Georges Seurat Kimdir? Noktacılığın Ünlü İsminin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Georges Seurat kimdir ve ne yapmıştır? Noktacılıkta ünlü ressam Georges Seurat hayatı, biyografisi, eserleri ve tabloları hakkında bilgi.

georges seurat

Kaynak: commons.wikimedia.org

Georges Seurat

Georges Seurat; Fransız ressamıdır (Paris, 1859-Paris, 1891). Orta halli bir ailenin çocuğu olan Georges Pierre Seurat, genç yaşta belediyeye ait bir okulda resim öğrenimi gördü; 1878’den 1879’a kadar da, Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda İngres’in eski bir öğrencisi olan H.Lehmann’ın öğrencisi oldu.

Montauban ustasının (yani İngres) yapıtlarım kopya etti, düzenli olarak Louvre’a girip çıktı. On iki ay süren askerlik dönemi (Ekim 1879-Ekim 1880) sırasında Brest’te askerlik ve sokak yaşamıyla ilgili resimler yapma fırsatını buldu. Paris’e döndükten sonra, Eugène Chevreul’ün (1786-1889)yapıtından (la Loi du contraste simultané des couleurs) [Renklerdeki Eş zamanlı Karşıtlık Yasası], 1839) ve Dove, Helmholtz, Maxwell gibi kuramcıların yazılarından esinlenerek çeşitli araştırmalara girişti. Yaşadığı dönemin sanatına karşı duyarlı olan Seurat, Delacroix, Puvis de Chavannes, Millet’yle ilgili çalışmalarını giderek derinleştirdi, ama bu arada Corot ya da Courbet’ nin çalışma tarzlarını da sürekli olarak göz önünde tuttu ve aşırı derecede dikkatle izledi. Ama ressamın çalışmalarında en çok izlenimciliğin etkisi oldu.

1882-1883 yılları arasında doğal boyutlarda gerçekleştirdiği desenler, kısa sürede, sanatçının tonlardaki karşıtlıkları (ya da kontrastlar) ve gölge-ışık oyunlarını incelemeye yönelmesini sağladı. Bu desenlerden biri olan Edmond Aman-Jean ‘ın Portresi, 1883 Salonu’na kabul edildi ve eleştirmenlere göre belli ölçüde başarılı sayıldı.

Bu dönemden başlayarak, Seurat desen konusunda sanatının doruk noktasına ulaştı (Okuyan Kadın, 1883; Alacakaranlık, 1884). 1884’te büyük boyutlu iki tuvali olan Asnieres’de Yıkanma ‘yı tamamladı. Doğayı örnek alarak çok sayıda ve hazırlık niteliğinde etüt, kroki, desen ve resim çizdikten sonra oluşturduğu bu yapıt, karmaşık bir teknikte gerçekleştirilmiştir. Yer yer izlenimci (sözgelimi, ırmak) ve bölmeci ya da divizyonist (sözgelimi, yamaçtaki otlar) doğrultudadır; insanların sırtları açısından da farklı bir yapı sunan bu yapıtın bir bütün olarak ele alındığında gene de türdeş olduğu gözlenir.

Georges Seurat - Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası isimli tablosu

Georges Seurat – Grande Jatte Adası’nda Bir Pazar Öğleden Sonrası isimli tablosu

Noktacılık

1884 Salonu jürisi tarafından geri çevrilen bu tablo, bir yıl sonra ilk Bağımsızlar Sergisi’nde halka sunuldu; Seurat bu sergide Signac ve Charles Angard’la tanıştı. Signac’ın aklını çelmesi üstüne 1885 yazını deniz kıyısında ve Le Havre’a yakın bir yer olan Grandcamp’da geçirdi ve orada ilk deniz manzaralarını gerçekleştirdi (Grandcamp Koyu, 1885). Dönüşünde yaklaşık yedi ay boyunca, başlıca yapıtlarından biri olan ve noktacılığın gerçek bildirgesi olarak kabul edilen

