Gliserin Hakkında Bilgi

0

Gliserin nedir ve gliserinin özellikleri nelerdir? Gliserin’in elde ediliş yöntemleri ve endüstride kullanım alanları

gliserinSu gibi berrak, şurup yoğunluğunda, yağımsı ve tatlı lezzetli bir sıvıdır. Suda kolaylıkla erir. Kaynama noktası 290° dir. Şekerlerin özel şekilde mayalanması ile elde edilir. Bu mayalamada adi mayaya sadece sodyum sülfit katılır. Glikozun yarısı gliserin haline geçer.

Advertisement

Bu yöntem İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’da askeri amaçlar için gliserine duyulan büyük ihtiyaç dolayısı ile bulunmuştur. Bu usule, bunu bulan bilginlerin adlarından ötürü Connstein-Lüddecke adı verilir.

Amerika’da zengin petrol kaynakları olduğu için gliserin «propilen» adındaki bileşikten yapılır. En eski, kolay ve ucuz usul doğal yağlardan sabun yapılırken gliserin elde etme usulüdür. Çünkü yağlar yağ asitlerinin gliserinli bileşiğidir. Sabun yapımında yağ asitleri sodyum veya potasyumla birleştirilerek tuz meydana gelirken gliserin ayrılır.

Gliserinin nitrik asitle meydana getirdiği «ester» adı verilen bileşik patlayıcı maddeler endüstrisinin en önemli bileşiğidir. «Trinitro gliserin» denilen bu bileşik çok şiddetle patlar. Her hangi bir etki olmadan kendi kendine de patladığı için tehlikelidir, pek kullanışlı değildir.

Gliserin, endüstrinin en çok mum ve sabun yapımı kollarında kullanılır. Bundan başka kullanıldığı en önemli alanlar, tütün, şeker ve mürekkep gibi maddelerin kurumasını önlemek; kumaştaki çay ve kahve lekelerini çıkarmak; donmayı geciktirme özelliği olduğundan otomobil radyatörleri ve gaz sayaçları gibi makinalarda donmayı önlemek; deriyi yumuşattığı için çatlamalara engel olmak üzere yüze ve ellere sürmek; kozmetik ve tuvalet sabunu imal etmek gibi işlerdir.

Advertisement


Leave A Reply