Göbek Bağı (Kordonu) Ne İşe Yarar? Özellikleri Görevleri ve Önemi Nedir?

0
Advertisement

Göbek bağı, kordonu nedir, ne işe yarar? Göbek kordonunun bebek için önemi ve işlevleri, görevleri nelerdir? Göbek kordonunun özellikleri hakkında bilgi.

Göbek kordonu anne ve gelişmekte olan fetus arasında bir bağlantıdır. Göbek kordonunun gelişmekte olan fetus için üç işlevi vardır: oksijen sağlar, besin sağlar ve karbondioksit açısından zengin ve besin maddeleri tükenmiş kanın çekilmesine yardımcı olur. Göbek kordonundan kan, kemik iliği gibi çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Göbek kordonu

Önemi

Tüm memelilerin tanımlayıcı özelliklerinden biri göbek kordonunun varlığıdır. İnsanlarda göbek kordonu genellikle doğumdan sonra kesilir. Bununla birlikte, hem cerrahi ekipman hem de onu yönetmek için el becerisine sahip olmayan çoğu memelinin göbek kordonu ile başa çıkmanın alternatif yolları vardır. Bazı memeliler onu çiğniyor. Diğerleri kendi başına kurumaya ve ayrışmaya bırakır.

Nedir?

Göbek kordonu iki ayrı fetal kökenden gelişir. Sonuç olarak, her ikisi de fetal dokudan oluşur ve fetüsün bir parçası olduğu düşünülebilir.

Fonksiyon

Göbek kordonunun üç ayrı işlevi vardır. Öncelikle, yenidoğan için kan kaynağı görevi görür. Bu özellikle önemlidir, çünkü fetüs nefes alamaz (ne akciğerlere ne de oksijen kaynağına sahip değildir) ve böylece fetüsün yaşamak için ihtiyaç duyduğu oksijeni göbek bağı ile alır. Fetüsün yiyecek almasının da bir yolu olmadığından, göbek kordonu kaloriler, proteinler, yağlar, vitaminler ve besinler de dahil olmak üzere bir besin kaynağı olarak hizmet eder. Son olarak, göbek kordonu, atık ürünleri ve oksijeni giderilmiş kanı, fetüsten işlenip atılabileceği maddeleri dolaşıma aktarmaya hizmet eder.

Advertisement

Özellikleri

Göbek kordonu, normal bağ dokusu ve cilt yerine Wharton’ın Jelly adlı bir maddeden oluşur. Kordonun içinde oksijenli kan içeren bir damar ve iki arter bulunur. Göbek damarı, fetüsün karaciğerine kadar gider, burada ikiye ayrılır. Damarın bir kısmı karaciğere kan sağlayan hepatik poral damara kan sağlar. Duktus venosus olarak bilinen diğer dal, kanın % 80’ini insan vücuduna besleyerek oksijen ve diğer hayati besinlerin fetüs boyunca dolaşmasına izin verir.

Hususlar

Göbek kordon kanı tıp camiasında değerli bir üründür. Plasenta atıldıktan sonra ekstrakte edilebilen kordon kanı, bazı kanların yanı sıra birçok kan ve immünolojik bozukluğu tedavi etmek için kullanılabilen kök hücreler açısından zengindir. Kök hücreler kemik iliği nakli üzerinde bir avantaj taşır, çünkü donörün alıcı için kesin bir eşleşme olması gerekmez. Göbek kordonu kanının saklanması için hem özel hem de kamuda birçok kan bankası vardır.


Leave A Reply