoryosunu bu amaçla hazırladı. Bu eser 1743 martında Londra’ da çalındı. Dinleyiciler arasında bulunan Kral II. George, esere kendini öylesine kaptırmıştı ki, bir ara, farkına varmadan, ayağa kalkıp, konseri ayakta dinlemeye başladı. Kralın ayağa kalktığını gören dinleyiciler de ayağa kalktılar, eserin son kısmı ayakta dinlenildi. Daha sonra da «Messiah» ın son kısmını ayakta dinlemek adet oldu. 1753’te gözleri kör olan besteci, buna rağmen, çalışmalarına ara vermedi.

Hândel’in başlıca eserleri şunlardır:

Advertisement

Operalar. — Julîus Caesar (1 724); Agrippina (1735); Atalanta ( 1736); Berenice (1737). Orkestra eserleri. — Su Müziği (1715); Havaifişek Müziği (1749); 32 oratoryo, 12 konçerto grosso. Oda müziği. — 6 sonata. Şarkılar. — 6 Alman halk havası.

Philip Mercier'in Handel tablosu (c.  1730 )

Philip Mercier’in Handel tablosu (1730 ) (Kaynak : wikipedia.org)

MUM IŞIĞINDA ORG ÇALAN BESTECİ

HANDEL’in babası iyi yaşamasını seven bir insandı çocuklarının da kendilerine iyi bir hayat sağlayacak meslekler seçmelerini isterdi. Fakat Hândel’in aklı başka taraftaydı. Annesiyle, babası ile kiliseye gittikleri zaman kilisenin büyük orgunu hayranlıkla seyrederdi. Kendisi de günün birinde mutlaka org çalmasını öğrenecekti. Annesi de çocuğunun bu isteğini sezmiş, ona yardım etmek istiyordu ama, babayı kandırmak çok zordu. Hândel’in babası «Oğlum müzisyen olmasın da isterse hamal olsun » diyordu.

Handel, tavan arasında yıllardan beri el sürülmeden duran eski orgu gözüne kestirmişti. Geceleri herkes uykuya daldıktan sonra, yavaşçacık yatağından kalkıyor, tavan arasına çıkıyor, gizlice elde ettiği mumu yakıp org çalmaya koyuluyordu.

Günün birinde Hândel’in babası durumu öğrenince işler karışır gibi oldu. Küçük Hândel’i karşısına alıp: «Org çalma sevdasından vazgeçmezsen parmaklarını kestirmek zorunda kalacağım, kendini ona göre ayarla,» dedi. Handel henüz altı yaşında bir çocuktu. Babasının bu sözlerinden de yılmadı. Onun bu inadı karşısında babası yumuşamak zorunda kalmıştı. Hândel’e bir org öğretmeni tutuldu, çocuk kısa zamanda devrin en ünlü müzisyenlerini gölgede bırakacak derecede güzel org çalmaya başladı.

Fakat kader Hândel’e çok acı bir oyun hazırlamıştı. Mum ışığı altında çalışmak gözlerini çok bozmuştu. Hayatının en verimli çağında gözlerine perde indi.

Yıllarca sonra, «Samson» uvertürünün ilk çalınışında bulunmak üzere Londra Kraliyet Tiyatrosu’na gitmişti. Eser çalınırken, Samson’un, gözleri kör olmuş bir halde, yüzlerce kişiyle çarpışmasını hatırladı. Eserin çalınması bittiği zaman Hândel’i bitkin bir halde sahneye çıkardılar. Besteciye Samson’un akıbeti pek dokunmuştu. Kendisini de biraz ona benzetiyordu. Salon alkışlarla inlerken Hândel baygın bir halde sahneye yığıldı. Evine götürdüler. Org çalmak için sıcak yatağını, tatlı rüyalarla dolu uykusunu feda eden küçük çocuk, artık ölüm döşeğinde yatan çelimsiz bir ihtiyar oluvermişti.

Advertisement

 

Handel (ortada) ve King George I , Thames Nehri üzerinde , 17 Temmuz 1717, Edouard Hamman (1819–88)

Handel (ortada) ve King George I , Thames Nehri üzerinde , 17 Temmuz 1717, Edouard Hamman (1819–88) (Kaynak : wikipedia.org)

Kaynak – 2

George Frideric Handel; 23 Şubat 1685, Halle — 14 Nisan 1759, Londra. Alman bestecisi. Hamburg’da Zachau’nun öğrencisi olarak eğitim görmüş, sonra doğduğu şehirde kilise orgculuğuna atanmıştır. 1703’te Hamburg’a gitmiş, kemancı ve klavsenci olarak opera orkestrasına girmiş, ilk operası «Almira»yı orada bestelemiş ve oynatmıştır. 1706 yılında Hamburg’dan ayrılmış, üç yıl süreyle Avrupa’da gezmiş, bu ara İtalya’ da «Rodrigo» ve «Agrippina» adlı operalarını oynatmış, genç yaşta yaratış gücüyle ün kazanmaya başlamıştır.

