Abraham Ortelius Kimdir? Haritacının Hayatı Çalışmaları Bilime Katkıları

0
Advertisement

Abraham Ortelius kimdir ve ne yapmıştır? Abraham Ortelius hayatı, biyografisi, çalışmaları ve bilime katkıları hakkında bilgi.

Abraham Ortelius

Abraham Ortelius

Abraham Ortelius; (d. 14 Nisan 1527, Anvers – ö. 4 Temmuz 1598, Anvers, Felemenk Cumhuriyeti), Flaman haritacı, harita ve kitap uzmanıdır. Toplam 87 kaynağa dayanan ve 70 harita içeren Theatrum orbis terrarum (1570; Dünya Sahnesi Görünümü) adlı ilk modern atlası yayımlamıştır.

Oymacı olarak yetişen Ortelius yaklaşık 1554’te antikacılığa ve kitapçılığa başladı. Gerardus Mercator’un etkisinde kalarak, yaklaşık 1560’tan sonra haritacılığa yöneldi. On yıl içinde Yer (1564), Mısır (1565) ve Asya (1567) haritalarını derledi. 1612 sonlarına değin genişletilerek ve güncelleştirilerek yeni basımları yapılan Theatrum’un zamanının en gözde atlası olduğu anlaşılmaktadır.

1575’te İspanya kralı II. Felipe’nin sarayına coğrafyacı olarak atanan Ortelius zengin bir metal para, madalya ve antika koleksiyonu derledi.

Ortelius’un Mirası

Advertisement

Ortelius’un atlası, yalnızca haritaları modern kavramlara daha yakın olduğu için değil, aynı zamanda tek tip yayın formatı, mevcut malzeme yığınından eleştirel seçim ve haritaları kullanılan yetkililerin titiz akademik alıntıları nedeniyle (toplamda 87) son derece moderndi. Özellikle, Ortelius konuyla ilgili standart çalışma olan, 16. yüzyılda modası geçmiş klasik bir başyapıt olan Ptolemy’nin Coğrafyasından önemli ölçüde ayrıldı.

Ptolemaios etkisi akademik haritacılıkta bir ilerlemeye işaret etmişti. Ortaçağ coğrafyası, dünya görüşleri oldukça soyut olan ve teolojik yapılar tarafından şekillendirilen dinsel Skolastikler ile portolano haritaları denizciler tarafından fiilen ziyaret edilen ve incelenen kıyı şeritlerinin ayrıntılı kayıtlarını sağlayan Akdeniz harita yapımcılarının pratik faaliyetleri arasındaki bir bölünme ile tanımlandı. Ptolemy tarafından sağlanan ve dünya haritalarının oluşturulduğu koordinatlar, ortaçağ akademik bakış açısını zayıflatmaya ve bilimsel haritacılığı daha bilimsel bir temele oturtmaya yardımcı oldu.

Bununla birlikte, 16. yüzyılın sonlarında, özellikle Yeni Dünya’daki kaşiflerden gelen yeni coğrafi bilgilerin akışı, Ptolemy’nin gözlemlerinin çoğunu geçersiz kıldı. Ortelius ve meslektaşlarının, özellikle Mercator’un çalışmaları, Avrupa’nın Amerika ve Asya ile temasını hesaba katmaya ve dünyayı olduğu gibi resmetmeye yönelik erken girişimleri temsil ediyor. Bununla birlikte, hem Avrupa hem de Güneydoğu Asya’nın en doğru yorumu Ortelius’tan alması, buna karşın Güney Amerika’nın ana hatlarının çok yetersiz bir şekilde resmedilmesi önemlidir. Ortelius, 4 Temmuz 1598’de Anvers’te öldü.


Leave A Reply