Gergedanlar Hakkında İlginç Gerçekler, Yaşamları Davranışları Yapıları

2
Advertisement

Nesli tükenme tehlikesi altında olan gergedanların özellikleri ve yapısı nedir? Gergedanların yaşamları, davranışları hakkında gerçekler.

gergedan

Kaynak: pixabay.com

Gergedan (Lat. Rhinoceros)

Gergedangiller familyasına giren hayvanlara verilen genel addır. Boyları 2-4 m, yükseklikleri 2 m, ağırlıkları ise 1-2 ton kadar olabilir. Hemen hemen tüysüz olan derisi 6 cm ‘ye ulaşan kalınlığıyla zırh biçimini almıştır. Koku alma ve işitme duyuları gelişmiş olduğundan 40-50 km’lik hızla hareket edebilirse de, ancak 30 m kadar uzağı görebilen görme duyuları gelişmemiştir.

En belirgin özellikleri olan boynuzları, burun kemiğinin üzerinde yer alır. Herhangi bir nedenle düşse bile yapısını oluşturan kemiksi lifler aracılığıyla kısa sürede yeniden çıkar. Fundalık yerlerde yalnız yaşarlar. Otla beslenir, geviş getirmez. Ortalama ömürleri 50 yıl olup, tekeşli yaşam sürerler. Yaklaşık 500 gün süren gebelik döneminin ardından yalnızca bir yavru doğururlar.

2 yıl kadar ana sütüyle beslenen yavru, 4-5 yılda erginleşir. Bu familyaya ait türler 2 alt familyada toplanır. Bir boynuzlu gergedangiller alt familyasında Hint gergedanı ve Endonezya gergedanı bulunur. İkiboynuzlu gergedangiller ise sumatra gergedanı, Afrika gergedanı ve ak gergedan türlerini kapsar.

gergedan

Kaynak: pixabay.com

Gergedan İle İlgili İlginç Bilgiler

  1. Gergedanlar dünyanın ikinci en büyük kara memelisidir (fil büyüktür). Bu hayvanlar Afrika ve Asya’da bulunabilir. 5 tür gergedan var ve hepsi aşırı av nedeniyle nesli tükenmek üzeredir. Kaçak avcılar boynuzlarından dolayı gergedanları öldürüyor.
  2. At, zebra ve tapir, gergedanların en yakın akrabalarıdır.
  3. Gergedan, 6 fit yüksekliğe, 11 feet uzunluğa ve 6000 pound ağırlığa ulaşabilir. Bedeninin büyük olmasına rağmen, çok küçük bir beyni vardır.
  4. Afrika‘da iki tür gergedan yaşıyor: beyaz ve siyah. Beyaz gergedan beyaz değildir. Kahverengi cildi vardır ve siyah gergedanla karşılaştırıldığında ağzı geniştir.
  5. Javan gergedanları tüm türlerin en nadiridir. Vahşi doğada sadece 50 tane kalmıştır.
  6. Gergedanların derileri kalın olsa da, yumuşaktır ve güneş yanığı çekebilir. Gergedanlar, derilerini koruyucu tabaka oluşturmak için çamurla kaplarlar. Çamur derilerini böceklerden korur.
  7. Kendileri otçul hayvanlardır (sadece bitkileri tüketir). Çimen, çalılık, yaprak ve filiz yerler.
  8. Gergedanların boynuzları, tırnaklarımızla aynı maddeden (keratinden) oluşur.
  9. Farklı türlerin boynuzları farklıdır: Beyaz ve Siyah ve Sumatran gergedanlarında iki boynuz varsa, Hintli ve Javan gergedanların bir boynuzu vardır. En uzun ölçülen boynuz 4 fit ve 9 inç uzunluğundaydı.
  10. Oxpecker adı verilen küçük kuşlar, gergedan derisindeki keneleri ve diğer böcekleri yok eder.
  11. Gergedanlar hızlı koşan hayvanlardır. Saatte 40 mil hızla koşabilirler.
  12. Gergedanların görme özellikleri yetersizdir, ancak koku ve işitme duyuları çok gelişmiştir.
  13. Siyah gergedanlar sıklıkla birbirlerine karşı savaşırlar. Savaş sonucunda erkeklerin% 50’si ve dişilerin% 30’u ölür.
  14. Hamilelik 14-18 ay sürer ve anne bebeğine iyi bakar. Genç gergedan annesini doğumundan 2-4 yıl sonra terk eder.
  15. Gergedanlar vahşi doğada 40-45 yıl yaşar.
gergedan

Kaynak: pixabay.com

Gergedangiller,(Lat.Rhicocerotidae)

Memeliler sınıfının Etenliler bölümünün, tekparmaklılar takımına giren bir familyadır. Bu familyanın hint gergedanı, endonezya gergedanı, sumatra gergedanı afrika gergedanı, ak gergedan olmak üzere yaşayan beş türü vardır. Bunlardan Asya’da yaşayanları genellikle tek boynuzlu, Afrika’da yaşayanları ise çift boynuzludur. Ayrıca, Asya’dakilerin derileri plakalardan oluşmuş zırh görünümü verir. Boynuzlarının çeşitli hastalıklara iyi geldiği inancıyla sürekli avlandıklarından sayıları giderek azalmaktadır.

Advertisement

2 yorum

Leave A Reply