1710 yılında Almanya da Hannover ve Düsseldorf’da saray müziği yöneticiliği yapmış, 1711’de İngiltere’ye gitmiş, «Rinaldo» operasıyla dinleyicilerini etkilemiş, 1713 yılında «Te Deum»la kralın ilgisini çekmiş, 1719 yılında Krallık Müzik Akademisi üyeleri arasına girmiş, bir yıl sonra Akademinin açılış töreni İçin «Radamistro» operasını oynatmış, sonraki yılların açılış törenleri için de «Scevola», «Ottone», «Giulio Cesare» gibi operalarını vermiş, Ariosti ve Mononcini gibi bestecilerin giriştikleri karşı savaş yüzünden akademiden ayrılmak zorunda kalmış, 1729’dan sonra İtalya’dan getirttiği şarkıcılarla oyunları kendi başına sürdürmüş ve birçok opera daha vermiş («Ezio», «Orlando» v.b.), sağlığının gitgide bozulması üzerine opera alanından çekilmiş, oratoryo yazmaya başlamış, bu ara ünlü «Mesih»ini vermiştir. Öldüğünde Westminister Katedrali’ne gömülmüştür.

Çalgı müziğinde belli başlı birkaç yapıtı dışında çoğu kez yüzeyde kalan Handel, özellikle opera ve oratoryolarıyla müzik sanatının derin ve anlamlı yaratıcılarından biri olarak tarihe geçmiştir.

George Frideric Handel

Kaynak : wikipedia.org

Kaynak – 3

George Frideric Handel; Alman bestecisidir (Halle 1685 – Londra 1759). Altı yaşındayken olağanüstü müzik yeteneğiyle dikkati çekti. 1694’te öğrencisi olduğu F. W. Zachow’dan org ve kompozisyon dersleri aldı, ayrıca klavsen, keman ve obua çalmayı da öğrendi. Babasının zoruyla hukuk öğrenimi yaptı. Yanı sıra sarayda ve katedralde orgculuk yapan Hândel, ancak babasının ölümünden sonra tümüyle müziğe bağlanabildi.

1703’te Hamburg’a gitti. Opera orkestrasında kemancı olarak iş buldu. Kısa süre sonra klavsenci, Almira operasıyla da (1705) besteci olarak ilk başarılarını kazandı. 1707-1710 arasında İtalya’da yaşadı. Roma’da A. Corelli ve D. Scarlatti, gibi ünlü bestecilerle tanıştı. İtalyan operasını ayrıntılı biçiminde inceledi. Venedik’te sahnelenen Agrippina operası (1709) büyük yankılar uyandırdı, bu ülkede de tanınmasını sağladı.

1710’da Hannover’de sarayın müzik yöneticiliğine atandı. Aynı yıl ilk kez gittiği Londra’da 1711’de sahnelediği Rinaldo operası büyük bir başarı kazandı. İngiltere Kraliçesi 1713’te kendisine yıllık bir maaş bağladı. Avrupa’ya yaptığı birkaç gezi dışında ölümüne kadar bu ülkede yaşadı. 1720’de daha sonra Krallık Müzik Akademisi (Royal Academy of Music) adını alacak opera topluluğunun yöneticiliğine getirildi.

Bu kuruluşta sahnelenmek üzere 1727′ ye kadar bestelediği 14 İtalyan operasından Radamisto (1720), Otone (1723), Giulio Cesare (1724), Tamerlano (1724), ve Rodelinda (1725) operaları ile büyük başarı kazandı. Kuruluşun iflas etmesi üzerine kendini tümüyle büyük koro eserlerine, özellikle oratorya türüne verdi. 1730’da Saul, 1738’de İsrael in Agypten (İsrailoğulları Mısır’da) ve 1742’de Halleluja bölümü müzik edebiyatının en çok seslendirilen eserlerinden olan Messias (Mesih) adlı en büyük oratoryosunu ve Belsezar (1744) ve Judas Makkabaeus (1746) oratoryolarını ve Feuerwerksmusik’ı (Şenlik Müziği) 1749 besteledi. 1751’de kör oldu; yaşamının son yıllarını yalnızlık içinde ibadet ederek yaşadı. Ölümünde ulusal kahramanlara yaraşır bir törenle Westminster Katedrali’ne gömüldü.

Başlıca eserleri: Operaları Rodrigo (1707), İl pastorfido (1712), Acis ve Galatea (1720), Ezio (1732), Atalanta (1736), Oratoryolar: Esther( 1720), Alexanderfest (Büyük İskender’in Şöleni) 1736, Ses eserleri: 5 Te Deum, Anthem’ler, solo kantatları, 9 Alman şarkısı (1729). Çalgı müziği: Concerto grosso’lar, Wassermusik (Su Müziği) uvertürü 1717; org konçertoları, flüt, obua ya da keman için rakamlı bas ile 12 sonat, üçlü sonatlar, klavsen parçaları, org eserleri.


Leave A Reply