Gezi Yazısı Örnekleri, Gezi Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır? Örnek Yazılar?

2
Advertisement

Gezi yazısı örnekleri. Aşağıda iki adet örnek olarak kabul etmeniz gereken gezi yazısı bulunmaktadır. Kendi gezi yazınızı yazarken örnek olarak inceleyebilirsiniz.

gezi

Kaynak : pixabay.com

Gezi Yazısı Örnekleri

MANİSA MESİR’İ

Yakınlarımızdan her zaman duyardım: «Bu yıl Mesir’e gideceğiz» diye. Mesir, Manisa’ya özgü bir çeşit festivaldir. Bu festivali merak eder, görmek isterdim. Nihayet, gördüm.

Akhisar’dan çok erken yola çıkacaktık. İçimde çocuksu bir sevinç vardı. Hani şu, çok istediğimiz bir yere giderken duyduğumuz sevinçten. Göğüslerin kalkmaları ve oradan oraya koşuşlar…

Oh, nihayet otomobildeyim. Yolların kalabalığı görülmeye değerdi. Arabalar, yarışa çıkmış gibi son hızla birbirinin peşinden gidip geliyordu. Öyle ki insan, bakarken yoruluyordu bunlara.

Mesir festivali, Sultan Camiinin çevresinde düzenleniyor. Türkiye’nin dört bucağından gelen insanlar burada toplanmışlar. Müthiş bir kalabalık var. Yağmur yerine insan yağmış gibi. Bayılan mı ararsınız? dolu. Ezilen mi ararsınız? Ezilmeyen yok ki. Satıcı mı ararsınız? İstediğiniz kadar. Dedim ya, her şey burada…

Yitmek tehlikesiyle daima karşı karşıyasınız. Birbirinizin elini hiç bırakmayacaksınız. Bıraktığınız an hapı yuttunuz demektir.

Advertisement

Güneş, bütün yakıcılığı ile tepenize binmiş. Ama kimsenin sıcağa aldırdığı yok. Şemsiyeler mantar gibi. Doğru tutarsam^ sizi güneşten koruyor, içini çevirirseniz. Mesir macununu yakalamanıza yarıyor.

Sultan Camii minaresinden ve ya uçaklardan Mesir macunu atıldığı zaman büyük bir uğultu kopuyor. Herkes, bu her derde deva olan dualı macunu kapmak için birbiriyle yarışıyor.

Çok şükür, benim de şansıma bir tane düştü. Hemen ağzıma attım. Fakat neredeyse dişlerim sökülecek; öylesine yapışkandı çünkü. Yalnız, kırk bir baharattan yapıldığı söylenen bu macunun kokusu çok güzeldi. Bunu söylememek haksızlık olur.-

Bu macunun gerçekten şifalı olduğunu, her derde deva olacağını bilmem ama, halk bir kez buna inanmış. Süre geliyor çok eskiden beri bu macun atmalar, macun kapmalar. Bir bakıma fena da olmuyor. Manisa, kendine özgü güzel günlerinden birini yaşıyor.


YERYÜZÜ CENNETİ

Temmuzun yirmisi… Biz, Köroğlu’nun ülkesi Bolu dağlarında ilerliyoruz. İki yanımız, çam, köknar ve iğne yapraklı ağaçlarla dolu Manzara gerçekten göz kamaştırıcı…

Zaman, ne kadar çabuk akıp gitmiş. Abant’a yaklaştığımızı, daha da güzelleşen manzaradan anlıyoruz. Yeşille mavi kucak kucağa burada,

Advertisement

Otelimiz, tertemiz, şirin ve konforlu. Odalarımıza yerleşince gördüğüm şeyler karşısında elimde olmadan güldüm. İzmir’dekiler bugünlerde buram buram terlerken biz burada çift battaniye altında yatacaktık demek. «İzmir’e dönüşümde arkadaşlarıma anlatılacak ilginç anılarım olacak» diye geçti içimden.

Gece, bu serin cennette rahat bir uyku uyuduk. Sabahleyin, gözlerimize vuran güneş ışınlarıyla uyandık. Hemen giyinip göl kenarında bir geziye çıktık.

Abant, gerçekten de bir harikaydı: Yeşil, mavi ve beyaz renkler cümbüşü… Bembeyaz nilüferler, yeşil yapraklar arasında, mavi suları kendisine beşik yaparak tatlı bir uykuya dalmışlardı. Sandalımız, berrak sularda kayarken biz, onları uyandırmaktan korkuyor gibi hiç konuşmuyorduk. Kim bilir, belki de sesimiz, bu sihri bozacak gibi geliyordu da ondan susuyorduk…

Gezi Nedir? Sözlük Anlamı

“Gezi (Birinci Anlamı)”
1. Ülkeler veya şehirler arasında yapılan uzun yolculuk, seyahat
2. Gezmek, görmek, eğlenmek amacıyla yapılan yolculuk
“Kafile, rol alan şahıslar tarafından yapılan türlü oyunlarla geziyi tamamlar.” – A. K. Tecer
3. Gezilip hava alınacak yer
4. Gezinti yeri
“İnönü gezisi. Taksim gezisi.”
“Gezi (İkinci Anlamı)” 1. Pamuk ve ipekle karışık dokunmuş hareli kumaş
“Yalnız omuz başlarını örten, kısa kollu, gezi gibi yarı sert kumaştan, yakasız bir yaz ceketiydi.” – R. H. Karay
2. Bu kumaştan yapılan

  • “geziye çıkmak ”
    uzak yerleri dolaşmak
  • “gezi yazısı ”
    Gezilip görülen yerleri, özelliklerini, oralardaki insanların yaşantılarını, geleneklerini anlatan düzyazı
  • “dış gezi ”
    Ülke sınırları dışına yapılan gezi
  • “çalışma gezisi ”
    İş gezisi
  • “iş gezisi ”
    Karşılıklı iş ilişkilerini düzenlemek amacıyla bir ülke veya şehre yapılan seyahat, çalışma gezisi, iş seyahati


2 yorum

Leave A Reply