Advertisement

Yazın Grande-Jatte Adasında Bir Pazar Günü (1884-1885] üstünde çalıştı. Son izlenimciler sergisine (15 Mayıs-15 Haziran 1886} sunulan bu tablo, Monet, Renoir ve Sisley’in şiddetli tepki göstermelerine yol açtı. Seurat, kısaca Grande-jatte olarak adlandırılan bu kompozisyondan önce, çok sayıda etüt gerçekleştirmişti, aynı çalışma biçimini Poz Veren Kadınlar (1888, Pennsylvania) adlı yapıtında da uyguladı, ayrıca bu tablonun, daha küçük boyutta bir kopyasını da yaptı (Poz Veren Kadınlar, 1888; Alte Pinakothek, Münih).

Sirk Geçidinde (1887-1888), birbiri için düzenlenmiş olan çizgi ve renk öğeleri, son derece ince ve ustaca hazırlanmış bir kompozisyon şeması sunarlar; altın kesitlerin kullanımı, derinlik etkisinin azaltılmış olması, işaret ve biçimin birleşimine ağırlık verilmesi, bu yapıtta XX. yy. başlarında ortaya çıkacak olan geometrik soyutlama doğrultusundaki büyük yapıtların yapısını görme olanağım verir. Aynı biçimde, hareketin üsluplaştırılmış bir biçimde gösterimi (Chahut, 1890), fütürizme ileten araştırmaların habercisi sayılır.

Circus Sideshow (Parade de Cirque), 1887–88, Metropolitan Museum of Art, New York

Ölümü

Çalışmaktan yorgun düşmüş olan Seurat, henüz 32 yaşındayken yakalanmış olduğu kuşpalazından kurtulamayarak öldü.

Sanatçının son başyapıtı sayılan ve resmin “bir yüzey oyma” sanatı olduğunu gösteren Sirk adlı yapıtıysa yarım kalmıştır.

Seurat’nın noktacılık, daha doğrusu bölmecilik üstüne kurulu olan bu bakımdan izlenimciliğe bağlanan tekniği aynı zamanda kişisel bir üslubu ortaya koyar.

Kaynak 2

Georges Seurat (2 Aralık 1859, Paris, Fransa – 29 Mart 1891, Paris, Fransa)

Tanınmış bir Fransız ressamıdır. Yeni empresyonizm akımının kurucularındandır. Paris’te doğdu, gene orada 32 yaşında öldü. Bu kısacık ömründe ölümsüz eserler bırakmıştır.

Advertisement

Georges Seurat, küçük yaştan beri resim yapmaya merak sarmıştı. Önce, bir resim okuluna devam etti. İki yıl Güzel Sanatlar Okulu’na gitti. Daha sonra, renklerin özünü Öğrenmek amacı ile, o zamanki fizik biliminin verilerini araştırmaya koyuldu. Bu arada, çizgi ve biçim meselelerini kendince gayet sağlam şekilde halletti. Bu konuda, yalnız sîyah-beyaz resim yaptığı halde, eşyanın renk etkilerini verecek derecede ustalaştı. İlk büyük tablosu olan «Banyo»yu 1884 sergisinin jürisi geri çevirince, Seurat da, Signac’la birlikte Bağımsız Ressamlar’ın sergilerine katıldı. Georges Seurat, bileşik renkleri unsurlarına ayırarak sürmeyi denemiş, böylece «pointîlisme» (noktacılık) denilen tarzı yaratmıştır. Resimlerini küçük tuşlarla, noktacıklarla yapıyor, renkleri, hele zıt renkleri çok ustaca, bilim kuramlarına uygun şekilde kullanıyordu.

Bugün eserleri Amerika, İngiltere, Fransa müzelerinde bulunan Georges Seurat, çağdaş ressamlar için özel bir estetik kurabilmiş olan sayılı kimselerdendir.


Leave A Reply