Glokom Nedir? Glokom Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtilieri ve Tedavisi

0
Advertisement

Glokom nasıl bir hastalıktır? Glokom hastalığının belirtileri, anlaşılması, tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Glokom; genellikle orta yaştan sonra görülen ve göz içi basıncının artmasıyla belirlenen hastalıktır. Normal gözde göz içi sıvısı iris yüzeyiyle kornea arasındaki açıda bulunan Schlemm kanalı yoluyla daha ince kanallara ve buradan da toplardamarlara akar. Bu yoldaki herhangi bir bozukluk, normalde 12-21 mm/Hg olan göz içi basıncının artmasına neden olabilir.

Glokom

glokom

Hastalığın acil tedavi gerektiren akut tipinde (açık kapanması glokomu) hasta gözün bulunduğu kesimde başlayan ani baş ağrısı bulantı, kusma ve görme bozukluğu görülür. Ağrı alın, burun kökü ve enseye yayılır; hastanın genel durumunda belirgin bir bozukluk ve uçlarda solukluk göze çarpar. Işıkların çevresinde renkli daireler görme, görme keskinliğinin azalması, gözkapaklarının şişliği ve kırmızılığı da bu belirtilere eklenir.

Hastalığın basit glokom (açık açılı glokom) olarak adlandırılan bir başka tipinde ise hiçbir belirti olmayacağı gibi görme bulanıklığı, okumada gözlük, gözlük değiştirme duygusu, karanlığa uyumda azalma gibi yakınmalar olabilir. Ayrıca doğuştan glokom ve sekonder glokom gibi çeşitleri de vardır. Akut glokom krizinin tedavisinde pilokarpinli göz damarlarından ve mannitol diamox gibi ilaçlardan yararlanılır. Bu dönem atlatıldıktan sonra cerrahi uygulama gerekir.

Advertisement

Sağlık Uyarı


Leave A Reply