Global Better Ads Standartları Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

0
Advertisement

Global Better Ads nedir? Global Better Ads Standartları nedir ve ne anlama gelir? Reklam deneyimi olarak da isimlendirilen bu konuda açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

Global Better Ads Standartları

Bilindiği üzere hemen hemen tüm web sitelerinin olmazsa olmazı Google Adsense’dir. Bu konuda dünya çapında lider olan (tekelde denilebilir) Google’un webmasterlara gönderdiği bir uyarı mesajı oldu. Bu mesajda 9 Temmuz 2019 tarihi ile Chrome tarayıcısı ile bir web sitesi ziyaret ettiğinizde eğer ki “Global Better Ads” standartlarına uymuyorsanız eğer Chrome otomatik olarak reklamları blokeleyecektir minavilinde bir mesaj geldi.

Öncelikle bu uygulama sadece Chrome kullanıcıları için geçerlidir. Diğer tarayıcılardan (bildiğimiz kadarı ile) böyle bir uygulama kararı yok. Ancak yakında zamanda diğer tarayıcılarında bu şekilde bir hamle yapmaları beklenmelidir. Çünkü Global Better Ads Standardı bizzat Google tarafından oluşturulan bir standart değildir. Google sadece bu standarda uyan bir firmadır.

Peki nedir bu Global Better Ads Standardı?

Öncelikle düzgün çalışan ve ziyaretçiyi yormayan bir reklam yerleşimine sahip web siteleri için bir sorun yok. Ancak yine de kendinizi kontrol edebileceğiniz bazı kriterler de bizzat Google tarafından açıklandı. Bu kriterlere iki farklı pencereden bakacağız. İlki Mobil görünüm diğeri de Desktop Görünümü olacaktır.

Desktop Görünümde Yasak Olanlar

  1. Pop-up reklamlar
  2. Otomatik olarak başlayan sesli video reklamlar
  3. Ekranı tam olarak kaplayan ve bir sayacın geri sayması ile kapanabilen reklamlar (Prestitial Ads)
  4. Geniş yapışkan reklamlar

Yukarıda sayılan reklam formatlarından olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Pop-up reklamlar zaten illegal (warez, torrent) içeriğe sahip olmayan sitelerde zaten artık rastlanmıyor bu konuda bir sıkıntı yok. Otomatik olarak başlayan video reklam formatını ise bir kaç reklam ajansı sağlıyor ve bu reklam formatı da aslında sadece büyük medya gruplarına ait web sitelerinde yer alıyor. Ancak onlarda da bu reklamlar genellikle sessiz bir şekilde başlar. Ses olmadığı için bu filtreden kurtulurlar mı bilemiyoruz.

Advertisement

Interstitial reklam olarak da bilinen içerik öncesi açılan ve genelde sağ üst köşede bir geri sayacı bulunan reklamlarında 2 yıl önce Google zaten fişini çekmişti. Pek kullanan yok.

Dördüncü maddedeki sticky ya da yapışkan reklam formatından da vazgeçmenizi öneririz. Bu sizin reklam gösterimlerinzi ciddi oranda azaltabilir. Şimdi gelelim asıl problem olacak olan noktaya yani Mobil Görünümdeki reklamlara.

Mobil Görünümde Yasak Olanlar

  1. Pop-up ve kayan reklamlar
  2. Tam ekran reklamlar.
  3. Sitenizdeki reklam yoğunluğunun %30’dan fazla olması.
  4. Flash animasyonlu reklamlar
  5. Otomatik başlayan sesli video reklamlar
  6. Geri sayımlı ekranı kaplayan reklamlar.
  7. Yanıp sönen animasyonlu reklamlar
  8. Büyük yapışkan (Sticky) reklamlar

Artık web sitelerinin trafiğinin en az &70’i mobil üzerinden geldiği için asıl sorun burada oluşacaktır. Yukarıda sayılan maddeler webmasterlar için yabancı olmayan maddelere dikkat ederseniz eğer siteniz 9 Temmuz 2019 tarihi itibari ile etkilenmeyecektir. Burada bize göre en önemli nokta 3 numaralı maddedir. Muhtemelen en büyük sorun burada yaşanacak diye tahmin ediyoruz. Eğer ki reklamınız dikey boyutta içeriğin %30’undan fazlasını kaplarsa reklamlarını engellenebilir. Bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekir. Diğer maddeler ise webmasterlar için oldukça açıktır. Yine de aklınıza takılan bir durum olursa yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Global Better Ads Standardı İçin Bir Raporlama Sayfası Mevcut mu?

Evet mevcut. Google bu konuda bir kontrol sayfası oluşturmuş. Google Webmaster Tools ya da yeni adı ile Search Console kullanıcıları buraya tıklayarak ulaşacakları sayfadan doğrulanmış olan siteleri için bilgi alabilirler.


Leave A Reply