Girdev Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Girdev Yaylası nerededir? Antalya Kaş Girdev Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

GİRDEV YAYLASI

Hem Muğla ili Seydikemer, hem de Antalya ili Kaş ilçesi köylülerinin kullandığı Girdev Yaylası, tarihi kalıntıları ve kuşlar için önemli bir sulak alan vazifesi gören golüyle en güzel yaylalardan biri. Girdev’e ulaşmak için üç seçenek mevcut. İlki Fethiye – Antalya karayolunun 74 uncü kilometresinde Seki Beldesi sapağından ayrılıp Temel Köyü – Döğer Yaylası – Kıncılar Yaylası güzergâhı. İkinci seçenek için Kaş – Gömbe – Yeşilbarak – Yayla Kılınçlı rotası. Son alternatif ise Elmalı – Yuvaköy yolu.

Deniz seviyesinden yaklaşık 1730 metre yüksekte yer alan Girdev Yaylası Eren Dağının Oğlankayası, Çukur, Yaylım, Asar ve Hacıçıkığı tepelerinin çevrelediği çanağa konumlanır. Belki de bu nedenle yörede yaşayan yerel halk tarafından “etrafı dumanlı ortası çimenli, kırk kurnalı üç turnalı zirzop yaylası” olarak anılır.

Doruklardan gelen su kaynakları, gölü ve aldığı yağış nedeniyle yaz sonuna dek önemli bir yaşam alanıdır. Ortasında yer alan gölün büyüklüğü, mevsime göre değişkenlik gösterir. Göl çevresinde farklı köylerin kullandığı mezralar yer alır. Nemsiz, kuru bir havaya sahip olması nedeniyle yaz aylarında kamp yapmak için idealdir. Göl kıyısında ayrıca bir konaklama tesisi bulunur.

Girdev Gölü, yaklaşık 900 hektarlık bir sulak alandır. Göl, Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yayınlanan Türkiye’nin Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanları listesinde yer alır. Oldukça sığdır ve çevresinde geniş otlaklar bulunur. Girdev sulak alanında yaklaşık 120 kuş ile 50 bitki türü tespit edilmiştir.

Advertisement

İncealiler Köyü’ndeki Oinoanda antik kentinin dış mahallesi sayılan ve Tlos – Ksanthos kentlerine geçiş noktasında bulunan Girdev Yaylası, hâlâ o tarihi ve kültürel dokunun izlerini taşıyor geçmişten günümüze. Bize yüzyıllar öncesinden haber veren kalıntılar sadece kırık dökük lahitlerle sınırlı ne yazık ki. Aslan kapaklı lahitlerin bir kısmı bugün Fethiye Müzesi’nde sergileniyor. Harabeleri süsleyen etkileyici tek antik eser, ön yüzünde “üç kadın” kabartması bulunan kapaksız bir lahit. Yaylanın ortasında yer alan geçmiş zamanın agorası, yazları yaylacıların ihtiyaçlarını giderdikleri bir pazar alanı olarak kullanılıyor bugün.


Leave A Reply